ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 07 elokuu 2011 11:26

”Innostus oli järkyttävä”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Keskuskentälle oli ahtautunut 4642 katsojaa, kun RoPS varmisti ensimmäisen nousunsa pääsarjaan lokakuussa 1980. Hannu Haverinen ampuu kohti Kuopion Kopareiden maalia. Keskuskentälle oli ahtautunut 4642 katsojaa, kun RoPS varmisti ensimmäisen nousunsa pääsarjaan lokakuussa 1980. Hannu Haverinen ampuu kohti Kuopion Kopareiden maalia. Kuva:Ilkka Koskinen

Huhtikuun 26. päivä 1981 Lapinaukean kenttä, Rovaniemi.
Maajoukkuepelaaja Jarmo Ilola raataa tunnollisesti kentällä. Hannu Kuikkaniemi, vain 27-vuotias jalkapallovalmentaja ja voimistelunopettaja johtaa peliä vaihtopenkiltä.

– Se oli Valkeakosken Hakaa vastaan. Johdimme jo 2–0, mutta hävisimme lopulta 2–3. Se oli opetus, miten isot pojat pelaavat SM-sarjassa, RoPS-legenda ”Jarkki” Ilola muistelee.
Peli oli Rovaniemen Palloseuran ensimmäinen ottelu korkeimmalla sarjaportaalla.

PALJON ON VETTÄ virrannut Kemijoessa. Paljon on valunut hikeä, kyyneleitä ja vähän vertakin.
Tuhannet kenkäparit ovat kuluneet loppuun Lapinaukean hiekalla, Keskuskentän nurmella, Susivoudissa ja nyt Keskarin ”Tupperware” muovilla. Ennen Ounashallia vedettiin talvitreeLapinaukean nit lumihangessa pipo päässä ja kintaat kädessä.
Rovaniemen Palloseura pelasi ensimmäisen SM-sarjakautensa tasan 30 vuotta sitten vuonna 1981.
Kausi päättyi putoamiseen, mutta heti 1982 seura palasi jäädäkseen. Kuluva kausi on 24. pääsarjatasolla.
Kuikkaniemi toimi RoPSin päävalmentajana nousukaudella 1980 ja ensimmäisellä SM-sarjasesongilla, joka päättyi putoamiseen. Mies koki ensin sarjanousun kiiman ja sitten putoamispeikon puraisun.
– Päällimmäinen mielikuva on koko kaupungin järkyttävä innostus. Olimme yhteisellä, koko kaupungin asialla, Kuikkaniemi palaa muistoissaan vuosikymmenien taakse.
Moni pelaaja on jäänyt erityisesti mieleen.
– Esimerkiksi maalivahti Jyrki ”Villa” Vuopohja piti minut virkeänä otteillaan kentällä ja myös kentän ulkopuolella, mutta niitä ei kannata lehdessä muistella.

PAKKINA KENTTÄÄ putsanneen Matti Helinin itseluottamus oli rajaton.
– Hänen tontillaan eivät muut riehuneet.
Talviharjoittelu oli extremeä.
– Kerran naapuri vilkaisi pakkasmittaria treenien jälkeen. Neljää kymppiä näytti, kuivana piti keliä, Kuikkaniemi muistelee arktista hysteriaa lämmöllä.
Kesä 1981 oli sateinen.
– Kentät olivat ihan kuralla, isokokoinen joukkue vajosi märkään nurmeen, emmekä päässeet harjoittelemaan kuin soralle.
Menestyksen eteen tehtiin jippojakin. Ne hymyilyttävät valmentajaa, joka opettaa nykyään liikuntaa Hyvinkäällä.
– Majoitimme Mikkelin Palloilijat urheiluopistolla aamuauringon puolelle. Valmentaja Allu Karppinen tuli raivoamaan minulle, etteihän täällä voi nukkua. Totesin, ette kai te nukkumaan tulleet, vaan pelaamaan.
RoPS voitti 2–0.

 RoPS lähti ensimmäiseen SM-sarjakauteensa hankien keskeltä vuonna 1981. Valmentaja Hannu Kuikkaniemen (vas.) ohjeita kuuntelemassa Hannu Haverinen (kesk.) ja Reijo Petrelius. (Kuva:Ahti Pohjalainen)

RoPS:n joukkue SM-sarjassa 1981
Maalivahdit: Ari Matinlassi, Matti Pietilä, Jyrki Vuopohja.
Puolustajat: Ari Alamommo, Juha Helin, Matti Helin, Jarmo Ilola, Jouni Keisu, Pentti Majava, Reijo Petrelius, Juhani Vuorenmaa.
Keskikenttäpelaajat: Kari Hartikainen, Hannu Haverinen, Jukka Hölländer, Matti Hämäläinen, Seppo Keisu, Jouko Kiistala, Kari Männistö.
Hyökkääjät: Tuomo Hakala, Jarmo Hirvelä, Hannu Kuusijärvi, Jorma Turpeenniemi, Aki Vikman, Jarmo Ylipaavalniemi.
Valmentaja: Hannu Kuikkaniemi.
Joukkueenjohtaja: Olli Niva.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

Luettu 7557 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309