ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 26 huhtikuu 2012 19:10

Rangaistusalueen ”viikinkipäällikkö”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Mikko Vilmunen Mikko Vilmunen

Mikko Vilmusen kädenpuristus on luja ja katse suora. Se sopii yhteen sen vaikutelman kanssa, jonka hän antaa kentällä. Hän on mies, jota omat kunnioittavat ja vastustajat pelkäävät. Hänen kookkaassa ja parrakkaassa olemuksessaan on häivähdys viikinkisoturia. Eikä mielleyhtymä ole kovinkaan kaukaa haettu, onhan Vilmunen hankkinut pitkällä urallaan kokemusta muun muassa Norjan Altasta, Jäämeren tuulen huuhtomilta rannoilta. Osa kovuudesta on sieltä kotoisin.

Keskuskentän lämmitetty tekonurmi luo räikeän kontrastin ympäröivien lumihankien hohtavaan valkeuteen. Pohjoistuuli pakottaa meidät haastattelun tekoon pukukoppiin. Kesä tuntuu olevan kaukana, vaikka Ykkösen sarjakauden alkuun on aikaa vain viikko.
”Alta pelasi kotipelinsä hallissa, myös kesällä”, Vilmunen toteaa. Arktista jopa Rovaniemen mittakaavassa.

Vilmunen on Ykköseen valmistautuvan RoPSin kotimainen ykköshankinta. Hän on Suomen mestari, Irlannin mestari, kaksinkertainen Suomen Cupin voittaja, moninkertainen liigan mitalisti Huippumaalivahti ja kuningas rangaistusalueella, omassa valtakunnassaan.

Vilmunen on yksi Suomen kenttien huippuveskareista. Kaudella 2010 hän oli ykkösvahti KuPSin hopeaa saavuttaneessa joukkueessa. Viime kausi jäi puolinaiseksi loukkaantumisen takia, mutta silti hänen siirtymisensä Ykköseen pudonneeseen RoPSiin oli yllättävä.
”Liigassakin olisi ollut ottajia, se on totta. RoPS tarjosi kuitenkin parhaan kokonaispaketin”, Vilmunen selvittää.
”Ykkönen ei ole minulle mikään punainen vaate. Se on kovatasoinen ja tasainen sarja. ”
Vilmunen sitoutui RoPSiin 2+1 vuoden sopimuksella.
”Täällä tehdään asioita oikein ja mennään eteenpäin. En ole vielä urallani saavuttanut liiganousua. Sen haluan kokea RoPSin paidassa”, Vilmunen toteaa painokkaasti.

Lempäälässä syntynyt Vilmunen hankki urheilu-uransa pohjat monipuolisella harjoittelulla.
”Olihan se hurjaa. Pelasin pikkupoikana seurassa jalkapalloa, jääkiekkoa ja lentopalloa. Usein oli sellaisia päiviä, että vaihdoin autossa kiekkovermeet pelin jälkeen maalivahdinvarusteisiin. Sitten futispelin jälkeen kävin kotona syömässä, ja ryntäsin lentopallopeliin”, Vilmunen muistelee nauraen.
Maalivahdiksi Vilmunen ajautui sattumalta 10-vuotiaana.
”Joukkueen maalivahti lopetti, ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi. Olin jo tuolloin ikäisekseni isokokoinen, enkä ollut jalalla mikään taitava.”
Vilmusen isä pelasi maalivahtina alasarjoissa, ja kotoa löytyi valmiiksi vanhoja varusteita.
Jalkapallo valikoitui ykköslajiksi, ja 12-vuotiaana Vilmunen siirtyi Valkeakosken Hakaan.
”Kävin jo 15-vuotiaana istumassa vaihtopenkillä liigapelissä RoPSia vastaan Keskuskentällä.”
Huipulle Vilmunen kypsyi vuosien saatossa. Kausilla 2002 ja 2003 hän pelasi jo suhteellisen paljon, mutta murtautui ykkösvahdiksi vasta kaudella 2004, jolloin Haka juhli mestaruutta. Valmentajana toimi nykyinen VPS-luotsi, maalivahtilegenda Olli Huttunen. ”Oka” ei kuitenkaan ole koskaan ollut Vilmusen esikuva.
”Kyllä esikuvat ovat Peter Schmeichel ja Edvin van der Sar.” Molemmat pelasivat huippuvuosinaan muun muassa Manchester Unitedissa.
”Olin 15-vuotiaana jalkapalloleirillä Manchesterissä ja pääsimme Old Traffordille. Se oli upea kokemus”, ManUn kannattajaksi tunnustautuva Vilmunen kertaa hienoja muistojaan.

