ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 04 lokakuu 2009 10:37

RoPS tutkii mahdollisuudet vastatoimiin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Urheilun oikeusturvalautakunta julkisti perjantaina päätöksensä, jossa se palautti 4.7. pelatun jalkapalloliigan KuPS-RoPS-ottelun tuloksen ennalleen kuopiolaisten 3-0-voitoksi.

"Dickson-gate" kuitenkin puhuttaa edelleen, eikä oikeusturvalautakunnan päätös ollut yksimielinen. Kokouksen puheenjohtaja, oikeustieteen tohtori Pertti Välimäki olisi hylännyt KuPSin valituksen, mutta puheenjohtaja jäi äänestyksessä tappiolle äänin 1-3.

Välimäki kommentoi tapausta Lapin Kansalle.

- Tapaus oli juridisesti erittäin haastava. En kuitenkaan voi julkisesti kommentoida asiaa, koska lautakunnan tiedotuskäytännön mukaan meillä ei ole oikeutta jälkikäteen antaa lausuntoja päätöksestä. Lautakunnan kokouspöytäkirja on julkinen asiakirja, ja jokainen voi perehtyä kantaani lukemalla pöytäkirjan esimerkiksi internetistä, Välimäki kertoo.

RoPS-ottelun jälkeen Dickson Nwakaeme todettiin pelioikeudettomaksi, ja hän sai pelata vasta ns. siirtoikkunan auettua elokuun alussa.

Lautakunnan enemmistö katsoi, ettei pelaajaa voi taannehtivasti todeta pelioikeudettomaksi. Pertti Välimäki oli tästä asiasta eri mieltä. Hän toteaa lausunnossaan muun muassa: "Liiton tehtäväksi ei voida asettaa sitä, että se alkaisi tutkia erikseen sitä, pitääkö seuran selvitys paikkaansa, vaan menettelyn pitäisi perustua luottamusperiaatteeseen", "Väärin perustein myönnetty edustusoikeutta koskeva päätös on jo alun perin vaikutukseton. Näin ollen edustusoikeuden kumoaminen vaikuttaa taannehtivasti", ja "seuran on kannettava riski edustusoikeuden kumoamisen seurauksista".

Juristi tutkii päätöksen

RoPSin puheenjohtaja Risto Niva on päätökseen pettynyt.

- Tämä ei vastaa oikeuskäsitystäni. Emme uskoneet, että tällainen päätös on edes mahdollinen.

Niva ei ymmärrä päätöksen logiikkaa.

- Lautakunta toteaa, että me valitimme oikeasta asiasta. On outoa, että pelioikeus otettiin heinäkuuksi pois, mutta meitä ei hyvitetä mitenkään. Urheilullisuus on toki tärkeää, mutta sääntöjä pitäisi noudattaa.

Niva korostaa, että RoPS perää sääntöjen noudattamista.

- Meillä ei ole mitään KuPSia vastaan, hekin ovat puolustaneet omaa etuaan. Olisimme tietenkin toimineet samoin kaikkien joukkueiden kohdalla.

RoPS tutkii vielä mahdollisuuksia vaikuttaa päätökseen.

- Juristi tutkii päätöstä ja sen jälkeen päätämme ovatko jatkotoimet mahdollisia.

Muutos vaikean takana

RoPS voi vielä halutessaan hakea päätökseen muutosta.

- Oikeusturvalautakunta voi ottaa tapauksen uudelleen käsiteltäväksi, jos tulee ilmi asioita, jotka saavat päätöksen uuteen valoon. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi jotain uutta materiaalia, mutta asia on aina tapauskohtainen, oikeusturvalautakunnan sihteeri Timo Ojala sanoo.

- Toki päätökseen tyytymätön voi hakea muutosta esimerkiksi siviilioikeusteitse, Ojala lisää.

Pelioikeudettomien pelaajien tapaukset ovat jalkapallossa varsin tavallisia. Esimerkiksi kesäkuussa Palloliiton kurinpitovaliokunta totesi Atlantiksen peluuttaneen pelioikeudetonta pelaaja Ykkösen ottelussa FC Hämeenlinnaa vastaan. Kurinpitovaliokunta tuomitsi Hämeenlinnan voittajaksi maalein 3-0.

Markku Saukko
© 2009 Lapin Kansa

Luettu 976 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309