perjantai, 26 syyskuu 2008 02:02

RoPS syvemmälle karsintakurimukseen

FC Lahden ja RoPSin kohtaamisessa oli paljon panosta. Lahden oli voitettava taistellakseen mitallista, ja vastaavasti vierasjoukkueelle jokainen piste olisi tarpeen putoamiskamppailussa. Lahti oli tyly isäntä ja takoi taululle 3 – 0 lukemat. Maaleista vastasivat Konsta Hietanen, Drilon Shala ja Rafael. HJK:n tappio Jarolle tiesi Lahden mitalimahdollisuuksien paranemista.

Polvivaivoistaan toipuva Nchimunya Mweetwa oli vaihtopenkillä, mutta muuten RoPS oli liikkeellä jokseenkin terveellä ryhmällä. Myös pahan iskun päähänsä Haka-ottelussa saanut Philip Edeipo oli jo vaihdossa. Lahden toisena topparina Heikki Haaralan rinnalla pelasi Pyry Kärkkäinen, koska Janne Moilanen oli sivussa vatsalihasvamman takia. Lahti lähti hakemaan ottelusta voittoa, ja tämä näkyi myös kenttäryhmityksessä, sillä Ilkka Mäkelän suojatit hyökkäsivät kolmella kärjellä. Trio Rafael – Pekka Kainu – Drilon Shala pyrkivät vyöryttämään hyökkäyksiä kohti napapiiriläisten maalia.

RoPSin sysimusta minuutti

Ottelu alkoi varovaisen tunnustelevissa merkeissä. Ensimmäinen maalipaikka siunaantui hieman yllättäen RoPS-ikoni Zeddy Sailetille, joka ampui kuudentoista rajalta komeasti, mutta maalivahti Viktor Szentpeteri torjui. Pian tämän jälkeen Lahti sai vaarallisen hyökkäyksen, ja Pekka Kainu tuhri avopaikan. Keskikentän kovassa väännössä RoPSin sambialaistaituri Chanda Mwaba jarrutti vastustajan menoa kädestä vetäen ja erotuomari nosti Mwaballe kortin. Varoitus oli miehen neljäs, ja tiesi huilivuoroa tärkeään HJK-otteluun.

Kotijoukkue sai otetta pelistä ja hätyytteli Kalle Rönkköä RoPS-maalilla useampaan otteeseen. Noin 20 minuutin pelin jälkeen Rafael laukoi hyvästä paikasta, mutta Rönkkö esitti huipputorjunnan. Hieman ennen puolen tunnin täyttymistä kotijoukkueen yritys palkittiin. Konsta Hietanen tälläsi kaukaa tulleesta vapaapotkusta isännät 1 – 0 johtoon. Pallo pomppasi ilkeästi maalin edessä, mutta silti Rönkkö ohitettiin luvattoman helposti. Maali oli liki toisinto helposti uponneesta Haka-vaparista sunnuntaina Rovaniemellä. RoPS notkahti maalin jälkeen totaalisesti, sillä heti seuraavasta hyökkäyksestä Hietanen pelasi pallon Shalan jalkaan hyökkäysalueella, mies kiepahti näppärällä kantapääkikalla irti ja iski pallon toistamiseen verkkoon. RoPSin toiveet edes tasapelistä valuivat hukkaan. Nopeiden maalien jälkeen Lahden meno rauhoittui, mutta RoPSin mahdollisuudet tehdä kaksi maalia näytti heikoilta. Sen verran joukkueen niskat nyrjähtivät Lahden tehominuutin aikana. Tauolle mentiin 2 – 0 lukemissa.

Kokonaisuudessaan RoPS oli pelissä kohtuullisen hyvin mukana ensimmäisellä puoliajalla ja sai esimerkiksi viisi kulmapotkua. Vaarallisia maalipaikkoja se ei kuitenkaan saanut luotua Sailetin paikkaa lukuun ottamatta. Lahti myllytti kymmenen minuuttia ja sai luotua vaarallisia maalipaikkoja. Maalit eivät edes tulleet parhaista paikoista. joista kaksi tuotti tulosta.

