maanantai, 29 syyskuu 2008 01:37

RoPS kaatoi HJK:n

Rovaniemen Palloseura päätti kahdeksan ottelua kestäneen voitottomien otteluiden putken arvokkaaseen voittoon HJK:sta. Ottelu päättyi lukemiin 2 – 0. RoPSin maaleista vastasivat seuralegenda Zeddy Saileti ja Titi Essomba.

Liberopeli toimi

RoPS joutui otteluun poissaolojen rasittamana. Chanda Mwaba kärsi pelikieltoaan ja Chileshe Chibwe poti edelleen polveaan. Valmennusjohto oli päättänyt muuttaa kenttäryhmitystä tilkitäkseen puolustuspeliään. Stephen Kundan pudottaminen liberoksi osoittautui onnistuneeksi vedoksi, samoin Ollo pelasi erinomaisen ottelun keskikentän pohjalla käytännössä toisena topparina. RoPS tuli otteluun vahvalla sykkeellä ja etenkin Titi Essomba oli pelipäällä ja vei laidallaan Tuomas Haapalaa ajoittain pahasti. Nigerialaiskärki Philip Edeipo parantaa otteitaan peli peliltä ja taisteli tänään erinomaisesti lähes jokaisesta pallosta hyökkäysalueella. Noin varttitunnin pelin jälkeen Edeipo ampui erinomaisesti, mutta HJK-vahti Ville Wallen venyi huipputorjuntaan. Edeipo pääsi Essomban tarjoilusta erinomaiseen paikkaan puolen tunnin pelin jälkeen, mutta kaatui ratkaisevalla hetkellä. Katsomoon näytti, että tilanteessa olisi ollut aineksia rangaistuspotkuunkin. Kesken RoPSin painostuksen HJK pääsi iskemään, ja Medo pyörähti taitavasti ohi Mika Nurmelasta. Kalle Rönkkö sai kuitenkin torjuttua Medon erinomaisen laukauksen. Paluupalloon ehti ensimmäisenä Petri Oravainen, mutta hän tuhri avopaikan. HJK:n harvat hyökkäykset RoPS-puolustus pelasi varmasti väljemmille vesille. Stephen Kundan laskeutuminen liberoksi rauhoitti peliä, ja toisaalta Mika Nurmela oli paremmin elementissään hyökkäävämmässä roolissa. Avaukseen päässyt nuori Mika-Matti Maisonvaara esitti myös yllättävän hyviä otteita. Puoliajan lopulla nähtiin rovaniemeläisille oudompaa jalkapallokulttuuria, kun HJK:n kannattaja ryntäsi kentälle ja sai juoksennella siellä suhteellisen rauhassa ennen kuin järjestysmiehet ehtivät paikalle. Riehaantunut fani päätyi maijan kyytiin ja poliisilaitoksen viihtyisään majoitukseen.

