ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 20 lokakuu 2008 01:40

RoPS hallitsi - VPS vei pisteet

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Perinteikkäät palloseurat RoPS ja VPS kohtasivat Veikkausliigan toiseksi viimeisellä kierroksella hyisellä Rovaniemen Keskuskentällä. Ottelussa ei ollut kummallekaan enää isompaa panosta, sillä joukkueiden sarjapaikka oli varmistunut jo aiemmin. VPS vei pisteet mennessään Jyri Hietaharjun rangaistuspotkusta ampumalla maalilla.

VPS pääsi otteluun lähes parhaalla miehityksellään, sillä sivussa oli vain pelikieltoaan kärsivä puolustaja Majiej Truszczynski. RoPSin riveistä puuttui niin ikään pelikieltoaan kärsivä laitapuolustaja Janne Turpeenniemi ja polvivaivaiset Chileshe Chibwe ja Nchimunya Mweetwa. RoPSin kapteeni Mika Nurmela aloittikin ottelun laitapuolustajana ja hoiteli hänelle oudon pelipaikan vankalla kokemuksellaan tyylikkäästi.

RoPS hyökkäsi ja VPS puolusti

Ottelun käsikirjoitus oli alusta saakka selvä. Kotijoukkue piti palloa ja loi tilanteita, muttei pystynyt kunnolla avaamaan vaasalaisten kurinalaista puolustusta. Ottelun alkuhetkillä VPS ei vielä saanut vastahyökkäyksiäänkään liikkeelle. Ottelun alkuhetkillä Nurmela pääsi laukomaan, mutta ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Henri Sillanpää Vaasan maalilla torjui varmasti. Vaasalaisten ensimmäinen hyökkäys johtikin heti maaliin. Miika Ekström karkasi Antti Uimaniemen vartioinnista ja RoPS-toppari Stephen Kunda joutui kaatamaan Ekströmin. Pallo vietiin pilkulle ja Hietaharju ampui pallon varmasti ohi Kalle Rönkön. Maalin jälkeen RoPS haki rajusti tasoitusta, mutta Sillanpää torjui myös Titi Essomban kovan laukauksen. Isäntien hyökätessä VPS:lle avautui vastaiskupaikkoja. Kundan pallomenetyksen jälkeen Ekström pääsi nokikkain Rönkön kanssa, mutta ampui ohi. RoPS suoritti jo 25. minuutin pelin jälkeen vaihdon, kun toppari Aleksadr Kulik sai tehdä tilaa Juha-Pekka Inkeröiselle.

RoPS tuhlasi rangaistuspotkun

Toiselle puoliajalle molemmat joukkueet tekivät vaihtoja. RoPS muutti kenttäryhmitystään niin, että Nurmela otti laitalinkin paikan, Inkeröinen siirtyi laitapuolustajaksi ja Ollo laskeutui toppariksi. VPS:n kärkeen juoksi RoPSiakin aikanaan edustanut Raphael Edereho. Kesken RoPS painostuksen Ville Ylinen pääsi kokeilemaan laukaustaan, mutta Rönkkö oli hereillä. VPS sai ottelun ensimmäisen kulmapotkunsa vasta 60 minuutin pelin jälkeen. Chanda Mwaba pelasi Edeipolle vapaan puskupaikan, mutta voimaton pusku päätyi Sillanpään käsiin. Ottelun loppuhetkillä Philip Edeipo pääsi läpi ja Sillanpää joutui kaatamaan nigerialaiskärjen. Pallo vietiin pilkulle, mutta Nurmela tälläsi pallon ylärimaan. Näin RoPS tuhri jo toisen rangaistuspotkunsa Vaasaa vastaan, sillä kevätkierroksella tänään pirteästi pelannut Chanda Mwaba missasi pilkun. Rangaistuspotkun ampujaa ei millään meinannut löytyä, sillä Nurmela ja Mwaba neuvottelivat pitkään siitä, kumpi pallon lopulta ampuu. RoPS hallitsi tehottomasti ottelua ja pillin soidessa pisteet taululle jäivät 0 – 1 lukemat.

Vaasan leiri tyytyväinen

Ottelun jälkeen maalintekijä Jyri Hietaharju oli tyytyväinen ja samalla rehellinen.
- Olimme melkoisessa myllyssä läpi ottelun, mutta saimme rankkarista maalin. Tyytyväinen täytyy olla kolmeen pisteeseen tämän esityksen jälkeen. Vaasan päävalmentaja Tomi Kärkkäinen oli samoilla linjoilla.
- RoPS hallitsi tehottomasti ja me pääsimme iskemään vastaiskuista. Rovaniemellä on aina hienoa voittaa.

