ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 15 elokuu 2009 00:48

Kauden valopilkku Kitwestä

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kultakimpale. Chanda Mwaba. Kultakimpale. Chanda Mwaba.

RoPSin numero 10 ottaa kovan syötön pehmeästi haltuunsa, kääntyy, ja samalla väistää vastustajan kovan liukutaklauksen. Muutama nopea terävä askel, ja pelaaja irtoaa vartijastaan antaen nopean ja tarkan syötön laitaan. Siinä tyypillisimmillään RoPSin mollivoittoisen kauden valopilkun, taitavan Chanda Mwaban peliä.

”Niin, eiköhän tekniikka ole suurin vahvuuteni”, nuorukainen nauraa.

Sambialainen Chanda Mwaba tuli Rovaniemelle ja RoPSiin kaudelle 2007. Vasta 18-vuotias pienikokoinen nuorukainen kiinnitti heti huomiota. Silmiä hivelevä tekniikka, pallonkäsittelytaito, nopeus ja tasapaino olivat termejä, joita taituriin liitettiin. Näytti siltä, että RoPS oli saanut käsiinsä todellisen kultakimpaleen. Kaudella 2007 RoPS pelasi divarissa, ja nousi hienon kauden päätteeksi karsintojen jälkeen Veikkausliigaan. Kari Virtasen valmentama joukkue pelasi taitavaa lyhytsyöttöpeliä, ja yleisö viihtyi Keskuskentän katsomoissa. Mwaba oli yksi kauden runkopelaajia ja rakensi näyttävästi peliä hyökkäävän keskikenttämiehen paikalta. Mwaban odotettiin murtautuvan nopeasti myös Veikkausliigan eliittiin.

Virtanen lähti, ruorissa käväisi Tom Saintfiet, mutta liigakauden 2008 ja alkukauden 2009 RoPSia valmensi Valeri Bondarenko. Mwaba pelasi erilaisissa rooleissa, ei huonosti, mutta kaukana siitä tasosta, millä hän oli Virtasen aikana liikkunut. Moni ehti jo luokitella Mwaban menetetyksi lupaukseksi. Bondarenko sai jo alkukaudesta potkut ja valmennuskaksikko Mika Lumijärvi ja Zeddy Saileti palauttivat Mwaban sille paikalle, jossa hän aiemminkin oli loistanut. Vapaa rooli pelinrakentelussa ilman suuria puolustusvelvoitteita on sopinut kevytjalkaiselle vasurille. Mwaba on toiminut RoPSin kotiotteluiden näyttävän hyökkäyspelin arkkitehtina, ja ollut kesäkauden ajan RoPSin paras pelaaja. Jaro-voitossa mies syötti neljä maalia.
”Nyt pelini kulkee taas, edellisen valmentajan aikana oikein mikään ei toiminut.”
Puheen siirtyessä Bondarenkoon mies menee vaiteliaaksi.
”Hän vaati minulta sellaista jalkapalloa, jossa en ole parhaimmillani. Hän ei antanut vapauksia, ja oli erittäin autoritäärinen, joskus niin, että itseluottamus oli kovilla. Bondarenkon lähdettyä olen saanut pelata vapaassa roolissa ja nauttinut taas pelistä.”

Kaivoskaupungin poika

Mwaba on kotoisin reilun 360 000 asukkaan Kitwen kaupungista. Kaupungin pääelinkeinona on kaivostoiminta, erityisesti alueelta louhitaan kuparia. Jo kuudettatoista kauttaan RoPSissa pelaava Zeddy Saileti on kotoisin samasta kaupungista. Mwaban tie ammattilaispelaajaksi on tyypillinen.
”Olen pelannut jalkapalloa aina. Pelasimme kavereiden kanssa kaupungin pienillä kentillä ja pihoilla joka päivä tuntikausia”, Mwaba kertoo.
”Menin 7-vuotiaana Kitwen Ajaxin akatemiaan. Akatemiajoukkue harjoitteli kuusi kertaa viikossa. Lisäksi pihapelit jatkuivat koko ajan.”
Sailetin Mwaba on tuntenut pikkupojasta asti.
”Zeddy oli oman kaupungin tähti. Hän on pelannut maajoukkueessa ja Afrikan mestaruusturnauksen finaalissa. Tutustuin häneen henkilökohtaisesti jo pikkujunnuna.”
Mwaba nousi pääsarjatasolle kitweläisen Power Dynamosin riveissä, ja pian Saileti houkutteli lupauksen Rovaniemelle.