Zeddy Sailati ratkaisi

Toisen puoliajan alussa RoPS oli hetken aikaa helisemässä ja moni pelkäsi jo Haka-pelin toisintoa, jolloin hyvä ote hukattiin toisella jaksolla. HJK teki puoliajalla vaihdon ja kentälle tuli juniorioppinsa RoPSissa saanut Erfan Zeneli. Valitettavasti Zeneli kunnostautui lähinnä suunsoitossa ja filmaamisessa. HJK:n alun painostus saatiin kuitenkin hoidettua ja peli tasaantui. Ottelun 56. minuutilla nähtiin konkareiden näytös. Terävästi hyökännyttä Edeipoa rikottiin ja vapaapotkua asettui antamaan Mika Nurmela. Nurmelan vapari löysi takatolpalle hiipineen Zeddy Sailetin, joka karkasi vartijaltaan Tuomas Aholta helposti ja puski isännät komeasti 1 – 0 johtoon. Maalin jälkeen HJK alkoi panostaa lisää hyökkäyksiin. Miikka Multaharju korvasi Jarno Parikan. Kuitenkin paras terävyys Klubin hyökkäyksistä puuttui, ja etenkin Paulus Roiha oli yllättävän vaisu. Kuitenkin nuori Maisonvaara oli puolustussuuntaan niin suurissa vaikeuksissa, että hänet vaihdettiin pois ja kentälle tuli, toki hieman outoon rooliin, kuntoutuva kärkimies Nchimunya Mweetwa. HJK:n rynnistys saatiinkin hetkeksi. rauhoittumaan. Antti Muurinen haki voimaa hyökkäyksiin nostamalla Jukka Sauson ylös. Aivan ottelun loppuhetkillä ”hesalaisten” tasoitus oli lähellä, kun Roiha nosti pallon hieman liian rohkeasti vastaan tulleen Rönkön yli. Virolaiskolossi Aleksandr Kulik oli yllättävän nopea ja siivosi pallon maaliviivalta kulmaksi. Pelikellon näyttäessä jo täyttä aikaa Philip Edeipo keskitty, HJK:n puolustus tunaroi purkupallossa ja Titi Essomba kruunasi iltansa huudattamalla Keskuskentän yleisöä 2 – 0 maalin merkiksi.

Voitto helpotti huomattavasti RoPSin asemaa putoamiskamppailussa. HJK on edelleen mitalitaistelussa mukana Lahden hävittyä oman ottelunsa. Ottelun hahmoja olivat varmasti pelanneet Stephen Kunda, Ollo, Edeipo, Saileti, Nurmela ja etenkin Essomba. HJK:n riveistä erottuivat taitava Dawda Bah vaikka hänestä olisi ehkä saanut enemmän tehoja irti jossain muualla kuin laidalla. Myös Medo ihastutti taidoillaan.

Muurinen: Jaro-tappio painoi

HJK-luotsi Antti Muurinen myönsi, että torstain kirvelevä Jaro-tappio ja mestaruusmahdollisuuksien katoaminen painoi vielä joukkuetta henkisesti Rovaniemen reissulla.

- Emme olleet pelissä täydellä sykkeellä. Varsinkin avausjaksolla olimme pulassa. Toinen jakso oli jo parempaa, mutta toden teolla sytyimme taisteluun vasta tappiotilanteessa, Muurinen totesi.

RoPS nappasi kokeneen Zeddy Sailetin ja Titi Essomban maaleilla tuikitärkeät pisteet HJK;lta, joka on ollut vuosien varrella todella vaikea vastustaja rovaniemeläisille. Edellisen kerran RoPS kukisti HJK:n liigassa neljä vuotta sitten.

Vaikka HJK saí peliään ojennukseen loppua kohden, voitto meni Muurisenkin mielestä täysin oikeaan osoitteeseen.

- Pakko nostaa hattua RoPSille, joka selvisi hienosti "kuolemanpelissään." RoPS oli tänään taistelevampi ja nälkäisempi.

- Tiesimme, että RoPSista löytyy tekniikkaa, taitoa ja nopeutta. Varsinkin Titi (Essomba) ja Edeipo olivat vikkeliä ja vaikeasti otettavia. Ja niin vain "Grand Old Man" Saileti tuli ja ratkaisi puskullaan pelin, Muurinen jakoi kiitosta kotijoukkueen ulkomaan vahvistukselle.

- RoPS on kansainvälinen nippu ja välistä tuntuu, kuin pelaisi eurocuppia. Jos RoPS saisi saman ilmeen myös vieraspeleihin, niin pisteitä olisi joukkueella huomattavasti enemmän, Muurinen jatkoi.

Bondarenko helpottui

Kovia aikoja tappioputken keskellä elänyt Valeri Bondarenko oli silmin nähden helpottunut HJK-voitosta. Paineet ottelun alla olivat kovat ja pienet taktiset muutokset nostattivat entisestään RoPS-valmentajan verenpainetta. Puolustuslinjan vahvistaminen Patrice Olle N´doumpalla ja Stephen Kundan pudottaminen liberon rooliin olivat kuitenkin oikeita valintoja kotijoukkueen valmennusjohdolta.

