ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 28 marraskuu 2008 01:27

Janne Turpeenniemi tähtää maailmalle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)
Janne Turpeenniemi Janne Turpeenniemi

Ounashallin käytävällä kiiruhtava armeijan lomapukuun pukeutunut nuorukainen on hieman vaivautuneen näköinen.
- Anteeksi, olen hieman myöhässä.
Aliupseerioppilas Janne Turpeenniemi on kaksi minuuttia myöhässä sovitusta. Se ei ole paljon, mutta pahoittelut kertovat nuorukaisen luonteesta.

Turpeenniemi on tavallinen, vaatimaton nuorukainen, monella tapaa hieno esikuva muille nuorille urheilijoille. Turpeenniemi pelasi ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa 16-vuotiaana. Nyt, 19-vuotiaana hänellä on takanaan 70 ottelua miesten Ykkösessä ja Veikkausliigassa. Lisäksi hänen tilillään on 20 maaottelua poikien ja nuorten maajoukkueessa. Menneellä kaudella hän oli RoPSin kantavia voimia ja hänet valittiin alle 20-vuotiainen maajoukkueeseen kaksoismaaotteluun Turkkia vastaan, jotka pelataan Turkissa tämän viikon maanantaina ja tiistaina.
- Jos jalkapallohommien antaa nousta päähän, putoaa niistä pilvilinnoista äkkiä alas, Janne toteaa. 

Huippu-urheilija ja varusmies

Turpeenniemi aloitti varusmiespalveluksensa Lapin Ilmatorjuntarykmentissä heinäkuussa.
- Armeijasta on hyvää ja huonoa sanottavaa, kuten varmaan kaikilla. Onhan se raju elämänmuutos. Harjoituksiin ja peleihin olen päässyt hyvin, mutta aika lujille olen joutunut, koska aina pelien jälkeen on palattava palvelukseen ja yöunet jäävät vähiin, Turpeenniemi kertoo. Varusmies sanoo saaneensa armeijasta kokemuksia, joita ei muuten tulisi hankittua. Metsäkeikat ovat vaativia ja raskaita, mutta hän arvelee kokemuksien olevan jälkikäteen muistelemisen arvoisia.

Tavoitteena ammattilaiskentät

Jannen jalkapalloesikuva on hänen isänsä, rehtori Jorma ”Pimpe” Turpeenniemi.
- Isä pelasi aikanaan puolustajana kuten minäkin. Hän on aina tukenut harrastustani ja ollut aina kentän laidalla. Hänelle olen urastani paljon velkaa, Janne kiittelee. Isä Turpeenniemi seuraa nytkin poikansa otteita läheltä RoPSin joukkueenjohtajan ominaisuudessa. Jannen tavoitteet jalkapalloilijana ovat korkealla ja silmissä siintävät ammattilaiskentät. Norjan tai Ruotsin liigat ovat toivelistalla ensimmäisenä. Jalkapallon taso on siellä korkeampi kuin Suomessa, ja näyttöjen antaminen isoihin sarjoihin helpompaa. Lopullisena uran huipputavoitteena on kuitenkin Englannin Valioliiga. Siellä mikä tahansa seura kelpaisi, mutta unelmien täyttymys olisi Newcastle, jota Janne sanoo kannattaneensa pikkupojasta asti.
- Ulkomaille voi aivan hyvin ponnistaa RoPSistakin. Ei ole välttämätöntä lähteä jonkun etelän suurseuran kautta. Jos pelaan täällä tarpeeksi hyvin, minut varmasti huomataan, Janne sanoo ja kumoaa samalla yleisen luulon siitä, ettei RoPS ole näyttöpaikka ulkomaille haluavalle.
- Lähtihän Hurmeen Jarkkokin täältä Italiaan. Turpeenniemen elämänasennetta kuvaa hänen opiskelunsa huippu-urheilun ohessa. Viime keväänä nuorukainen painoi ylioppilaslakin päähänsä ja pian aukenivat Lapin Yliopiston Kasvatustieteellisen tiedekunnan ovet ja paikka luokanopettajaopintoihin.
- Opiskelupaikka tuo turvaa, jos minusta ei koskaan tulekaan menestyvää ammattilaista. Nyt satsaan täysillä jalkapalloon, mutta jos viivyn vielä vuosia Rovaniemellä voin opiskella pelaamisen ohessa. Janne solmi juuri vuoteen 2011 ulottuvan sopimuksen RoPSin kanssa, mutta jos tilaisuus tarjoutuu ja riittävä siirtosumma lyödään pöytään, on ulkomaille siirtyminen mahdollista piankin.

Unelmana alle 21-vuotiaiden EM-kisat

Turkki-maaottelun Turpeenniemi näkee mahdollisuutena.
- On hienoa pukea Suomi paita päälle. On myös myönnettävä, että samalla haluan antaa näyttöjä alle 21-vuotiaiden maajoukkueelle, Janne kertoo. Alle 21-vuotiaden valmentaja Markku ”Rive” Kanerva tulee seuraamaan otteluja ja rakentaa joukkuetta ensi kesän EM-kisoihin Ruotsiin. EM-kisoissa on pelaajatarkkailijoita ympäri maailman. Sen Turpeenniemi tietää hyvin, kiittää ja lähtee vaihtamaan varusteita. Edessä on kahden tunnin yksinäinen harjoittelu. Huipulle ei ole oikotietä.

Janne Turpeenniemi s. 1989
Kasvatustieteen yo/jalkapalloilija
1. Veikkausliigaottelu: 12.6.2005 RoPS – HJK
Veikkausliigaotteluita: 26
Ykkösen otteluita: 44
Poikien ja nuorten maaotteluita: 20
Tyttöystävä: Sini
Lempiruoka: Itse valmistettu lasagnette
Juoma: Vichy
Musiikki: Suomipoppia, tällä hetkellä soi Zen Cafe
Kirja: Ilkka Remeksen tuotanto
TV: Pako
Vapaa-aika: Sinin, perheen, sukulaisten ja kavereitten kanssa

Jorma Turpeenniemi s. 1952
Vaaranlammen koulun rehtori, RoPSin joukkueenjohtaja
Peliura:
RoPS 1967 – 1972 III ja II-divisioona
OPS 1972 – 1975 I-divisioona ja SM-sarja
RoPS 1976 – 1982 II-, I-divisioona ja SM-sarja
Valmentajakoulutus: JVK (Jalkapallovalmentajakoulu)
Valmennus: Vuodesta 1986 lukuisia tehtäviä RoPSin organisaatiossa Nappulaliigasta A-nuoriin

Markku Saukko
© 2008 Uusi Rovaniemi  

Luettu 2620 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309