Tavoitteena Euroopan kentät

Mwaba kuvailee Veikkausliigaa huomattavasti Sambian pääsarjaa fyysisemmäksi sarjaksi.
”Suomessa pelataan kovaa, mutta monien pelaajien henkilökohtainen taito on puutteellinen. Toki liigassa on monta pelaajaa, jotka ovat jääneet mieleen. Voisin mainita monien joukosta Interin Mika Ojalan, hän on loistava pelaaja”, Mwaba kertoo ja miettii hetken.
”Tietysti myös Patrick Bantamoi”, hän jatkaa nauraen. Inter-vahti Bantamoi torjui toukokuussa samassa ottelussa sekä Mwaban itsensä että Christopher Musondan rangaistuspotkun.
Mwaban sopimus RoPSissa ulottuu vuoteen 2012. Tavoitteet ovat kuitenkin jossakin suuremmassa jalkapallomaassa.
”Ranska voisi olla minulle sopiva. Tietenkin aina voi haaveilla Espanjasta, Saksasta tai Englannistakin.”
Mwaba on pelannut maaotteluja Sambian alle 23-vuotiaiden maajoukkueessa. Miehen hyvät otteet RoPSissa on huomioitu myös A-maajoukkueessa ja heinäkuun lopulla maajoukkueen päävalmentaja Herve Renard kävi Rovaniemellä seuraamassa RoPS – FC Lahti-ottelua. Mwaban näytöt vakuuttivat valmentajan, ja Mwaba sai kutsun ensimmäiseen A-maaotteluunsa. Miehen piti pelata keskiviikkona Lontoossa Ghanaa vastaan. Mwaban ja yhdeksän muun pelaajan osalta ottelu kuitenkin peruuntui, koska Britannian suurlähetystö ei ehtinyt toimittaa pelaajille viisumeita käsittelyruuhkan takia. Mwaba saa kuitenkin uuden mahdollisuuden, sillä viisumien takia ”rannalle” jääneet pelaajat ovat mukana A-maaottelussa Hollannissa elo – syyskuussa
”Maajoukkue on ollut unelma. Maaottelut ovat myös hieno näyteikkuna isompiin jalkapallomaihin”, Mwaba kertoo tyytyväisenä, eikä Lontoon ottelun peruuntuminen nuorukaista enää harmita.
”Onneksi korvaava ottelu järjestyi nopeasti.”

Liigapaikka säilyy

RoPSin kausi on ollut tuskainen, ja joukkue joutuu taas taistelemaan sarjapaikastaan.
”Uskon, että pysymme liigassa. Tarvitsisimme kuitenkin vahvistuksia. Uusi hyökkääjä Jeremiah Ani tulee RoPSiin, mutta mielestäni tarvitsemme lisäksi puolustajan. Toivottavasti Ani on hyökkääjä, joka hakee aktiivisesti palloa, se helpottaisi omaakin pelaamistani.”
RoPSin vierasottelut ovat olleet tuloksellisesti heikkoja. Kymmenestä reissupelistä on kertynyt vain yksi piste. Mwaba näkee yhdeksi syyksi itseluottamuksen puutteen.
”Kotiyleisön edessä pelaamme rohkeasti ja aggressiivisesti. Yleisö siivittää joukkuetta, kaikki haluavat näyttää parastaan. Jostakin syystä vieraskentällä koko joukkue on arka. Teemme tietenkin parhaamme, mutta rohkeutta puuttuu”, Mwaba selittää joukkueen vieraskammoa.

Viihtyisä Rovaniemi

Mwaban perheeseen Kitwessä kuuluvat isä, äiti ja 19-vuotias pikkuveli. Koti-ikävää helpottaa rovaniemeläinen tyttöystävä.
”Olen onnenpoika”, Mwaba nauraa.
Mwaba on viihtynyt kaupungissa.
”Rovaniemi on mukava kaupunki ja ihmiset ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Sääkin on tänä kesänä ollut upea, melkein yhtä lämmin kuin kotona”, mies sanoo ja viittaa ulos kuumuudesta hohkaavalle Korkalonkadulle. Mittari näyttää 26 astetta lämmintä.
Myös Rovaniemen luonto kiehtoo miestä. Mwaba on nähty silloin tällöin ongella Kemijoen rannoilla tai joukkuekaverinsa kanssa joella uistelemassa.
Muu Suomi ei ole tullut jalkapalloilijalle tutuksi.
”Enpä ole nähnyt juuri muuta kuin hotelleja, rautatieasemia, lentokenttiä ja jalkapallostadioneita.”

”Rovaniemeläiset ansaitsevat liigajoukkueen ja me varmasti taistelemme liigapaikan edestä”, Mwaba päättää.

Chanda Mwaba s. 2.10.1988 Kitwe, Sambia
Liigaottelut: 40, Ykkösessä: 25
Tyttöystävä: Noora
Esikuvat: Ronaldinho, Andres Iniesta.
Harrastukset: Kalastus
Musiikki: R&B, suomalaisista räppäri Cheek
Elokuvat: Toiminta
Ruoka: Kanaa ja ranskalaisia
Juoma: Jaffa

Markku Saukko
© 2009 Uusi Rovaniemi

Luettu 1248 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309