ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 17 lokakuu 2010 10:01

Kolumni: Paha palasi takaisin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran reissu Ykkösessä kesti vain kauden verran, ja pohjoisen ylpeys nousi takaisin Veikkausliigan parrasvaloihin. Aikoinaan 1990-luvun taitteessa Oulun Kärpät lanseerasi termin "paha palaa takaisin", kun joukkue yritti nousta takaisin jääkiekon SM-liigaan.

Pohjoisessa on aina koettu, että alueen pääsarjaseurat ovat piikkejä etelän seurojen ja jopa pääsarjaorganisaation lihassa. RoPS on ollut sitä pitkään, mutta pohjoista voimaa ei onnistuttu pitävään divarissa vuotta enempää. Paha palasi takaisin.

Kauden puolivälissä RoPS näytti marssivan paraatiovista liigaan. Kuuden ottelun voitoton putki kuitenkin suisti joukkueen kriisiin, ja sarjajohto suli liki olemattomaksi. Ongelmat olivat ennen kaikkea taktisia. Alkukauden loistava tuloksellinen menestys johti siihen, ettei RoPSin tarvinnut kehittää peliään monipuolisemmaksi. Vaaran merkkejä ei nähty ajoissa, ja vastustajat pystyivät eliminoimaan taktisesti yksipuolisen pelin. Korjausliike tuli kuitenkin oikeaan aikaan, loppujen lopuksi sarjataulukko ei valehtele, sarjan paras joukkue on voittaja.

Nousuprojekti oli vuoden mittainen, ja monen tärkeän pelaajan sopimukset ovat katkolla. Tämän kauden joukkueen runko on liigatasoa, eikä sitä pitäisi päästää hajoamaan. Suoralta kädeltä jatkosopimusta pitäisi tarjota Etchu Tabelle, Alex Nyomille ja Jukka Santalalle. Myös Khorguashvilin veljekset ansaitsevat pahvin, he tuovat sopivasti vaihtoehtoja ja rytmiä nyky-RoPSille joskus tyypilliseen liialliseen kaahaamiseen. Toki Pavle on luokkaa veljeään parempi pelaaja.

Joukkue tarvitsee kuitenkin lisäksi useamman profiilipelaajaan. Tärkeimpänä listalla olisi laitapakki ja -linkkiosaston vahvistaminen. Albin Granlund pärjää puolustussuuntaan liigassakin, mutta modernin laitapuolustajan hyökkäyspeliin hänellä on vielä matkaa. Liigarinkiin Paraisten poika kuuluu, vaikka hän ei olisikaan ykkösvaihtoehto tontilleen. RoPS tarvitsee myös todellisen erikoistilanneosaajan riveihinsä. Edellisillä liigakausillaan Palloseura on kaatunut liian kapeaan pelaajarinkiin. Tämä kausi korosti ringin leveyden merkitystä. Nykyleveys on liigaan riittävä, mutta laatua tarvitaan lisää.

Tulokaskaudellaan John Allen rakensi menestyvän joukkueen, joka oli kurinalainen ja hyvin harjoitellut. "Walesin tiikeri" oli sarjanousun suurimpia yksittäisiä osatekijöitä. Kuitenkin Allenin on talven aikana tehtävä kotiläksyjä ja lähdettävä ensi kauteen paksumpi pelikirja kainalossaan. Allen operoi Ykkösessä sarjan parhaalla materiaalilla, jota hänellä ei liigassa ole käsissään. RoPS ei ollut muutamaa välähdystä lukuun ottamatta erityisen taktinen joukkue, mutta liigassa tällä puolella ei ole varaa käydä vajailla sylintereillä.

Perusasiat ovat kunnossa. RoPS on hyvin hoidettu seura, ja Allen rakentaa joukkueensa haluamistaan pelaajatyypeistä seurajohdon tuella. RoPSin vetovoima suomalaispelaajien keskuudessa on nousussa. Olosuhteetkaan eivät ole enää ongelma, joten nyt on aika lopettaa 2000-luvun hissiliike. Paha on tullut jäädäkseen.

Markku Saukko
© 2010 Lapin Kansa

Luettu 1750 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309