ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 13 marraskuu 2009 21:12

Allen on ammattilainen – onko RoPS

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jo lyhyen keskustelun jälkeen vahvistuu ennakkokäsitys siitä, että John Allen on todellinen ammattilainen.

”Minulla on lista valmiina pelaajista, jotka haluan, ja sen listan esitän seurajohdolle.”
Hän puhuu jalkapalloseuran toiminnasta, valmennuksesta, taktiikasta ja pelaajista tavalla, jota RoPSin päävalmentajat ovat tehneet aivan liian harvoin, jos ollenkaan viime vuosina. Allen on ammattilainen, joka on imenyt armottoman ammattimaisen asenteensa jalkapallokulttuurin syntysijoilla kotiseudullaan Walesissa, ja kouliutunut käytännön osaajaksi Suomen jalkapallopääkaupungissa Turussa.
John Allen on ammattilainen, mutta onko RoPS tarpeeksi ammattimainen seuraorganisaatio, jotta hän voisi onnistua työssään? On selvää, että monen asian RoPSissa pitää muuttua, jotta Allen voi tehdä työtään haluamallaan tavalla. Jos tämä muutos onnistuu, palauttaa Allen RoPSin Veikkausliigaan.
Ammattilainen saapuu Rovaniemen Palloseuraan, onko RoPS valmis?

Allen on toiminut kuusi vuotta kakkos- ja juniorivalmentajana Turun Palloseurassa. Nyt oli oikea aika ottaa askel eteenpäin ja tarttua päävalmentajan tehtäviin.
”Olen erittäin tyytyväinen ja innostunut. Minulla alkaa vähintään kahden vuoden haastava projekti RoPSissa. Olen pelannut Rovaniemellä ja tiedän kaupungin potentiaalin. Jalkapallo on rovaniemeläisille tärkeä asia, ja lupaan, että valmennan RoPSista sellaisen joukkueen, joka on vierasjoukkueelle yhtä pelottava, kuin minun pelaajaurani aikana. Silloin katsomoissa on 2500 – 3000 katsojaa koko ajan.”
Allenilla on pelissä myös hänen oma uransa valmentajana.
”Haluan huipulle. Hyvä ystäväni Keith Armstrong sai RoPSin menestymään ja vei joukkueen muun muassa Suomen Cupin finaaliin ja pian hän oli Suomen halutuin valmentaja.”
Armstrong voitti myöhemmin peräti viisi Suomen mestaruutta. RoPS voi olla Allenillekin ponnahduslauta isoihin seuroihin.
”Tai sitten olen valmis valmentamaan RoPSia huipputasolla”, hän jatkaa.

Allen on tottunut toimimaan modernin jalkapallovalmennuksen lainalaisuuksien mukaan. Ne tarkoittavat esimerkiksi kyvykästä kakkosvalmentajaa, maalivahtivalmentajaa, laadukasta fysiikkavalmennusta ja lihashuoltoa.
”Ei kukaan voi toimia huipulla yksin. Kakkosvalmentajan pitää olla hyvä ja meidän tulla toimeen keskenämme. Mieluiten ottaisin tehtävään jonkun rovaniemeläisen, joka tuntee hyvin kaupungin jalkapallokulttuurin. RoPS tarvitsee myös hyvän fysiikkavalmennuksen ja hieronnan.”
Allen tietää, että joutuu operoimaan aiempaa huomattavasti rajallisemmilla resursseilla. TPS on suurseura liigassa, jossa RoPS oli pikkuseura. RoPS on kuitenkin Ykköseen taloudellisesti vahva organisaatio, jolla on riittävästi panoksia piipussa, jos seurasta vain löytyy halua ja uskallusta satsata rahaa oikeisiin kohteisiin.
”Onko fysiikkavalmentaja ja hieroja kokopäivätoimisia vai puolipäiväisiä ei ole vielä selvää, mutta tavalla tai toisella nämä asiat on oltava kunnossa.”
Allenin mukaan kannattaa miettiä, sijoittaako rahaa kunnolliseen fysiikkavalmennukseen vai hankkiiko uusia pelaajia loukkaantuneiden tilalle.
”Fysioon satsaaminen on varmasti halvempaa.”

