ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 15 lokakuu 2010 08:38

RoPSin pappa uskoo nousuun

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPSin ensimmäisen pääsarjanousun kunniaksi 1980 syötiin näin muhkea kakku. Pelissä oli yleisöä 4500. RoPSin ensimmäisen pääsarjanousun kunniaksi 1980 syötiin näin muhkea kakku. Pelissä oli yleisöä 4500.

Jorma Turpeenniemi muistaa kuin eilisen päivän Rovaniemen Palloseuran ensimmäisen nousun jalkapallon pääsarjaan.

- Kyllähän se vielä tuoreessa muistissa on. Ne muistot palaavat varmasti mieleen lauantaina, nykyisen edustusjoukkueen joukkueenjohtaja pohtii.

Turpeenniemi oli itse ratkaisevassa roolissa 5. lokakuuta 1980 Rovaniemen Keskuskentällä pelatussa SM-karsintasarjan ottelussa. Hän "kierähti" Jouko Kiistalan antamasta kulmapotkusta RoPSille 1-1 tasoitusmaalin Kuopion Pallotovereita vastaan. Tasapeli sinetöi nousun mestaruussarjaan.

Ja tunnelmaa riitti, sillä ottelua seurasi 4 500 katsojaa.

- Toivottavasti lauantain peliin saadaan yleisöä "vanhaan malliin". Rovaniemellä on aina ollut tunteita herättävä yleisö, Turpeenniemi tietää yli 50 vuoden jalkapallokokemuksellaan.

Harvinainen tilaisuus

Kolmenkymmenen vuoden takaisen ottelun jälkeen Rovaniemen Keskuskentällä ei olekaan päästy todistamaan RoPSin nousua pääsarjatasolle. Ne ovat tapahtuneet vieraskentillä.

Lauantaina RoPS kohtaa Ykkösen päätöskierroksen ottelussa kotkalaisen FC KooTeePeen. Voitto tai käytännössä tasapelikin vie RoPSin takaisin jalkapalloliigaan.

- Liigaan mennään, siitä ei ole epäilystäkään. Kun pelaajat tekevät sen mitä osaavat, niin pelin jälkeen voi nostaa kädet ylös, Turpeenniemi luottaa joukkueeseen kuin vuoreen.

RoPS on pysynyt Ykkösen piikkipaikalla koko kauden, kun sarjataulukkoon on huomioitu täydet kierrokset.

- Voi sanoa, että joukkue on onnistunut kaikilla osa-alueilla ja mennyt pelillisesti eteenpäin. Näin tietysti pitääkin, kun ensi vuonna pelataan liigassa.

- Erityisesti joukkue on kasvanut tärkeimmässä asiassa eli puolustamisessa. Se osasto on ehdottomasti Ykkösen huippua, Turpeenniemi luonnehtii.

Monessa mukana

Turpeenniemi on tehnyt RoPSissa vuosikymmenien varrella lähes kaikkea mahdollista. Löytyypä tilastoista yksi ottelu liigajoukkueen valmentajanakin.

- No, toimitusjohtajaksi en alkaisi, Turpeenniemi naurahtaa.

Nykyistä joukkueenjohtajan tehtävää hän pitää haasteellisena. - Olen eräänlainen joukkueen "pappa" - olkapää, johon pelaajat ja valmentaja voivat nojata jos on murheita.

Joukkueenjohtajalla on monenlaisia tehtäviä kuten pelimatkojen suunnittelua, loukkaantuneiden pelaajien hoitojen järjestämistä sekä toimimista linkkinä edustusjoukkueen ja seuran hallinnon välillä.

Vaaranlammen koulun rehtori nauttii tehtävästään täysin siemauksin.

- Tekemistä on paljon, mutta viihdyn jalkapallon parissa. Tässä pääsee tutustumaan muiden paikkakuntienkin lajikulttuuriin, Turpeenniemi tuumii.

Nuori porukka valmis tekoihin

Liiganousua kolkuttelevalla Rovaniemen Palloseuralla on nuorekas edustusjoukkue.

- Se on haaste, mutta samalla myös etu. Kentällä ei ole vielä isähahmoa ja "liideriä", mutta sellainen pelaaja varmasti kasvaa lähivuosina.

- Ja onhan joukkueella nuorekas valmentajakin, Turpeenniemi viittaa 45-vuotiaaseen John Alleniin.

Joukkueenjohtaja luottaa, että nykyisellä pelaajarungolla on edellytykset pelata liigatasolla.

- Kun liigaan noustaan, siellä pitää myös pysyä. Liitto kikkailee joukkuemäärillä, mikä ei mielestäni ole lajin etu. Jalkapallon kotimaista tasoa nostetaan aivan muilla asioilla kuin pääsarjojen joukkuemääriä vähentämällä, Turpeenniemi toteaa ja ehdottaa sen sijaan valmennusjärjestelmän kehittämistä.

Turpeenniemi on nähnyt RoPSissa monia valmentajia.

- Kaikki johtamistyylit eivät sovi varsinkin kun tehdään valmennustyötä monikansallisessa joukkueessa. Valeri Bondarenko on ehdottomasti huippuvalmentaja ja arvostan hänet työssään korkealle, mutta hänen johtamistyylinsä ei vain onnistunut Rovaniemellä, Turpeenniemi sanoo.

Edustusjoukkueen kapteenina toimii oma poika Janne Turpeenniemi.

- Sekin on yksi asia, miksi olen mukana tässä edustusjoukkueen toiminnassa. Janne on nuoresta iästään (21) huolimatta jo kokenut jalkapalloilija, sillä hän on kuulunut RoPSin edustukseen jo vuodesta 2005 lähtien, isä-Jorma toteaa.

Rovaniemen nykyiset kenttäolosuhteet saavat joukkueenjohtajalta kehuja.

- Syvä kumarrus kaupungin päättäjien suuntaan, Turpeenniemi kiittää.

Jaarli Pirkkiö
© 2010 Lapin Kansa

Luettu 1619 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309