Rafael katkaisi niskat

Toisen puoliajan alussa RoPS painoi vahvasti päälle ja hankki pari kulmapotkua. Lahti kuitenkin kontrolloi peliä, ja esti RoPSin pääsyn kunnollisiin maalipaikkoihin. Hyökkäyksiin Lahti lähti varman päälle, niin ettei RoPSille auennut kunnon vastaiskupaikkoja. Ottelun 60. minuutilla Philip Edeipo korvasi kentällä Chileshe Chibwen. Nigerialainen oli toipunut yllättävän nopeasti pahasta päähän saamastaan kolhusta. Edeipo toi voimaa hyökkäyksiin, mutta kontrolli säilyi koko ajan kotijoukkueella. Edeipo otti myös neljännen varoituksensa ja on poissa HJK-pelistä.

Ottelu oli ratketa, kun vaihdosta sisään tullut Jonne Kemppinen karkasi puolesta kentästä läpiajoon ja ampui pallon sivuverkkoon. RoPSin pyristelyt päätti brassikärki Rafael, joka viimeisteli taululle jo 3 – 0, kun ottelua oli pelaamatta noin varttitunti. Syötön antoi Jonne Kemppinen. Tämän maalin jälkeen RoPS löi hanskat tiskiin ja Rafael pääsi helposti kokeilemaan maalisaldonsa kaunistelemista, tällä kertaa kuitenkin epäonnistuen. Ottelu päättyi kotijoukkueen selvään 3 – 0 voittoon, eikä RoPSilla ollut ottelussa todellisia mahdollisuuksia edes tasapeliin.

Karsintapeikko jo tiukasti kantapäillä

RoPSin vierasvoittotili on edelleen avaamatta. Samalla tilanne sarjan tyvessä käy yhä tukalammaksi. KuPS ja karsijanpaikka on noussut jo kahden pisteen päähän. Seuraavista otteluista on otettava tasaisesti pisteitä tai pari voittoa, muuten raastavat karsintapelit odottavat kauden päätteeksi. RoPSin pelillinen ja tuloksellinen notkahdus on ollut lähes totaalinen elokuun alun jälkeen. Seitsemästä viime ottelusta on tienattu vain vaivainen piste.

RoPS päät painuksissa – ”Lahti on tällä hetkellä Suomen nopein ja aggressiivisin joukkue”

Ottelun jälkeen RoPSin joukkueesta oli vaikea löytää ilonaiheita. Joukkueenjohtaja Jorma Turpeenniemi oli pettynyt tappioon.
- Ensimmäisellä puoliajalla olimme pelissä hyvin mukana ensimmäiseen maaliin saakka. Valitettavasti Konsta Hietasen laukaus upposi Kallen taakse aivan liian helposti, eikä hän ollut terävimmillään heti perään tulleessa toisessakaan maalissa. Menetimme seuraavasta pelistä HJK:ta vastaan varoitustilin täyttymisen takia sekä Chandan että Philipin, joten kyllä tässä taas Bondarenko joutuu kovien kokoonpano-ongelmien eteen. Chibwe jouduttiin vaihtamaan pois kentältä kipeytyneen polven takia, toivottavasti hän voi pelata sunnuntaina, tai vaikeutemme alkavat olla jo turhan suuria. Selvässä tappioasemassa ei ollut järkeä riskeerata keskenkuntoisen ”Drogban kanssa, Turpeeniemi kertoi ja perusteli Mweetwan jäämistä vaihtopenkille. Turpeenniemi ruoti myös vastustajan peliä.
- Lahti on mielestäni tämän hetken nopein ja aggressiivisin joukkue Suomessa. Se käyttää erinomaisesti suuren kotikenttänsä tilan ja tulee erittäin hyvin laitojen kautta. Joukkue pelaa kerta kaikkiaan hyvää jalkapalloa, Turpeenniemi kehui vastustajaa ja loi katseen tulevaan.
- Meidän on löydettävä kadoksissa ollut itseluottamuksemme ja luotettava omiin vahvuuksiimme. Omin pelitapamme on ollut kadoksissa, se on löydyttävä, jotta sarjapaikka varmistetaan. Onneksi kaikki on omissa käsissä edelleen, Turpeenniemi päätti.