- Halusimme muutoksilla vahvistaa alakertaa. Meille on tehty viime kierroksilla liikaa maaleja ja jotain oli tehtävä. Tärkein tekijä voittopisteiden takana oli kuitenkin taistelutahdon palaaminen. Nyt taistelimme ja pelasimme joukkueena loppuun asti. Olen todella ylpeä joukkueesta, Bondarenko hymyili.

Loukkaantumisten (Chibwe, Juha Majava) ja pelikieltojen (Mwaba) edessä Bondarenko joutui muovaamaan kokoonpanoaan uusiksi. Nuori Mika-Matti Maisonvaara, 17, pääsi ensi kertaa tälle kaudelle avaukseen ja nuorukainen täytti Chibwen tontin keskikentän vasemmassa laidassa mallikkaasti.

- Todella hieno esitys Mika-Matilta. Hän jaksoi tsempata hyvin eikä ujostellut kokeneempien pelaajien keskellä. Uskon, että hän saa lisää peliaikaa sarjan viimeisillä kierroksilla, Bondarenko totesi. Maisonvaara teki toisella jaksolla tilaa (68. min) Nchimunya Mweetwalle, jonka tervehtyminen täyteen pelikuntoon on tervetullut uutinen RoPS-leiriin.

RoPS kohtaa jäljellä olevilla kierroksilla KooTeePeen (v), VPS:n (k) ja KuPSin (v), joten mahdollisuudet raastavien karsintapelien välttämiseen ovat varsin hyvät. RoPSilla on mahdollisuus varmistaa sarjapaikkansa jo seuraavalla kierroksella vierasottelussa Kotkassa.

Kalle Rönkkö: Kauden tärkein voitto

RoPS-vahti Kalle Rönkkö oli yksi makean HJK-voiton takuumiehiä. Rönkkö selvitti pari pahaa paikkaa torjumalla mallikkaasti avausjaksolla Jarno Parikan ja toisella jaksolla Paulus Roihan maalintekoaikeet. Jälkimmäisessä Rönkkö sai hyvää vetoapua Aleksander Kulikilta, joka siivosi pallon väljemmille vesille aivan maaliviivalta.

- Voitot ovat aika makeita, mutta tämä oli kyllä kauden tärkein voitto tähän mennessä. Nämä ovat todella elintärkeät pisteet, Rönkkö hehkutti.

Kauden kuudes nollapeli lämmitti erityisen paljon Rönkön mieltä, varsinkin kun alla oli muutama hieman heikompi peli.

- Koko joukkue tsemppasi, repi ja raastoi sen minkä pystyi. Mikä parasta, nyt otteemme kesti loppuun asti. Tsemppiä on toki ollut aikaisemissakin peleissä ihan mukavasti, mutta nyt saatiin vihdoin kunnon palkinto.

- Kundan siirto alemmaksi selkeään liberon roolin toi rauhallisuutta puolustuspelaamiseen. Ei tämä mikään huippupeli ollut torjuntojen puolesta, mutta nollapeli lämmittää aina mieliä, Rönkkö jatkoi.

HJK.n kapteeni Tuomas Aho arvioi valmentaja Muurisen tavoin, ettei joukkue saanut ihan kaikkea itsestään iti varsinkaan avausjaksolla.

- Jaro-peli saattoi vaikuttaa ehkä osaltaan, mutta toisaalta kyllä RoPS tuli todella vahvasti alussa, Aho totesi.   Vaikka mestaruusmahdollisuudet katosivat viimeistään RoPS-tappion myötä, Klubilla riittää tavoiteltavaa loppukaudeksi.

- Kolmas sija on vielä haarukassa ja sen eteen pitää ottaa voittoja. Cupissakin on pelejä jäljellä, joten panoksia riittää, Tuomas Aho jatkoi.