ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 04 kesäkuu 2009 00:07

”Minä olen pomo!”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Risto Niva Risto Niva

Risto Niva: Edustusjoukkueessa on sählätty, mutta seura kokonaisuudessaan toimii hyvin.

RoPSin puheenjohtaja Risto Niva on jälleen kerran ollut myrskyn silmässä. Valeri Bondarenko oli viides potkut saanut edustusjoukkueen päävalmentaja Nivan vuonna 2005 alkaneella puheenjohtajakaudella.

”Ei tähän sirkukseen voi tyytyväinen olla. Linja tulee muuttumaan. Koko seurajohdolla on peiliin katsomisen paikka. En työelämässäkään hyväksy sitä, että jos johtoporras sössii, niin syy olisi työntekijöissä”, siviilissä IT-jätti Wipro Technologiesin Suomen johtajana toimiva Niva sanoo.
Niva on saanut vastailla kysymykseen, kuka johtaa Rovaniemen Palloseuraa.
”Seuraa johtaa johtokunta, ja viime kädessä minä olen sen puheenjohtajana vastuussa. Meillä on palkallinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala, joka hoitaa käytännön asiat, mutta kaikki isommat päätökset ja linjaukset hyväksytään tai hylätään johtokunnassa. Minä allekirjoitan laskut, hyväksyn hankinnat ja niin edespäin”, Niva selvittää perusteellisesti RoPSin toimintakulttuurin.

Valmentajakysymys on kuuma puheenaihe.
”Nyt on helppo sanoa, että Bondarenkon sopimuksen jatkaminen viime kauden jälkeen oli virhe. Me epäonnistuimme, puheenjohtaja, johtokunta ja toimitusjohtaja. Ei se Bondarenkon vika ollut, ettei hän ollut sopiva valmentaja RoPSille. Taustatyöt tehtiin huonosti valintaa tehtäessä.”

RoPSin tulevasta suunnasta puheenjohtajalla on selvä visio.
”Edustusjoukkueessa on nyt sekoiltu, mutta muun seuran toiminta on laadukasta. Meillä on 21 juniorijoukkuetta, ja 300 – 400 nappulapelaajaa. Juniorivalmentajina toimii rovaniemeläisiä jalkapallo-osaajia, kuten Jouni Seppälä, Arto Autti ja Petteri Karila. Ei kaikessa ole epäonnistuttu, vaikka lippulaivan kanssa onkin ollut ongelmia.”
Lippulaivan ongelmat ovat ratkaistavissa pitkäjänteisyydellä. Nivan mukaan edustusjoukkueen pelaajien vaihtuvuus on ollut aivan liian suurta. Joukkue olisi rakennettava niin, ettei siihen tulisi kuin 2-4 uutta pelaajaa kaudessa.
”Meillä on ollut vaikeuksia pitää ryhmä kasassa. Esimerkiksi olisimme halunneet pitää Antti Uimaniemen, mutta hän teki jo kesken kauden sopimuksen MYPAan. Joukkueen perusrunko on hyvä, mutta tarvitsemme lisäksi muutamia profiilipelaajia. Suomalaisten pelaajien hankkiminen on ollut vaikeaa.”
Nivan mukaan valmentaja joutuu vaikeaan tilanteeseen, kun joukkue muuttuu liikaa.
”Moni valmentaja ei pysty hitsaamaan muuttunutta joukkuetta nopeasti yhteen. Meidän on vakiinnutettava pitkäaikainen pelaajarunko ja sitten ammattivalmentaja, joka sitoutuu työhönsä useammaksi vuodeksi.”

Nivan mielestä rovaniemeläinen juniorityö ei ollut aiemmin riittävän laadukasta.
”Liigatasolle pelaajia ei yksinkertaisesti ole tullut riittävästi. Huippu-urheilujoukkueen tavoitteena täytyy olla pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla. Koska riittävän hyviä rovaniemeläisiä pelaajia ei ole tarpeeksi, ja kotimaisten hankkiminen on ollut vaikeaa, on meidän luonnollisesti ollut turvattava tasokkaisiin ulkomaalaisiin.”
Nivan mielestä vertailu 1980-luvulla menestyneeseen, lähes lappilaisin voimin pelanneeseen RoPSiin on turhaa.
”Yhtään väheksymättä tuon ajan saavutuksia, on suomalaisen jalkapallon taso noussut puoliammattilaisuudesta ammattilaisuuteen. En usko, että 1980-luvun pelaajat olisivat tänä päivänä liigatasoa.”

Täysin lappilainen tai edes suomalainen joukkue on Nivan mukaan utopiaa, eikä RoPSin tavoite voi Nivan mukaan olla pelaaminen omilla pojilla Kakkosessa.
Rovaniemeläispelaajien suhteen tilanne on kuitenkin muuttumassa.
”RoPSissa ja Lynxissä on yhteensä noin 1300 junioria, sieltä löytyy varmasti tulevaisuudessa useita liigapelaajia RoPSin riveihin.”
RoPS on saanut kritiikkiä runsaasti ulkomaalaispelaajien määrästä.
”Olen järkyttynyt siitä, että vielä tässä globaalissa lajissa nykypäivänä mukana on selvä rasistinen vire. Ei sitä ihmetellä, että Maarianhaminalla pelaa avauksessa yhdeksän ulkomaalaista, kun he ovat valkoihoisia, mutta meidän afrikkalaiset saavat ihmiset takajaloilleen.”

Niva uskoo, että RoPSin seuraava päävalmentaja pystyy houkuttelemaan myös kotimaisia vahvistuksia Rovaniemelle.
”Seuraavassa valmentajavalinnassa ei saa epäonnistua. Voi olla, että uusi pitkäaikainen päävalmentaja aloittaa työnsä jo tänä kesänä”.

Koko rovaniemeläisen jalkapallon tulevaisuuden Niva näkee valoisana.
”Junioreita ja seuroja on paljon. Uusi Keskuskenttä avaa valtavasti laadukasta harjoitusaikaa junioreiden käyttöön. Kyse ei ole todellakaan RoPSin, vaan koko kaupungin kentästä. Mistä sitä tietää, vaikka joskus liigassa pelaa Lynx tai Santa Claus?”, Niva maalailee.
RoPSin puheenjohtaja kaipaa lisää yhteistyötä pääseurojen eli RoPSin ja Lynxin välille.
”Viimeistään A-junioreissa pitäisi olla yhteinen kaupungin All Stars joukkue, sitä ennen terve kilpailu on vielä kehittävää, mutta A-iässä se on jo resurssien hukkausta.”

Niva odottaa ja toivoo, että Lynxin juniori nousee RoPSissa liigapelaajaksi.

Tämän hetken tilanteesta liigassa Niva ei ole huolissaan. HJK-voitto helpotti asemaa huomattavasti ja pelejä on paljon jäljellä. Erityisenä valttina RoPSilla on vielä loppukauden kuusi kotiottelua.

Kuka?
Risto Niva s. 1967
Wipron maajohtaja, RoPSin puheenjohtaja
Perhe: Vaimo ja viisi lasta.
Harrastukset: Lenkkeily, lukeminen, kalastus ja penkkiurheilu
Pelasi jalkapalloa B-junioriksi asti RoPSissa.
”Olin kankea toppari ja ymmärsin lopettaa ajoissa”

Markku Saukko
© 2009 Uusi Rovaniemi

Luettu 1019 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309