Nurmela ja Bondarenko erimielisiä rangaistuspotkun ampujasta

Ottelun jälkeen tunteet kävivät kuumina RoPS-leirissä. Valmentaja Valeri Bondarenko ei ollut tyytyväinen omiensa peliin, mutta keskittyi ruotimaan lähinnä hukattua rangaistuspotkua.
- Historia toisti itseään. Vaasassa hukkasimme rangaistuspotkun, tänään hukkasimme taas, ja jälleen VPS:aa vastaan. Meidän joukkueessa on kaksi riittävän taitavaa pelaajaa ampumaan pilkkuja, ja he ovat Chanda Mwaba ja Zeddy Saileti. En ymmärrä miksi Mika ampui rankkarin, Bondarenko ripitti kapteenia.
- Lisäksi emme saaneet mitään aikaan erikoistilanteista, Bondarenko puhisi. Nurmela oli ymmällään kritiikistä.
- Chandan hukattua pilkun Vaasassa käsitin, että jatkossa minä ja Chanda sovimme siitä, kumpi ampuu. En ollut tietoinen, että Zeddyn olisi pitänyt ampua rankkari, eikä minusta Zeddy itsekään. Annoin Chandalle revanssimahdollisuuden Sillanpäätä vastaan, mutta hän antoi kohteliaasti minun ampua. Valitettavasti en onnistunut, Nurmela puolustautui.
- Itse pelissä me hallitsimme tehottomasti, ”Nure” jatkoi.

Nurmela haluaisi jatkaa RoPSissa

Nurmela joutui vastaamaan odotettuun kysymykseen hänen jatkohaluistaan Rovaniemellä.
- Minulla on kaksi realistista vaihtoehtoa, RoPS ja AC Oulu. Kyllä minä olen kiinnostunut jatkamaan täällä, mutta keskusteluja emme ole vielä seurajohdon kanssa käyneet, Nure päätti.

Poikkeuksellista vedonlyöntikäyttäytymistä RoPS – VPS-ottelussa

Ottelua ennen esiintyi poikkeuksellista vedonlyöntikäyttäytymistä sekä Veikkauksen että kansainvälisten yhtiöiden kohteissa. Suomen Veikkauksen kertoimet RoPSin kotivoitolle nousivat 1,85:sta aina 2,50:een asti. Vastaavasti VPS:n vierasvoiton kerroin laski 3,45:sta lukemaan 2,35. Veikkaus sulki kohteen ennen peliajan päättymistä. Kansainvälisen Betfair vedonlyöntiyhtiön listoilla kohde avautui RoPSin kotivoiton kertoimella 2,10 ja peliajan päättyessä kerroin oli noussut 3,65:een. Veikkausliiga sai Veikkaukselta varoituksen poikkeavasta pelikäyttäytymisestä, mutta liigan puheenjohtaja Jan Waldenin mukaan itse pelissä ei ilmennyt mitään poikkeavaa. Vedonlyöntiasiantuntija Jorma Vuoksenmaan mukaan kerroinkehitys on hyvin poikkeuksellista.
- RoPS – VPS ottelun pelivaihto oli Betfairilla 139 719 puntaa, kun keskimääräisen Veikkausliigaottelun vaihto on noin 20 000 puntaa. Yleensä kentällä ei voi nähdä mitään poikkeavaa, vaan mahdollinen vilppi paljastuu juuri kertoimien ja pelivaihtojen poikkeuksellisten muutosten kautta, Vuoksenmaa tähdentää.
- Nämä luvut ovat asiantuntijan silmin hyvin surullisia ja vahvoja epäilyksiä herättäviä. Aina ei tarvitse olla meteorologi nähdäkseen, että ulkona sataa, Vuoksenmaa päätti.

Toimitusjohtaja Jouko Kiistala myönsi, että sopupeliepäilyt ovat kiusallisia seuran kannalta.
- Kuitenkin jokainen näki, että joukkue taisteli tänään tosissaan voitosta. Tietenkin poikkeuksellinen pelikäyttäytyminen kertoo, että pelistä oli maailmalla jotakin ennakkotietoja, joista meillä joukkueena ei ollut mitään käsitystä. Tällaisten pelikäyttäytymisten takana täytyy olla jotakin vilppiä. Se on selvää, että pelistä oli varmasti sovittu ”ammattipeluripiireissä”, Kiistala totesi.

Markku Saukko   

Luettu 496 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309