ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 22 heinäkuu 2010 18:38

RoPS ja John Allen puolimatkan krouvissa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen kävelykadun terassilla istuu tyytyväinen mies. John Allen on toiminut puoli vuotta RoPSin päävalmentajana, Ykkösen kevätkierros on pelattu ja kausi on puolimatkan krouvissa. RoPS johtaa sarjaa ja on suosikki Ykkösen mestariksi ja liiganousijaksi.

Joukkueen kaula kärjessä on kuusi pistettä seuraavaan ja tilillä on yhdeksän voittoa, kolme tasapeliä ja vain yksi tappio. Viikinki-tappio harmittaa päävalmentajaa, mutta ei huolestuta. Tappioitakin tulee pitkässä sarjassa väistämättä. On sopiva hetki puhua jalkapallosta ja tehdä välitilinpäätöstä.

Miten arvioisit RoPSin alkukautta?
"Olen erittäin tyytyväinen. Alkukausi on sujunut kaikilta osin loistavasti. Menestys on ollut erinomainen ja myös joukkueen pelillinen ilme tyydyttää minua. Joukkue on hyvin yhtenäinen ja tiivis ryhmä. Harjoituskausi oli onnistunut, sillä pelaajat ovat kovassa fyysisessä kunnossa. Kun pelaaja ei ole väsynyt, hänen päänsäkin toimii paremmin. Hyvästä kunnosta kertovat myös vähäiset loukkaantumiset."

Onko joukkueen jäätävä menestys ollut yllätys?
"Ei varsinaisesti, tiesin pelaajien potentiaalin, mutta 12 ottelun tappioton putki oli kuitenkin yllätys. Tammikuussa, kun aloitin harjoitukset, tilanne oli vaikea, kun mukana oli vain muutama pelaaja. Kaiken sen jälkeen nykytilanne on aivan optimaalinen. Loppujen lopuksi tammikuun pelaajapula oli RoPSin onni. Jos pelaajia olisi ollut aluksi enemmän, meillä ei ehkä olisi esimerkiksi Etchu Tabea, Khorguashvilin veljeksiä tai Albin Granlundia."

Olitko tammikuussa hermostunut ja epävarma koko projektisi onnistumisesta?
"En, hermoilemalla en olisi voittanut mitään. Piti kääriä hihat ja aloittaa pelaajien kartoitus ja valmistautua hyvin siihen, kun joukkueen sopimuspelaajat liittyivät mukaan. Toki on myönnettävä, että helmikuun alun Oulun harjoitusturnauksen voitto oli iso helpotus."

Miten arvioisit omaa työtäsi. Oletko menestyksen pääarkkitehti?
"En. Olen tehnyt vain sitä työtä jota jokainen ammattivalmentaja tekee. Samoin pelaajat ovat tehneet oman osansa ammattimiesten tavoin. En näe omassa roolissani mitään ihmeellistä."

Allen on vaatimaton mies, on lisättävä hieman löylyä.
En edes palaa syvällisemmin viime kauden RoPSin punakaartimeininkiin, uusi kurinalainen RoPS on kiistatta Sinun luomuksesi, mutta otetaanpa yksityiskohtaisempi esimerkki. Vuoden kehittyjän palkinnon saajaksi voisi ehdottaa Christopher Musondaa. Viime kaudella hänen pelissään ei ollut juuri mitään järkeä, vaan päätöntä kaahamista päin mainosaitoja. Nyt hän on pelannut ajoittain jopa älykästä jalkapalloa ja kunnostautunut lukuisten maalisyöttöjen antajana. Onko hän löytänyt punaisen langan itse vai oletko antanut langan pään hänen käteensä?
"No joo. Olen tehnyt Chrissin kanssa valtavasti töitä. Näin heti, että hänessä on valtava potentiaali, mutta pelinäkemys oli vielä kehittymätön. Olen ohjannut häntä paljon henkilökohtaisesti kuinka toimia tietyissä tilanteissa. Milloin pitää kaventaa keskelle, milloin haastaa, milloin hakea toista aaltoa ja niin edelleen. Hän on oppinut nopeasti, sillä hänellä on palava halu kehittyä pelaajana. Samoin olen mielestäni onnistunut kehittämään Chanda Mwabaa. Hän on huikean taitava pelaaja, jolla on erinomainen pelisilmä. Olemme tehneet yhdessä töitä, jotta Chandan peli olisi tehokkaampaa, ja sitä se on totta vie ollut.