Hakan jälkeen Vilmunen siirtyi Irlantiin Drogheda Unitedin riveihin.
”Se oli antoisa kokemus. Vaikka olosuhteet eivät olleet kummoiset, oli peli korkeatasoista ja jalkapallokulttuuri hienoa. Opin siellä paljon etenkin fyysisestä pelistä.”
Tuomisena oli Irlannin mestaruus. Tie vei Irlannin jälkeen Altaan.
”Norjalle tyypillisesti kaikki asiat hoidettiin viimeisen päälle. Sain treenata ja keskittyä rauhassa jalkapalloon, Alta oli piristysruiske uralleni.”
Alta pelasi 1300 katsojan hallissa. Vieraspeleihin lennettiin hyvissä ajoin, Vilmunen sai elää täysillä ammattilaisen elämää.

Altasta kahdeksi kaudeksi Kuopioon ja nyt Rovaniemelle. Jalkapalloilijan elämä on jatkuvaa muuttamista, mutta nyt Vilmunen on perheineen asettunut pitemmäksi aikaa aloilleen.  Vilmusen perhe muutti maaliskuun alussa Rovaniemelle.
”Olemme kotiutuneet hyvin, pohjoisessa on helppo viihtyä”, Vilmunen naurahtaa. Hänen kihlattunsa on Kemistä kotoisin.
Kevät on ollut kiireinen, sillä treenien ohessa Vilmunen on suorittanut ambulanssi- ja sairaalaharjoittelunsa Rovaniemellä. Mies opiskelee Kuopion pelastusopistossa pelastajatutkintoa.
”Ei tässä vapaa-ajan ongelmia ole, sen takaa jalkapallo, opiskelu ja kotona olevat neljä lasta”, tuleva palomies virnistää.

Vilmunen odottaa malttamattomana kauden alkua.
”Pelaaminen on aina pelaamista, ja sitä varten olemme harjoitelleet.”
Vilmunen on huomannut, että rovaniemeläinen jalkapalloyleisö odottaa myös innolla uutta kautta.
”Olen ihmetellyt, kun harjoituspeleissäkin on paljon yleisöä. Se on todella hienoa.”
RoPSin tulevan kauden suhteen maalivahti on toiveikas.
”Meillä on iskukykyinen nippu. Viimeiset palat saatiin kasaan kuitenkin myöhään, joten yhteen hitsautuminen vie aikansa.”
Vilmusen vaikutelma uudesta joukkueestaan on positiivinen.
”En puhu varsinaisesta tavoitteista, mutta jokaista peliä lähdemme voittamaan. Jos pystyymme parhaimpaamme, se riittää vaikka mihin.”

Lopuksi: Millaisen maalivahdin RoPS saa Mikko Vilmusesta?
”Kokeneen, monissa tilanteissa kypsyneen, äänekkään ja hyvin peliä ohjaavan. Olen vaativa itselleni ja muille, yritän potkia koko joukkuetta eteenpäin, mutta osaan olla myös kannustava.”
Viikinkipäällikkö on ottanut RoPSin puolustuksen komentoonsa.

RoPS – AC Oulu, Ykkösen avauskierroksen ottelu Keskuskentällä la 28.4. klo 17.00

Kuka?
Mikko Vilmunen,
maalivahti
s. 1980, pituus 187 cm.
Aiemmat seurat:
Lempäälän Kisa, Valkeakosken Haka, Drogheda United, Alta IF, KuPS.
Saavutukset:
SM 2004, Irlannin mestari 2007, Suomen Cup 2002, 2005. SM hopeaa 2003 ja 2010, pronssia 2002 ja 2006.
Liigaottelut:
126
Opiskelee palomieheksi.
Perhe:
Kihlattu ja neljä lasta, tyttö ja kolme poikaa
Musiikki:
Kaikki rock ja metalli
Elokuva:
Vihreä maili.

Markku Saukko
© 2012 Uusi Rovaniemi
Luettu 1677 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309