ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 18 lokakuu 2009 08:27

Murheellinen matka

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Markku Saukko - Lapin Kansan jalkapalloavustaja Markku Saukko - Lapin Kansan jalkapalloavustaja

Viime kauden päätteeksi RoPSilla oli iskun paikka nousta liigan keskikastin vakiojoukkueeksi. Iskua ei koskaan tullut, vaan perinteinen jalkapalloseura viettää 60-vuotisjuhliaan divarissa.


RoPS koki kauden aikana runsaasti epäonnea, mutta tiettyyn rajaan saakka myös onni on ansaittava. Nyt ei ansaittu. Kuinkahan monta pistettä voidaan laskea vaikka Jung-Hyuk Kwonin pelikiellon, epäonnistuneiden rangaistuspotkujen, henkilökohtaisten munausten ja Jeremiah Anin loukkaantumisen piikkiin?

Suurin yksittäinen virhe oli Valeri Bondarenkon jatkosopimus viime syksynä. Hänen tilalleen olisi pitänyt tulla oman pelillisen identiteetin omaava valmentaja, joka olisi luonut joukkueelle sopivan ja toimivan pelitavan. Valmennuksen taso on niin ratkaiseva, että huippuvalmennuksella RoPS olisi pysynyt liigassa, vaikka materiaali olikin erittäin kapea.

Virolaisen lähdettyä työtä jatkoi Mika Lumijärvi seuralegenda Saileti aisaparinaan. Pian oli nähtävissä, että kokematon Lumijärvi joutui liian vaativan tehtävän eteen. Osaaminen ja auktoriteetti eivät riittäneet joukkueen johtamiseen. Joukkue tarvitsee johtajan joko kentälle tai penkille. Viime kaudella johtajaa ei ollut penkillä, mutta kentällä oli Mika Nurmela. Nyt johtajaa ei ollut missään.

Pelillisiä ongelmia oli roppakaupalla. Tiiviistä joukkuepelaamisesta ei ollut tietoakaan ja liian usein peli oli täysin organisoitumatonta. Valmennus ei pystynyt luomaan pelitapaa, jossa hyökkäys- ja puolustuspeli olisivat tukeneet toisiaan.

RoPS päästi sarjassa enemmän maaleja kuin koskaan aiemmin. Tappiokierteessä peli olisi pitänyt pistää raiteilleen puolustuksen kautta.

Valmennuksen lisäksi ongelmaksi nousi materiaalin kapeus. RoPS pelasi käytännössä ilman hyökkääjää elokuulle asti, joukkueessa ei ollut riittävän tasokasta vasenta pakkia eikä puolustavaa keskikenttämiestä.

Joukkueen rakentamisessa tehdyt virheet olisi voitu korjata siirtoikkunan ollessa auki, mutta joukkue vahvistui vain hyökkääjällä. RoPS olisi tarvinnut myös farmijoukkueen. Olisiko Mweetwa löytänyt pelituntuman ja itseluottamuksensa mättämällä maaleja Kakkosessa? RoPSin loukkaantuneiden lista oli pitkä kuin gorillan käsivarsi. Onkohan joukkueen fysiikkavalmennus huippu-urheilun vaatimalla tasolla?

RoPSin vahva talous on ollut esillä useaan otteeseen. Eikö olisi kannattanut satsata valmentajaan ja muutamaan vahvistukseen, ja pelastaa sarjapaikka? Täytyyhän urheiluseuran ensisijainen tehtävä olla urheilullisen menestyksen tavoittelu.

RoPS pystyy nousemaan jo ensi kaudella takaisin liigaan. Tärkein hankinta on ammattivalmentaja, jonka pelitapaan sopivia laadukkaita pelaajia hankitaan riittävästi. Ykkösessä joukkueen on oltava kotimaisempi. Se edellyttää muutaman pitkän sopimuksen purkamista.

Markku Saukko
© 2009 Lapin Kansa

Luettu 1098 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309