tiistai, 10 maaliskuu 2009 23:08

Litmanen ja lumi veivät RoPSia

RoPSin etelän kiertue jatkui mollivoittoisin sävelin Lahdessa. FC Lahti voitti RoPSin suvereenin esityksen jälkeen maalein 2 – 0. Lahti varmisti samalla paikkansa Liigacupin jatkopeleihin. Kentän herra ja hidalgo oli suomalaisen jalkapallon Kuningas Jari Litmanen, joka piti RoPSin keskikenttää pilkkanaan ja oli mukana molemmissa Lahden maaleissa. Litmanen itse teki ensimmäisen ja pohjusti toisen, Eero Korteen osuman.

Yllättävää kyllä, mutta pohjoisen pojat taisivat olla isäntäjoukkuetta enemmän ihmeissään arktisista olosuhteista. Kisapuiston kentällä oli kaksi senttiä lunta, ja erotuomari Petteri Karin mukaan ottelu olisi siirretty, jos kyseessä olisi ollut Veikkausliigapeli. Liigacupin vaatimukset ovat kuitenkin huomattavasti väljemmät.
- On tämä tavallaan naurettavaa, että me tulemme pelaamaan etelään lumihankeen, joukkueenjohtaja Jorma Turpeenniemi puuskahti, mutta jatkoi, etteivät olosuhteet todellakaan ratkaisseet ottelun voittajaa.
- Paremmissa oloissa olisimme sentään saaneet hyvää harjoitusta.
RoPS joutui otteluun vielä entistäkin varamiehisempänä. Jeferson Pires loukkasi jalkansa Seinäjoella, ja on jo matkustanut takaisin pohjoiseen. Chanda Mwaba sai myös TamU-ottelussa tällin, eikä pelannut Lahdessa. Mwaba pelannee kuitenkin jo perjantaina Turussa. Nyt Mwabaa paikkasi hyökkäävänä keskikenttämiehenä Chileshe Chibwe.

Ottelun sävel oli ensimmäisen puoliajan selvä. Lahti hallitsi palloa, ja etenkin Litmanen oli suvereeni, jaellen helppoja syöttöjä ympärilleen. RoPSin keskikentän kontrolloiva pelaaja Whiteson Simwanza oli pahasti hukassa lumisella alustalla, eikä saanut ”Littiä” kuriin millään. Simwanza voi syyttää lunta ja lisäksi lohduttautua sillä, että Litmanen oli hiljattain vaikea pideltävä Portugalin maajoukkueen keskikentällekin. Ottelu ratkesi Lahden kahteen nopeaan maaliin. Puolen tunnin pelin jälkeen Litmanen vapautti taidokkaalla syötöllä Jussi Heikkisen laidalta. Heikkinen keskitti ja Litmanen pääsi täysin vapaasti puskemaan pallon maaliin RoPSin toppareiden välistä. RoPSin maalissa torjuntavuorossa ollut K-P Syväjärvi oli tilanteessa voimaton. Hetkeä myöhemmin Litmanen vapautti Drillon Shalan, joka keskitti hienosti yli Syväjärven, ja Korte puski pallon maaliin. Tässäkin tilanteessa RoPSin puolustus oli nukuksissa. RoPS sai ensimmäisellä puoliajalla käytännössä yhden maalitilanteen, kun Godfrey Chibanga syötti Echiabi Okodughan juoksuun, mutta nigerialainen aikaili laukauksessaan niin, että lahtelaispuolustus ehti väliin. RoPSin puolustus vuoti etenkin vasemmalta laidalta, jossa Mohamed Fofana vei Marko Koivurantaa ajoittain kuin kuoriämpäriä. Koivurannan nopeus ei tunnu riittävän vikkeläkinttuisten laitureiden vauhdissa.

Toisella puoliajalla RoPS pääsi hieman paremmin peliin mukaan. Chibwe onnistui hänelle oudossa roolissa kohtuullisesti, ja vastasi joukkueensa parhaasta paikasta. Hyvältä etäisyydeltä lähtenyt laukaus suuntautui kuitenkin hieman ohi maalin. Mitään todella vaarallista RoPS ei saanut aikaan, ja Lahti tyytyi turvaamaan johtonsa.

Lahden voitto oli ansaittu, ja pelin hallintaan nähden pieninumeroinen. RoPSin ongelmat jatkuvat, ja etenkin hyökkäyspeli on täysin aneemista. Pelaajia siitä on turha syyttää. Chibanga ja Jussi Inkeröinen eivät ole hyökkääjiä.

RoPS leiri pettynyt

RoPSin leiristä peliä kommentoi joukkueenjohtaja Turpeenniemi.
- Lahti oli paljon parempi. Meidän pitäisi nostaa tasoamme joka osa-alueella. Todella paljon töitä on tehtävänä ennen kuin sarja alkaa. Meillä ei tällä hetkellä ole ainuttakaan varsinaista hyökkääjää kentällä. Maalipaikkojen rakentelu on silloin vaikeaa. Pettynyt Turpeenniemi jaksoi kuitenkin uskoa tulevaan.
- Tämän reissun jälkeen keskitymme tosissaan harjoituksiin, ja kun sairastupa tyhjenee, niin homma alkaa taas käyttää.