ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 18 maaliskuu 2011 09:00

Tätä Zeddy ei olisi pojistaan uskonut

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Rovaniemen Palloseuraa 16 kautta palvellut Zeddy Saileti on raskaasti pettynyt maanmiehiinsä, joista kuusi on telkien takana epäiltyinä yhteyksistä otteluiden manipulointiin. Rovaniemen Palloseuraa 16 kautta palvellut Zeddy Saileti on raskaasti pettynyt maanmiehiinsä, joista kuusi on telkien takana epäiltyinä yhteyksistä otteluiden manipulointiin.

Heinäkuu 1994.
25-vuotias sambialainen Zeddy Saileti pelaa ensimmäisen liigaottelunsa Rovaniemellä. Seuraavan 16 kauden aikana niitä tulee RoPS:n paidassa lähes 300 lisää.

Maaliskuu 2011.
42-vuotias Saileti vastaa puhelimeen Sambian pääkaupungissa Lusakassa. RoPS:aa kohdannut vedonlyöntiskandaali on vienyt melkein jalat alta. Telkien takana on viisi sambialaista, osa heistä Sailetin itsensä RoPSiin hankkimia pelaajia.
– Olen tuntenut kaikki heidät pitkään, esimerkiksi Chanda Mwaban aivan lapsuudesta asti.
– Tämä on minulle henkilökohtaisesti hirvittävä järkytys. En voinut uskoa korviani, kun Jouko (Kiistala) soitti ja kertoi, että Christopher (Musonda) on vangittu.
Saileti ei osaa selittää, miten pelaajat ovat joutuneet tekemisiin singaporelaisen vedonlyöntihuijarin kanssa.
– Jokainen pelaaja on lähtenyt täältä jalkapalloammattilaiseksi. Kukaan ei ole silloin edes miettinyt mitään vedonlyöntivilppiin liittyvää.
Hän keksii vain yhden syyn maanmiestensä kohtaloon.
– Rahanhimon on täytynyt iskeä poikiin.

ROVANIEMEN-VUOSINAAN Saileti oli paitsi kannattajien suuri suosikki, myös sambialaisyhteisön kylänvanhin, jonka asema auktoriteettina oli ehdoton.
Sambiassa Saileti on edelleen tunnettu ja kunnioitettu pelaajasuuruus. Sopupelivyyhdissä pidätetty HJK:n Dominic Yobe on ilmoittanut hänet esikuvakseen.
Saileti on vakuuttunut, että hänen aikanaan sambialaispelaajat eivät syyllistyneet vilppiin.
– En voi uskoa sitä. Olisin huomannut, jos pojat olisivat sellaiseen sekaantuneet.
Aiempina vuosina RoPSin sambialaiset ovat talvikaudella harjoitelleet ja olleet muutenkin tiiviisti yhdessä kotimaassaan. Saileti on ollut ryhmän johtaja.
Kuluneena talvena asiat muuttuivat. Saileti ei tavannut monia pelaajista lainkaan. Se askarruttaa kylänvanhinta.
– Tämä on katastrofi. Myös RoPSille, jota palvelin lähes koko urani.
Paraikaa Saileti käy jalkapallovalmentajakurssia Lusakassa, ja toimii apuvalmentajana Nkana FC:ssä. Se on yksi hänen ja lähes kaikkien RoPSin sambialaisten kotikaupungin Kitwen monista pääsarjaseuroista.
Saileti pyörittää edelleen myös RoPS Youth Academya, jonka päätarkoitus on pitää suurkaupungin nuoret jalkapallon avulla erossa rikollisuudesta ja huumeista. Jos sivutuotteena löytyy huippupelaajia, sekään ei haittaa.

Zeddy Saileti
Jalkapalloilija, joka tuli Rovaniemen Palloseuraan vuonna 1994 ensimmäisenä sambialaisena yhdessä Emmanuel Siwalen kanssa.
Saileti, vuoden 1994 Afrikan mestaruusturnauksen hopeamitalisti, pelasi Rovaniemellä yhteensä 16 kautta ja 295 liigaottelua, joissa hän iski pallon verkkoon 65 kertaa.
Ykkönen ja sen edeltäjä 1. divisioona mukaan lukien Sailetille kertyi 387 ottelua ja 95 maalia. Molemmat ovat kaikki sarjatasot huomioiden ennätyksiä RoPSin yli 60-vuotisessa historiassa.
Saileti päätti uransa kauden 2009 viimeiseen otteluun pelaajavalmentajana.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

 

Luettu 4872 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309