Moni ei olisi lyönyt vetoa sen puolesta, että Nchimunya Mweetwa pääsee vielä vanhaan kuntoonsa vaikean loukkaantumisen jälkeen, ja itsekin kuuluin epäilijöihin. Nyt voidaan kuitenkin sanoa, että "Drogba" is back!
"Kyllä. Hän on sarjan paras hyökkääjä. Minulla riitti maltti antaa hänen kuntoutua rauhassa ja hankkia itseluottamuksensa takaisin. Samalla Samuel Chidi sai arvokasta kokemusta ja voitimme pelejä. Nyt "Drogba" on kunnossa ja hän on maaginen."

Olet muuttanut aktiivisesti kenttäryhmityksiä eri otteluihin ja myös otteluiden aikana. Onko Sinulla vaikeuksia löytää toimivaa ryhmitystä vai onko jatkuviin kokeiluihin joku muu syy?
"Pyrin aina löytämään sopivimman ryhmityksen vastustajan mukaan. Olen käyttänyt 4-2-3-1, 4-5-1, 4-1-3-2 ja 4-3-3 systeemeitä aina sen mukaan minkä olen uskonut olevan meille paras tiettyyn otteluun ja tiettyä vastustajaa vastaan. Olemme hioneet ryhmityksiä niin paljon, että pelaajalla ei ole ongelmia pelata vaikka ryhmitykset vaihtelevat. Olen joskus lähtenyt väärällä ryhmityksellä otteluun, mutta olen onnistunut yleensä pelin aikana reivaamaan tilanteen oikeaksi."

Onko RoPS seuraorganisaationa vastannut odotuksia? Näetkö joitakin välttämättömiä kehitystarpeita?
"On vastannut. Toimitusjohtaja Jouko Kiistala on hoitanut asiat hyvin. Valmennuksessa minä olen selkeä päävalmentaja ja Kolli (Matti Vikman) on ollut tärkeänä apuna ja vastannut maalivahtivalmennuksesta. Minulle sopii päävalmentajavetoinen malli, en kaipaakaan mitään ruotsalaista valmennustiimiä. Jos nousemme liigaan, näen kuitenkin joitakin kehittämistarpeita. Haluaisin joukkueelle kolmannen valmentajan, joka vastaisi fysiikkavalmennuksesta. Liigassa yhden miehen eväät eivät riitä kaikkeen. Talvella teimme fysiikkaharjoittelussa yhteistyötä Santasportin kanssa. Jatkossa haluaisin kuitenkin, että fysiikkavalmentajakin olisi jalkapallovalmentaja, jotta harjoittelu olisi aina tarkoituksenmukaista. Lisäksi näkisin, että RoPS tarvitsi farmiseuran. Miten muuten vähälle peliajalle jäävät pelaajat voivat pysyä kunnossa?"

Millainen on rovaniemeläinen jalkapalloyleisö?
"Tiesin, että Rovaniemellä on hieno yleisö. Kannustus on ollut upeaa, ei muuta kuin vuvuzeloja lisää. Yleisömääriin olen kuitenkin ollut pettynyt. Lupasin syksyllä (UR marraskuu 2009), että Keskuskentälle tulee joka peliin 2000 katsojaa. Seison sen takana yhä, vasta sitten olen tyytyväinen."

Millaisia terveisiä lähetät rovaniemeläiselle jalkapalloyleisölle?
"Olkaa ylpeitä tästä jalkapallokaupungista. Me pärjäämme ja FC Santa Claus menestyy. Santa on parempi joukkue kuin moni Ykkösen ryhmä. Minä ja RoPS aiomme jatkaa samaan malliin ja haluamme tarjota kauden päätteeksi nousujuhlat!"

Markku Saukko
© 2010 Uusi Rovaniemi

Luettu 1736 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309