maanantai, 27 heinäkuu 2009 02:14

RoPS hallitsi tehottomasti – Lahti vei pisteet

Kovassa otteluruuhkassa tarpova FC Lahti nappasi arvokkaan 0 – 1 vierasvoiton RoPSin kotikentältä. Tappio oli katkera RoPSille, jonka olisi pitänyt pelitapahtumien valossa saada vähintään piste. Vesisateessa ja liukkaalla kentällä pelatun ottelun ratkaisuosuman viimeisteli Rafael.

Lahti lähti otteluun varamiehisenä, ja lauantaina A-nuorten SM-sarjaottelun Reippaan riveissä RoPSia vastaan pelannut Jari Holopainen sai komennuksen suoraan avauskokoonpanoon. Rikkonaisessa ottelussa jaettiin peräti kahdeksan varoitusta. RoPS oli selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta ei saanut palloa tolppia lähemmäs maalia. Lahden paras pelaaja olikin hienosti torjunut maalivahti Viktor Szentpeteri.

Alun tunnustelun jälkeen RoPSin taitava joukkue otti pelin hallinnan itselleen. Chanda Mwaba ruokki nopeita laitureita Echiabhi Okodughaa ja Christopher Musondaa, ja Lahden puolustus oli todellisessa helteessä.
Okodugha täräytti pallon ensin ylärimaan ja hetkeä myöhemmin läpiajon päätteeksi pystytolppaan. Tässä vaiheessa Mäkelä reagoi, ja otti Holopaisen vaihtoon jo ottelun 24.minuutilla. Eero Korte tuli sisään, ja hän pystyi rikkomaan RoPSin keskialueen peliä. Holopaisen jättämän vasemman pakin paikan otti Henri Toivomäki. RoPS pyöritti edelleen peliä näyttävästi, mutta ei saanut hyvistäkään paikoista palloa maaliin. Szentpeteri esitti muutaman paraatipelastuksen, ja puoliajalle mentiin maalittomissa lukemissa.

Toiselle jaksolle Rafael korvasi Kaarlo Rantasen, ja kokenut brassi oli vaarallinen aina päästessään palloon.
Ei Rafael monta kertaa RoPSin hyökkäysalueella käynyt, mutta maalintekijä ei montaa tilaisuutta tarvitse. Rafaelin maali syntyi RoPSin kahden karmean virheen jälkeen. Lahden puolustus heitti pitkän purkupallon, ja RoPSin kapteeni Joonas Ikäläinen veti puhtaan hudin pallosta ja Rafael karkasi läpi. RoPSin maalivahti Kwon empi vastaantulossaan, ja ”Rafu” tälläsi pallon takaylänurkkaan. Ottelua oli pelattu 65. minuuttia. Ottelun lopun Lahti puolusti kurinalaisesti, ja RoPS haki tehoja vaihdoista. Vaihdot pikemminkin sekoittivat peliä, eikä lahtelaisilla ollut vaikeuksia turvata johtoaan. White Simwanza joutui vaihtoon vatsavaivojen takia, kun vielä Godfrey Chibanga otettiin pois, sekosi RoPSin hyökkäyspeli pahasti. Mwaba joutui alemmas, eikä pelinrakentelusta tullut enää mitään. Monesta tuntui oudolta, että Ville Syväjärvi pysyi vasempana pakkina, ja Mika-Matti Maisonvaara tuli keskikentälle. Ottelun loppu oli RoPSilta sekavaa yritystä.

Lahti iloitsi

- RoPS oli hallitsevampi joukkue, mutta me teimme lähes ainoasta paikastamme maalin. Tämä on maalintekopeli ja nyt maali riitti kolmeen pisteeseen, kapteeni Jukka Vanninen kertoi.

Ilkka Mäkelä oli helpottunut ottelun jälkeen.
- Vaikea peli, jossa olimme ensimmäisen jakson suurissa vaikeuksissa. Kova otteluruuhka näkyy joukkueessa, ja pikkuvammojen takia moni avainpelaaja oli sivussa. Saimme oikeastaan kaksi maalipaikkaa, josta toisesta iskimme voittomaalin.
- Tein virheen, kun pistin nuoren Holopaisen noin kovaan paikkaan, valmentaja Ilkka Mäkelä tunnusti.

Mäkelän mukaan pelaajien lepuuttaminen oli välttämätöntä, eikä hän suostunut arvottamaan Euroopan liigan tulevaa koitosta Brüggeä vastaan Veikkausliigaa tärkeämmäksi.
- Toki jatkopaikka tietäisi seuralle noin 100 000 euron tuloja, valmentaja valotti europelien taloudellista merkitystä.

Brüggen tarkkailijat olivat Rovaniemellä seuraamassa Lahden otteita.

Pettynyt RoPS

RoPSin Janne Turpeenniemi oli vähäpuheinen.
- Liian tuttua tällä kaudella. Ei saada maalia mistään ja sitten kaveri kuittaa, kun käy kerran meidän maalilla. Taas tuli paha henkilökohtainen virhe, joka näkyi taululla, puolustaja pyöritteli päätään.
- Saisinpa jostakin tuollaisen hyökkääjän, RoPSin valmentaja Mika Lumijärvi puhisi. Lumijärven mukaan RoPS hävisi maalintekokilpailun.
- Olisimme tarvinneet maalin alun lukuisista paikoistamme, mutta ei niin ei.
Lumijärvi puolusteli vaihtojaan.
- White ei pystynyt pelaamaan enää, ja Godfrey oli huono.

Sambian maajoukkueen päävalmentaja paikalla

Liigapeli oli tavallista kansainvälisempi, sillä belgialaistarkkailijoiden lisäksi, ottelua oli seuraamassa Sambian maajoukkueen valmentaja Herve Renard.
Mies oli lauantaina katsomassa Kemissä PS Kemin ja AC Oulun pelin.
- Yllätyin otteluiden tasoerosta. RoPS – Lahti oli tasoltaan ihan eri luokkaa kuin eilinen divaripeli.
Renard tarkkaili erityisesti maajoukkuemiehiä White Simwanzaa ja Christopher Musondaa.
- He pelasivat hyvin, mutta erityisesti kiinnitin huomiota Chanda Mwabaan. Hän oli loistava ja tarvitsen hänenkaltaistaan pelaajaa.