Myös pelaajahankintoihin Allenilla on selvä kanta.
”Minä hankin pelaajat, jotka sopivat pelifilosofiaani. Tietysti seuran antamilla rahoilla”, Allen nauraa.
Joukkueen nykypelaajisto (9 sopimuspelaajaa) kelpaa hyvin Allenille, mutta avainpelipaikoille hän haluaa vahvistuksia, ja laajemman pelaajaringin RoPSin aiempiin vuosiin verrattuna.
” Joukkue tarvitsee vahvistuksia joukkueen selkärankaan. Selkärangan muodostavat keskikentän pohja, toppari, hyökkääjä ja maalivahti.”
Näille keskeisille pelipaikoille Allen haluaisi pelaajat jo ennen saapumistaan Rovaniemelle tammikuussa.
”Marraskuun aikana nämä ydinpelaajat tulisi hankkia. Sitten tammikuussa ehdin kartoittaa nuoria pelaajia. Joukkueen vahvuus tulisi olla 18-19 pelaajaa ja lisäksi pari kolme A-junioria, jotka harjoittelevat joukkueen mukana.”
Nimiäkin Allenilla on valmiina.
Tuomo Könönen sopisi suunnitelmiini keskikentälle. Tykkään miehestä pelaajana, ja tunnen hänet, pelasimmehan yhtä aikaa RoPSissa kaudella 1998.”
Allen ottaisi RoPSiin mielellään myös Mika Hännisen.
”Erinomainen pelaaja, ja vielä RoPSin oma kasvatti.”
Allen heittää myös TPS:n Iiro Aallon nimen esiin, vasemmaksi puolustajaksi.
Allen aikoo kartoittaa pelaajatilannetta myös kotimaassaan Britanniassa, jossa hän vierailee joulun aikaan ja aikoo katsoa useita pelejä.
”Jos löydän sieltä uuden Steven Polackin, otan hänet mukaani”, Allen virnuilee.

Allen tunnetaan nuorten pelaajien kehittäjänä, eikä hän aio tinkiä tavoistaan myöskään RoPSissa.
”RoPSin sambialaiset ovat vielä nuoria ja voivat kehittyä edelleen. Lisäksi tulen pitämään edustusjoukkueen harjoituksissa mukana jatkuvasti A-junioreita.”
Allenin mukaan pelaaja voi tulla näyttämään kykyjään joksikin aikaa edustusjoukkueen harjoituksiin. Jos edellytyksiä edustukseen ei vielä ole, niin hän palaa takaisin junnuihin, mutta kyvykkäät ja kehityskelpoisimmat hän ottaa mukaan joukkueeseensa.

 Allen ei ole aiemmin kuullut, että RoPSin ja Lynxin A-juniorit ovat yhdistyneet uudeksi seuraksi Rovaniemen jalkapalloakatemiaksi.
”Erinomainen asia. Pienen kaupungin ei kannata tuhlata resursseja kahden seuran pyörittämiseen enää vanhoissa juniori-ikäluokissa.”
Myös yksi Akatemian valmentajista on Allenille iloinen yllätys.
”Mitä, valmentaako siellä Vesa Tauriainen? Aivan erinomaista, hän on ammattimies, minulle ennestään tuttu ja tulemme varmasti tekemään paljon yhteistyötä.”

Allen tunnustaa olevansa vaativa valmentaja.
”Minä annan kaikkeni ja pelaajien on annettava kaikkensa.”
Allen vannoo perusteellisen ja tunnollisen harjoittelun nimeen. Pelaajilla täytyy olla selkeä käsitys valmentajan taktiikasta, jota he toteuttavat kentällä.
”RoPS tulee pelaamaan pallonhallintaan perustuvaa hyökkäävää jalkapalloa, jossa korostuu maata pitkin tapahtuva lyhytsyöttöpeli.”
Tiivis joukkuepelaaminen ja organisoitunut puolustus toistuvat Allenin lauseissa.
”Pallonmenetyksen jälkeen pallon alla on oltava 8-9 miestä.”
Allenin pelifilosofiassa taktiikka sovelletaan omiin vahvuuksiin ja sitä on kyettävä muuttamaan vastustajan mukaan.
”Jos minulla on kaksi hyvää kärkeä, pelaan mieluiten 4-4-2 ryhmityksellä, jos ei ole, niin sitten käytän 4-3-3 systeemiä.”
Allen korostaa, että esimerkiksi vaikeissa vieraspeleissä taktiikka voi olla varovaisempi kuin kotikentällä ja taktiikkaa pitää pystyä muuttamaan otteluiden aikana. Pelaajien on kuitenkin aina tiedettävä missä mennään.
”Jos vaihdan kesken ottelua 4-4-2 ryhmityksen 4-3-3:een, en minä ala selittämään pelaajalle, missä hänen pelipaikkansa on, ja mitä hänen pitää tehdä, sillä ne asiat jokainen on opetellut harjoituksissa.”
Taktiikalla on suuri rooli Allenin harjoituksissa, mutta hän ei luennoi koululuokissa.
”Jalkapalloa opetetaan kentällä. Kuljen vaikka käsi kädessä pelaajien kanssa ja näytän miten heidän on liikuttava tietyissä hyökkäys- ja puolustuskombinaatioissa ja erikoistilanteissa, tai miten on prässättävä oikein.”

RoPSin virallinen tavoite on liiganousu jo ensi kaudella. Allenin mukaan tehtävä ei ole helppo, ja hän nostaa muiksi ennakkosuosikeiksi Viikingit, Porin Pallon ja OPS-jp:n.
”En tiedä vielä onko nousu heti realistinen tavoite, voi olla, että kolmen joukkoon sijoittuminen on jo hyvä saavutus.”
Allen tietää, että edessä on kova työmaa. Joukkueen pitäisi olla uuden valmentajansa näköinen heti sarjan alussa, ja se vaati runsaasti yhteistä harjoitteluaikaa.
”Sambialaisten paluun aikaistamisesta on vielä keskusteltava.”

Markku Saukko
© 2009 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 1274 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309