ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 17 lokakuu 2009 10:21

Kansainväliset pelit vaativat uusia rajoja Keskuskentälle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Keskuskentän mitat venyvät tarvittaessa. Keskuskentän mitat venyvät tarvittaessa.

Jalkapallon Veikkausliigassa vakuuttavia otteita esittänyt Rovaniemen Palloseura (RoPS) voi tuoda Rovaniemen Keskuskentän rajamaalareille töitä edetessään kansainvälisiin peleihin kuten Mestareiden liigan lohkovaiheeseen.

Jalkapallon Euroopan kattojärjestö UEFA vaatii tulevaisuudessa jalkapallokentän kooksi kansainvälisissä peleissä 105x68 metriä, mutta uutuuttaan hohtava Rovaniemen kenttä on näihin peleihin metrin liian lyhyt ja kapea eli 104x67 metriä.

Maajoukkuekaan ei voi pelata EM- tai MM-karsintaotteluja Rovaniemellä, ellei rajoja levitetä kentän suoja-alueille, jotka päädyissä ovat kuusi metriä ja sivuilla 2,2 metriä leveät.

Olympiastadion pienempi

Ei maajoukkue ole Rovaniemelle tulossakaan, sillä Palloliiton hallitus on olosuhdepäällikkö Tero Auvisen mukaan päättänyt, että maajoukkue pelaa karsintaottelunsa Olympiastadionilla. Se on nyt reilusti Keskuskenttääkin pienempi eli 100x64 metriä.

Olympiastadionin kenttää joudutaan näin ollen laajentamaan mitat täyttäväksi.

- Olemme olleet Palloliitossa ajan tasalla Rovaniemen kentän mitoista. Jos eteen tulee 105x68-otteluita, kenttä on laajennettavissa. Se on iso prosessi, mutta järjestyy teknisesti maalaamalla piiloon vanhat rajat ja vetämällä uudet.

Lahden stadionilla onnistuttiin 100x60 metrin kentällä järjestämään kansainvälinen ottelu kenttää laajentamatta.

- Toinen mahdollisuus olisi hakea poikkeuslupaa, mutta sen läpimeno ei ole koskaan varma.

Harjoitusmaaottelujen suhteen Auvinen ei näe Rovaniemellä mitään ongelmaa.

Auvinen muistuttaa, että MM-karsintatasolla Rovaniemeltä vaadittaisiin kentälle muitakin parannuksia kuin kentän laajentamista.

Veikkausliigaan hyvä

Jalkapallon kansallisissa peleissä kuten Suomen Veikkausliigassa Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n kentän minimimitta on 100x64 metriä. RoPS on pelannut juuri Veikkausliigaa menneen kesän ja viimeinen ottelu on tänään lauantaina.

Kentän pinta on Palloliiton suosittelemaa tekonurmea, joka täyttää Kansainvälisen jalkapalloliiton vaatimukset. Kastelua se ei tarvitse.

Keskuskenttä kasvoi remontissa. Se piteni 3,5 metriä ja leveni kolme metriä.

Liikuntapaikkojen tekninen asiantuntija Jukka Ylinampa sanoo kentästä tehdyn niin ison kuin se juoksuratojen sisään onnistui. Kustannukset olisivat nousseet, jos ratojen rakenne, viemäröinti ja salaojitus, olisi pitänyt purkaa.

Kenttä on sula, sillä kaukolämmöllä toimiva lämmitys on ollut päällä 29. syyskuuta alkaen. Vuorokaudessa energiaa kuluu noin yksi megawattitunti.

Mikä?

Keskuskenttä

Monitoimikenttä, jossa juoksuradat kiertävät jalkapallokenttää.

Jalkapallokentästä tehtiin niin suuri kuin juoksuratojen sisään mahtui eli 104x67 metriä. UEFA vaatii 105x68 metrin kentän tulevaisuudessa kansainvälisissä peleissä. Veikkausliigaan mitat riittävät hyvin.

Kenttä on teknisesti rajoja maalaamalla laajennettavissa väliaikaisesti UEFA:n mittoihin.

Jos kenttää olisi laajennettu, olisi juoksuratojen rakenne jouduttu purkamaan ja viemäröinti ja salaojitus uusimaan.

Reijo Hietala
© 2009 Lapin Kansa

Luettu 1274 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309