ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 26 elokuu 2008 11:17

RoPS haastavasta tilanteesta kauden loppusuoralle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Veikkausliiga lähtee viimeiselle kolmannekselleen. RoPSin sijoitus sarjataulukossa ei ole ollenkaan huono kauden ennakkoasetelmiin nähden. Kesätauon jälkeen RoPS on kuitenkin kokenut vaikeuksia ja kymmenestä ottelusta on kerätty vain kahdeksan pistettä. Tauon jälkeiseen kokonaisuuteen ei voida olla tyytyväisiä, sillä RoPS uhkaa luisua putoamiskamppailuun.

Notkahduksen taustalla ovat olleet pelätyt loukkaantumiset ja pelikiellot, jotka ovat heikentäneet kapeaa pelaajarinkiä. Pahin mahdollinen tapahtui, kun Nchimunya Mweetwa joutui pitkäksi aikaa sivuun. Hyökkäyspelin sielun puuttuminen on vienyt RoPSilta hyvinkin puolentusinaa sarjapistettä. Valeri Bondarenko teki oikean taktisen vedon siirryttyään Mweetwan loukkaantumisen jälkeen 4-3-2-1 kenttäryhmitykseen. Tämä takasi hyökkäykseen riittävästi voimaa, ja Kotka sekä KuPS kaatuivatkin näytöstyyliin. Kovempia joukkueita vastaan homma ei olekaan sitten toiminut. Liigan eliittipuolustuksia vastaan RoPSin hyökkäys ei ole kyennyt pitämään palloa riittävästi ylhäällä, vaan pallo menetetään liian nopeasti. Mweetwan korvaaminen on tietenkin vaikeaa, mutta kovan luokan hyökkääjän joukkue olisi kaivannut. RoPS menetti Francis Komben haavistaan viime hetkellä, ilmeisesti on hyväksyttävä, että maajoukkuetason pelaajan saaminen Sambiasta Rovaniemelle on nykyisin vaikeaa.

RoPSin vieraspelit ovat sujuneet surkeasti. Joukkue on saalistanut vieraista vaivaiset kaksi pistettä ja on sarjan huonoin vierasjoukkue Kotkan ohella. Itseluottamus ei riitä pitämään omaa aktiivista pelitapaa kasassa täyttä aikaa. Kaikissa peleissä on ollut saumaa vähintään tasapeliin, mutta tappioasemasta ole pystytty enää nousemaan.

Kalle Rönkön loukkaantuminen ja Stephen Kundan pelikielto olivat raskaita iskuja. Nickolay Pavlenko ei ollut liigatason vahti ja saikin lähteä joukkueesta ikävät sopupelihuhut niskassaan. Seurajohdolta oli onnistunut ratkaisu hankkia K-P Syväjärvi hätiin, ja hän kiitti pelaten onnistuneen debyytin Anjalankoskella. Kuitenkin, jos Kalle Rönkön sormi ei parane toivottuun tahtiin, on maalivahtiosasto turhan kokemattomissa, vaikkakin lahjakkaissa käsissä.

RoPSin pelissä on ollut ongelmia hyökkäyspelin lisäksi myös erikoistilanteissa ja puolustuspelaamisessa sarjan kärkijoukkueita vastaan. Kulmapotkujen seurauksena joukkue on tehnyt vaivaiset kaksi maalia. Ainoan suoran vapaapotkumaalin on tehnyt Zeddy Saileti. Erikoistilanteista on puuttunut luovuus ja variaatiot. Mika Nurmela on kantanut erikoistilanteista päävastuun. Sinänsä komeat suoritukset eivät ole johtaneet maaleihin. RoPSin verkkoon on tehty myös luvattoman paljon maaleja. Kaikki eivät mene maalivahtipelin tai puolustajien virheiden piikkiin. Merkittävä tekijä on ollut keskikentän puolustuspelin puutteellisuus. "Nure" on raatanut kentällä erinomaisesti, mutta hyökätessä toppareiden suojaaminen on joskus unohtunut. Keskikentän ja puolustuslinjan väliin on jäänyt liikaa tilaa, jota huippujoukkueet ovat hyödyntäneet. Luonnollisesti Nurmelan tasoiseen pelaajaan kohdistuu myös katsomossa normaalia suuremmat odotukset. Vaikka "Nuren" pelissä on hetkittäin toivomisen varaa ollutkin, on hän silti ollut joukkueelle korvaamaton johtohahmo. Jaro-ottelun tapaista romahdusta tuskin olisi tapahtunut, jos kapteeni olisi kentällä johtanut joukkojaan.

RoPS ei voi tyytyä tähän tilanteeseen ja toivoa muutamaa pistettä ja sarjapaikan varmistumista.

Joukkueen on löydettävä alkukauden lyhytsyöttöpeli, sillä viime peleissä koko pelisysteemi on näyttänyt luhistuvan. Karsijan paikka voi vielä tulla liian lähelle. Ollo N'douban hankinta oli tärkeä signaali halusta vahvistaa pelaajarinkiä.

Jos RoPS vielä onnistuisi kaappaamaan liigatason hyökkääjän voisi seura tarjota mukavan syksyn yleisölle, joka on ilahduttavasti löytänyt tiensä Keskuskentälle.

Markku Saukko
© 2008 Lapin Kansa

Luettu 666 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309