ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 22 lokakuu 2011 11:21

Antaa RoPSia viimeiseen pisaraan

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Alex Nyom (vas.) ja Etchu Tabe pitävät viimeiseen asti kiinni RoPSin liigapaikasta, vaikka taivaalta sataisi märkiä länttejä. Lauantaina on pakko voittaa KuPS. Alex Nyom (vas.) ja Etchu Tabe pitävät viimeiseen asti kiinni RoPSin liigapaikasta, vaikka taivaalta sataisi märkiä länttejä. Lauantaina on pakko voittaa KuPS.

Etchu Tabe saapui Rovaniemelle helmikuussa 2010. Toppari dominoi Ykkösen kenttiä miten tahtoi. Syksyllä joukkue juhli sarjanousua. Loppukauden ajan RoPSin maalivahtina loisti Taben ystävä Alex Nyom. Rastatukka päästi yhdessätoista ottelussa taakseen vain neljä maalia. Tabe ja Nyom palasivat keväällä 2011 Rovaniemelle ja valmistautuivat hyvillä mielin alkavaan liigakauteen.

MAALISKUUSSA taivas musteni. Poliisi pidätti yhdeksän RoPS-pelaajaa sopupeliskandaalin vuoksi. Kaudesta tuli jotain aivan muuta kuin mitä Tabe ja Nyom olivat odottaneet.
Etchu Tabe muistelee kevään tapahtumia rauhallisesti. Ilman hymyn häivää.
– Ne olivat kovia kuukausia kaikille. Ennen skandaalia Rovaniemi oli mukava kaupunki ja ihmiset ystävällisiä. Skandaalin jälkeen eläminen täällä on ollut vaikeaa. Tummaihoinen pelaaja liitetään yhä sopupeleihin.
– Olen kotoisin Kamerunista. Afrikkalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että jos olet jonkun ystävä pysyt ystävänä, vaikka toinen mokaisi. Kun pelaajat lähtivät Suomesta toivotin heille kaikkea hyvää.
Alex Nyom ei löydä yhtään hyvää asiaa sopupeliskandaalista.
– Jokainen tekee valintansa. Se oli heidän valintansa.

TABEN JA NYOMIN ympärille pukukoppiin alkoi pikku hiljaa kerääntyä uusia pelikavereita vain kuukautta ennen sarjan alkua.
– On sääli, ettei meillä ollut aikaa tutustua toisiimme ennen kauden alkua. Nyt tunnemme toisemme kentällä paremmin ja moni loukkaantunut pelaaja on palannut kehiin. Se on tuonut tulosta, Tabe sanoo.
RoPS ei voittanut ottelun ottelua yli neljään kuukauteen, mutta neljästä viimeisestä pelistä on irronnut kolme voittoa.
– Vasta nyt pelaajat alkavat olla siinä kunnossa, kuin mitä heidän olisi pitänyt olla kauden alussa. Emme kamppailisi putoamisesta, jos olisimme saaneet valmistautua kauteen niin kuin muut joukkueet, Tabe uskoo.
– Valmentaja John Allen ei koskaan päässyt peluuttamaan miehiä hyväkuntoisina.

ROPS ei voi syyttää Tabea ja Nyomia putoamisesta, vaikka liigapaikka ei säilyisi. Toppari ja maalivahti ovat pitäneet joukkuetta pystyssä ottelusta toiseen.
– Alex on liigan paras maalivahti. Tilastot eivät sitä kerro tällä kaudella, mutten haluaisi että kukaan muu pelaisi minun takanani, Tabe sanoo.
– Joukkueemme oli vaikeuksissa kun Etchu oli loukkaantuneena poissa kymmenisen ottelua. Meiltä puuttui silloin kentältä johtaja, Nyom toteaa.
Jäljellä olevissa liigapeleissä RoPS kohtaa lauantaina KuPSin Kuopiossa, keskiviikkona HJK:n kotona ja seuraavana lauantaina VPS:n Vaasassa. Kaikki kolme ottelua on pakko voittaa. Lisäksi toiseksi viimeisenä oleva Jaro ei saisi yltää voittoihin. Myöskään Vaasan Palloseura ei ole vielä varmistanut sarjapaikkaansa.
– Meillä ei ole ollut tällä kaudella yhtään helppoa ottelua. Uskon, että voimme voittaa KuPSin ja sen jälkeen pelaamme elämästä ja kuolemasta HJK:ta vastaan kotona, Tabe sanoo.

”Ei tästä kukaan nauti”

Jos RoPS-pelaajat Etchu Tabe ja Alex Nyom saisivat päättää yhtään peliä ei Suomessa pelattaisi enää lokakuussa.
– Kosteus, kova tuuli ja märkä kenttä tekevät hommasta entistä vaikeampaa, Nyom sanoo.
– En usko, että kukaan nauttii pelaamisesta tällaisessa säässä, Tabe jatkaa.
Karusta kaudesta huolimatta jatko RoPSissa on molemmille yksi vaihtoehto, jos joukkue säilyy liigassa.
– Olen 25-vuotias. Haluan päästä urallani eteenpäin. En jää RoPSiin jos putoamme Ykköseen, Tabe sanoo.
Kun kausi on lopullisesti ohi molemmat suuntaavat kotiin Yhdysvaltoihin.
– Siinä vaiheessa yritän unohtaa ainakin viikoksi jalkapallon kokonaan, Alex Nyom toteaa.
Etchu Tabe aikoo ottaa hetken rennosti kotona.
– Sekä henkisesti että fyysisesti tämä on ollut raskain koskaan pelaamani kausi.

 Maalivahti Alex Nyom iski Etchu Tabea (kesk.) nyrkillä selkään TPS-pelissä. Taben mukaan sellaista sattuu koko ajan.

Jules Alex Nyom
27-vuotias maalivahti
Syntynyt Kamerunissa.
Muutti Yhdysvaltoihin 2005 ja pelasi siellä kolme kautta Minnesota Twin Starsin joukkueessa. Valittiin kerran NPSL-sarjan parhaaksi maalivahdiksi.
RoPSiin kesällä 2010. Pelasi Ykkösessä 11 ottelua. Päästi niissä taakseen vain neljä maalia.
Tällä kaudella RoPSin maalia kohti on lauottu 29 ottelussa 223 kertaa. Nyomin torjuntaprosentti on 70.

Etchu Tabe
25-vuotias puolustaja
Syntynyt Kamerunissa.
Muutti 13-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Kaksoiskansalaisuus.
Siirtyi 2008 Ruotsiin Ljunskile SK:n joukkueeseen Allsvenskaniin (Ruotsin pääsarjaan) ja pelasi Ljunskile SK:ssa Superettania (Ruotsin 2.korkein sarja) kesällä 2009.
RoPSiin helmikuussa 2010.
Tällä kaudella 20 ottelua, 1 maali, 5 varoitusta.

Miia Vatka
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 1801 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309