ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 03 maaliskuu 2011 08:51

”Tämä on aivan hirveää”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Christopher Musonda on pelannut RoPS:ssa kaksi kautta. Christopher Musonda on pelannut RoPS:ssa kaksi kautta.

Rovaniemen Palloseuran puheenjohtaja Risto Niva vastaa puhelimeen työmatkalta Yhdysvalloista.

– Tämä tuntuu aivan hirveältä, Niva huokaisee.

Kuuden vuoden puheenjohtajajaksollaan Niva on joutunut eräänkin kerran vastaamaan ikäviin kysymyksiin, mutta nyt tilanne on hänenkin mittapuullaan erityisen paha.
Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona poliisin ottaneen kiinni RoPSin pelaajan. Lapin Kansan tietojen mukaan pelaaja on sambialainen Christopher Musonda, jonka kiinniotto liittyy aiemmin pidätetyn singaporelaisen vedonlyöntihuijarin tapaukseen.
– Jo pelkkä epäily, että pelaajamme olisi syyllistynyt sopupeliin, on seuralle ja sen maineelle hirmuinen isku, ja vielä pahempaa tietenkin, jos hän on syyllinen, Niva puuskahtaa.

NIVAN MUKAAN koko seuran uskottavuus on kovalla koetuksella.
– Minun aikanani seura on liitetty useampaan otteeseen sopupeliepäilyihin. On peiliin katsomisen paikka. Meidän on mietittävä, mitä teemme toiminnassamme väärin, jotta tällaista pääsee tapahtumaan.
Jos pelaaja osoittautuu syylliseksi, seuran on Nivan mukaan mietittävä pelaajapolitiikkaansa perin pohjin.
– Sen lisäksi koko toimintakulttuuria on arvioitava uudelleen. Seurassa tehdään valtavasti töitä jalkapallon eteen ja aivan varmasti rehellisesti. Silti meidän päälle lankeaa usein näitä todella synkkiä varjoja.
Niva ei usko, että RoPSia seurana rangaistaisiin yksittäisen pelaajan mahdollisesta rikoksesta.

TOIMITUSJOHTAJA Jouko Kiistalan matalapaine on myös syvä.
– Pahempia uutisia ei voisi tulla.
Kiistala ei lähde vielä arvioimaan pelaajan asemaa joukkueessa.
– Tämä sotku on tongittava pohjiaan myöten ja vasta sitten on johtopäätösten aika.
Kiistala on aina pyrkinyt olemaan varuillaan vedonlyöntivilppien kanssa.
– Jos jotakin pelaajaa ei osaa etukäteen epäillä, on hyvin vaikea nähdä hänen pelaavan sopua. Asiat kirkastuvat vasta jälkikäteen.
Epäiltyä pelaajaa ei syytetä toistaiseksi mistään, mutta Kiistala myöntää tilanteen näyttävän pahalta.

PÄÄVALMENTAJA John Allen makaa flunssan kourissa Rovaniemellä joukkueen pelatessa liigacupia Kuopiossa. Sopupeliepäily ei Allenin tukkoista oloa helpota.
– Tuntuu todella pahalta. Poliisi ei ole suostunut kertomaan mitään. Minulle kerrottiin vain, että yksi pelaaja otetaan talteen eikä hän pääse pelaamaan. On hirveää, jos hän on syyllinen, Allen tilittää.
Tutkintaa johtavaa komisario Jukka Lakkalaa ei tavoitettu keskiviikkoiltana.

Tästä on kyse

Yhteyksiä vedonlyöntihuijariin
Poliisi otti tiistaina kiinni kuulusteluja varten RoPS:n pelaajan. Tapauksen arvellaan liittyvän Suomessa useamman viikon oleskelleeseen singaporelaiseen vedonlyöntihuijariin. Epäilyksen alla on ollut viikon takainen liigacupin ottelu RoPS–Tampere United, joka päättyi 1–1.
Etsintäkuulutettu singaporelaismies otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime torstaina. Poliisi selvittää miehen maassaolon syitä sekä epäilee häntä väärän henkilötiedon antamisesta, väärennyksestä ja valtionrajarikoksesta.
Keskusrikospoliisi on ottanut tutkittavakseen koko vyyhdin.

Taustaa

Ennenkin sopupelisopassa
RoPS purki elokuussa 2008 ukrainalaisen maalivahdin Nikolai Pavlenkon sopimuksen sopupeliepäilyjen vuoksi. Potkuja edelsi RoPS–Honka-ottelun huomattavasti tavallista suurempi pelivaihto vedonlyöntitoimisto Betfairilla.
Lokakuussa 2008 seura purki virolaistoppari Aleksandr Kulikin sopimuksen niinikään varotoimenpiteenä. Kulikin viimeiseksi jääneessä RoPS–VPS-ottelussa oli havaittu poikkeuksellista pelikäyttäytymistä, josta oli ilmoitettu myös RoPS:lle.
RoPS:aa tuolloin valmentaneen Valeri Bondarenkon nimi on liitetty takavuosina kotimaassaan Virossa sopupeliepäilyihin.
Kaudella 2005 RoPS:ssa kuukauden pelannut saksalainen Adrian Pelka oli Der Spiegel -lehden mukaan mukana tapauksessa, jossa malesialainen uhkapeluri tienasi RoPS:n tappiolla yli kolme miljoonaa euroa.

Markku Saukko
© 2011 Lapin Kansa

 

Luettu 3573 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309