ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 30 huhtikuu 2010 08:29

Zeddy Saileti auttaa kotikaupunkinsa nuoria jalkapallolla

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Rovaniemelle piipahtanut Zeddy Saileti johtaa nykyään Kitwessa nuorten jalkapalloakatemiaa. Rovaniemelle piipahtanut Zeddy Saileti johtaa nykyään Kitwessa nuorten jalkapalloakatemiaa.

Rovaniemen Palloseuran ensimmäiset sambialaisvahvistukset olivat vuonna 1994 Rovaniemelle saapuneet Zeddy Saileti ja Emmanuel Siwale. Afrikan mestaruusturnauksen hopeamitalisti Saileti pelasi Rovaniemellä peräti 16 kautta. Pioneerien jalanjäljissä sambialaisia on nähty sinipaidoissa yhteensä 14 pelaajaa.

Sambia-yhteistyö alkoi aikoinaan toimitusjohtaja Jouko Kiistalan aloitteesta.
- Olimme jo pitkään miettineet Afrikan mahdollisuuksia, kun sambialainen pelaaja-agentti otti meihin sattumalta yhteyttä, Kiistala kertoo.

Kitwen akatemia

Reilu vuosi sitten RoPSin Afrikan yhteistyö siirtyi uudelle tasolle, kun Zeddy Sailetin kotikaupunkiinsa Kitween perustama RoPS Youth Academy aloitti toimintansa.

- Mietin pitkään miten voisin auttaa kotikaupunkini nuoria ja tarjota heille harrastuksen, joka estäisi heitä joutumasta huumeiden, alkoholin ja rikollisuuden tielle.
- Nämä ongelmat ovat Sambiassa, kuten muuallakin Afrikassa valitettavan yleisiä, Saileti kertoo nojaillen Rovaniemen Keskuskentän aitaan aurinkoisessa kevätsäässä.
- Jos joukosta seuloutuu pelaajia huipputasolle, se on bonusta, Saileti jatkaa.

Jo 32 pelaajaa

RoPS-legenda on parin viikon vierailulla Rovaniemellä. Aktiiviura RoPS-paidassa päättyi viime kauteen, mutta jalkapallotyö jatkuu kotinurkilla RoPSin sambialaisten talvikauden valmentajana ja RoPS-akatemian johtajana.

Omaehtoinen jalkapalloilu on isolle osalle Kitwen nuorisoa elämäntapa, mutta ohjatun seuratoiminnan kehittämiselle on ollut tilausta.
Akatemiaan kuuluu nyt 32 pelaajaa, iältään 15-20-vuotiaita ja akatemian joukkue pelaa paikallista amatöörisarjaa. Saileti suunnittelee harjoitusohjelmat ja johtaa akatemian toimintaa. Apuna valmentajana hänellä on Jack Temba.

Varusteapu merkittävää

RoPS on tukenut akatemian toimintaa pienellä taloudellisella satsauksella.
- Merkittävintä on ollut varusteapu.
- Olemme saaneet RoPSilta pelivarusteita kaikkien käyttöön, Saileti kiittää.

Vaikka sosiaalinen toiminta on Sailetille keskeistä, ei huippujalkapalloa ole unohdettu.
- Akatemiassa on useita pelaajia, jotka ovat kahdessa vuodessa Suomessa liigatasoa, Zeddy vakuuttaa.

"Sedukin" Afrikkaan

Euroopan jalkapallomaiden Afrikan akatemiat ovat olleet arkipäivää jo pitkään.
Suomessakin ollaan heräämässä suunnitelmalliseen Afrikka-yhteistyöhön.
- Hakan Seppo "Sedu" Koskinen kehittelee samantapaista akatemiaa Ghanaan, Kiistala kertoo.

Kitwe, Sambia

Asukkaita noin 600 000, maan toiseksi suurin kaupunki
Sijaitsee Coperbeltin maakunnassa keskellä kuparikaivosaluetta
Pääelinkeino: Kaivosteollisuus
Muuta: Iso osa Sambian suurimmista seuroista on kotoisin kuparialueelta, ja maajoukkueen lempinimi Chipolopolo (Kupariluodit) on tullut alueen mukaan.
Suurimmat jalkapalloseurat: Power Dynamos, Nkana FC.
Nyky-RoPSista Kitwestä ovat kotoisin Godfrey Chibanga, Chileshe Chibwe, Stephen Kunda, Christopher Musonda ja Chanda Mwaba,

Markku Saukko
© 2010 Lapin Kansa

Luettu 4006 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309