ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 29 kesäkuu 2010 15:46

Luottopuolustaja katsomoon

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Etchu Tabe loukkasi polvensa jo harjoituskaudella. Nyt oli tähystyksen paikka, jotta toppari saadaan pelikuntoon vielä syksyksi. Etchu Tabe loukkasi polvensa jo harjoituskaudella. Nyt oli tähystyksen paikka, jotta toppari saadaan pelikuntoon vielä syksyksi.

Etchu Tabe nojaa kyynärsauvoihin Rovaniemen Keskuskentällä. 23-vuotias jalkapalloilija joutuu ensimmäistä kertaa elämässään sivuun kentältä yli kahdeksi viikoksi. Taben polvi tähystettiin vajaa viikko sitten. Nyt RoPSin on tultava toimeen ilman luottopuolustajaansa. Kepeistä Tabe pääsee eroon tiistaina, mutta harjoituksiin hän voi palata vasta kolmen viikon päästä.

- Vielä ei tiedetä milloin pystyn pelaamaan, Tabe toteaa.

Maradona itki

Vajaat kaksikymmentä vuotta sitten kamerunilaisessa asunnossa seurattiin tiukasti Argentiinan ja Kamerunin välistä maaottelua.

- Näin televisiosta miten Maradona itki.

Kamerun voitti kamppailun ja ihmiset nelivuotiaan Etchu Taben ympärillä riemuitsivat.

- En edes tiennyt kuka Maradona oli, mutta kaikki olivat innoissaan yhdestä itkevästä miehestä.

Erilainen unelma

Jalkapallo vei Taben perheen Yhdysvaltoihin, jossa hänen isänsä pelasi ammattilaisena. Etchu Tabe ei unelmoinut jalkapalloilijan, vaan lääkäri urasta. Koko ikänsä hän on asunut stadionien kupeessa.

- Pelasin jalkapalloa, koska se oli hauskaa, mutta en koskaan ajatellut ammattilaisuutta.

Tabe pelasi Georgian yliopiston joukkueessa Atlantassa.

- Amerikkalainen jalkapallo vie päähuomion, jalkapallo ei ole alueella suuressa suosiossa.

Kykyjenetsijä näki Taben pelaavan kavereidensa kanssa eräänä iltana. 19-vuotias pelaaja pisti miehen silmään. Hän jätti Etchu Tabelle käyntikorttinsa. Parin vuoden päästä Tabe pakkasi laukkunsa pelatakseen ammattilaisena Ruotsissa.

Puolustajaksi

Kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Taben matka jatkui Rovaniemelle. Tabea ensimmäisen kauden Ruotsissa valmentanut, RoPSissa aikanaan pelannut David Wilson suositteli RoPSia ja valmentaja John Allenia Tabelle.

Etchu Tabe on ollut alkukaudesta RoPSille elintärkeä pelaaja. Sarjaa johtavan RoPSin verkkoon on yhdeksässä ottelussa tehty vain viisi maalia, vähiten koko sarjassa.

Topparin tontti ei ole ollut Tabelle itsestään selvää. Hän pelasi hyökkääjänä vielä kaksi vuotta sitten.

Kun avauskokoonpanon paikkaa ei meinannut irrota Tabe kyllästyi istumaan penkillä. Hän kysyi valmentajaltaan voisiko kokeilla pelaamista hyökkääjänä kesällä 2008 Ljunskile SK:ssa Ruotsissa. Ensimmäisen kokeilun jälkeen Tabe ei enää hyökännyt. Hän pelasi suurseuroja Helsingborgia ja Malmöta vastaan erinomaisesti puolustajana ja tuli valituksi Allsvenskanin kuukauden pelaajaksi.

- Pieni pala minusta on yhä hyökkääjää.

Kuin veljiä

Vuosi sitten RoPSin rivit repeilivät liigassa eri kansallisuuksien pelaajien kesken. Tänä kesänä soraääniä ei ole joukkueen sisältä kaikunut.

- Olemme kuin veljiä. Kaveruus ulottuu myös kentän ulkopuolella.

Tabe kuluttaa vapaa-aikaansa pelikaveri Tuomas Markkulan kitaraopissa. Suomalaisista ruoista maistuu erityisesti poronkäristys perunamuusilla. Helmikuinen pimeys ja kylmyys kauhistutti, mutta kesäkuussa kiusaavat enää hyttyset.

Toipilas Tabe seuraa tiiviisti jalkapallon MM-kisoja. Argentiinaa valmentava Maradona ei ole kisoissa vielä itkenyt. Sen sijaan Tabe on saanut pettyä. Yhdysvaltain ja Kamerunin passit omistava pelaaja on nähnyt molempien kotimaidensa putoavan kisoista. Nyt suosikki on Chile.

- Toivottavasti minun ei tarvitse enää pettyä.

Chile kohtasi maanantai-iltana neljännesvälierässä Brasilian.

Lapin derby

Keskiviikkona Tabe jännittää RoPSin puolesta Lapin hegemoniaottelussa PS Kemiä vastaan.

- Olen huono katsoja. Tekee todella tiukkaa seurata peliä katsomon puolelta.

Lapin derby on samalla yksi Rovaniemen vuoden Unicef-tapahtumista. Tabe jakaa ottelussa nimikirjoituksella varustettuja RoPS-Unicef kortteja.

- Haluan omalta osaltani auttaa lapsia joiden asiat eivät ole niin hyvin kuin voisivat olla.

RoPS-PS Kemi Ykkösen ottelu keskuskentällä keskiviikkona 30.6. kello 19.

Etchu Tabe
23-vuotias
Pituus: 193 cm
Paino: 89 kg
Syntyi Kamerunissa. Muutti 13-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Tabella on sekä Kamerunin että Yhdysvaltain kansalaisuus.
Pelasi jalkapalloa lukiossa ja collegessa ennen Georgian osavaltion yliopistojoukkuetta Atlantassa. Siirtyi 2008 Ruotsiin Ljunskile SK:n joukkueeseen Allsvenskaniin (Ruotsin pääsarjaan) ja pelasi Ljunskile SK:ssa Superettania (Ruotsin 2.korkein sarja) kesällä 2009.
Tuli Rovaniemelle ja RoPSiin helmikuussa 2010.
Opiskelee biologiaa Georgian yliopistossa Atlantassa.

Miia Vatka
© 2010 Lapin Kansa

Luettu 1547 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309