ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 20 marraskuu 2011 11:28

Piiputteleva tienraivaaja

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Olkalaukku ja naposteltavat auringonkukansiemenet kuuluivat erottamattomasti Jerzy Masztalerin valmentajavarustukseen, toisinaan piippukin. Puolalaisen ”löytäjä” Matti Aho kuvasi hänet sauhuttelemassa vuonna 1982. Penkillä istuvat Jorma Turpeenniemi ja Jouko Kiistala. Olkalaukku ja naposteltavat auringonkukansiemenet kuuluivat erottamattomasti Jerzy Masztalerin valmentajavarustukseen, toisinaan piippukin. Puolalaisen ”löytäjä” Matti Aho kuvasi hänet sauhuttelemassa vuonna 1982. Penkillä istuvat Jorma Turpeenniemi ja Jouko Kiistala. Kuva: Matti Aho/LK arkisto

Vuosi oli 1978, paikka Rovaniemen uimahalli.
RoPS:n jalkapallomiehistö aloitteli valmistautumista kesän 2. divisioonaan, kun joukkueen eteen käveli lyhyt mies sandaaleissaan.

Puolalainen valmentaja Jerzy Masztaler oli tullut viemään rovaniemeläisen jalkapallon uuteen aikaan.
Avauskautensa lopuksi Masztaler nosti RoPS:n 1. divisioonaan ja neljä vuotta myöhemmin SM-sarjaan.
Viime elokuussa vaikean sairauden murtamana menehtynyt Masztaler (1946–2011) on monen mielestä yhä RoPS:n kaikkien aikojen valmentaja.
– ”Jurek” toi tänne ammattimaisuuden. Hän teki puuhastelijaporukasta jalkapallojoukkueen, RoPSin silloinen pelaaja ja nykyinen joukkueenjohtaja Jorma Turpeenniemi kuvailee.

OLI SATTUMIEN summa, että yliopistotutkinnon jalkapallovalmennuksessa suorittanut Masztaler päätyi suomalaisen kakkosdivarijoukkueen ruoriin.
– Olimme harjoitusleirillä Olzynissa, Rovaniemen ystävyyskaupungissa Puolassa. Jerzy valmensi paikallista joukkuetta, ja silloinen jalkapallojaoston puheenjohtaja Matti Aho vakuuttui hänen taidoistaan, RoPSin entinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala kertoo.
Alkuun kiinnostus oli kaikkea muuta kuin molemminpuolista.
– ”Jurek” vannoi, ettei ikinä valmentaisi moista resupellejoukkoa, Turpeenniemi muistaa.
Seuraavaksi kaudeksi Matti Aho junaili kuin junailikin miehen pohjoiseen.

MASZTALER oli ensimmäinen ammattivalmentaja rovaniemeläisessä jalkapallossa.
Puolalaisen tultua harjoittelu muuttui suunnitelmallisemmaksi ja kovemmaksi. Hän rukkasi koko toimintakulttuurin uusiksi.
– Hän oli äärimmäisen vaativa valmentaja, voisin sanoa, että DDR:läinen, mutta ehdottoman oikeudenmukainen, Turpeenniemi sanoo ja ottaa esimerkin pelireissulta Kiirunasta.
– ”Jurek” antoi ohjeeksi, että ruokailussa saa syödä yhden leivän. Olin nälkäinen, ja söin kaksi. Istuin kaksi seuraavaa peliä penkillä.
Turpeenniemen puntarissa Masztaler on ”ehdottomasti parhaita valmentajia koko RoPS:n historiassa”.
– Jos jollakin tuntemistani valmentajista on ollut pelikirja, niin hänellä. Joukkueessa jokainen tiesi tehtävänsä ja pystyi noudattamaan pelisuunnitelmaa.
Masztaler oli määrätietoinen ihminen.
– Kolme kuukautta Suomeen tulonsa jälkeen hän antoi radiohaastattelun suomeksi, Turpeenniemi kertoo.

KUN ROPS nousi Masztalerin komennossa SM-sarjaan 1982, se pysyi siellä putkeen peräti 19 kautta.
Puolalaisvelho palasi napapiirille vielä 1990. Hän valmensi RoPSin runkosarjassa toiseksi, mikä olisi tiennyt nykyisellä sarjajärjestelmällä hopeamitaleja. Pudotuspeleissä tie nousi pystyyn jo puolivälierissä.
Seuraavalla kaudella Masztalerin RoPS-ura päättyi potkuihin.
Masztaler valmensi vielä kaudella 2006 – 2007 kotimaansa toisessa divisioonassa. Lähes 40 vuoden urallaan hän työskenteli kotimaassaan aina pääsarjatasoa myöten ja jopa eksoottisessa jalkapallomaassa Vietnamissa.

Jerzy Masztaler
Puolalainen jalkapallovalmentaja, joka oli syntynyt 27. marraskuuta 1946 Ostródassa ja kuoli 13. elokuuta tänä vuonna.
Toimi kolmeen otteeseen RoPS:n päävalmentajana.
Tulokaskaudella 1978 seura nousi 2. divisioonasta 1. divisioonaan.
Muutaman välivuoden jälkeen puolalainen palasi RoPSiin 1982 ja nosti joukkueen SM-sarjaan. Seuraavalla kaudella RoPS sijoittui Masztalerin johdolla kahdeksanneksi.
Kolmannen kerran Masztaler tuli RoPSiin kaudeksi 1990. Puolalainen valmensi joukkueen runkosarjassa toiseksi. Pudotuspeleissä RoPS hävisi jo puolivälierissä MP:lle.
Kaudella 1991 Masztaler ehti istua penkin päässä vain viidessä ottelussa, joista RoPS voitti kaksi ja pelasi kahdesti tasan. Sitten hän sai potkut ja tilalle tuli Graham Williams.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 2163 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309