ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 09 touko 2008 11:00

Tokka laulaa vastustajia suohon RoPSin apuna

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Rovaniemen Palloseuran kannattajaryhmä Tokka kannusti kotijoukkuetta Tampere Unitedia vastaan. Rovaniemen Palloseuran kannattajaryhmä Tokka kannusti kotijoukkuetta Tampere Unitedia vastaan.

On viilenevä kevätilta Rovaniemen Keskuskentällä. Menossa on Veikkausliigan jalkapallo-ottelu RoPS-TamU. Yleisö istuu peliä vaitonaisena seuraillen.

Pohjoiskatsomon päädyssä on kuitenkin äänekäs joukkio. Porukka on pukeutunut RoPS:n pelipaitoihin, pipoihin ja kaulahuiveihin. Laulu raikaa ja kannustushuudot toistensa perään kantautuvat kentälle: "Ropsi, Ropsi, meidän oma Ropsi, Stephen Kunda ei oo sekunda".

Jatkuvat oivaltavat laulut ja sanaleikit kannustavat kotijoukkueen pelaajia ja tempaavat muunkin yleisön mukaan tunnelmaan. Tällaiseen ei ole totuttu suomalaisessa jalkapallokulttuurissa.

Kannattajaryhmä on Tokka, RoPSin virallinen kannattajajoukko. Nykyisen Tokan juuret ulottuvat vuosituhannen alkuvuosiin ja aikaan, jolloin RoPS rämpi Veikkausliigan hännillä ja Ykkösessä. Seuran suuruudenajat olivat takana ja kovamaineinen "moskovalaisyleisö" vaiennut seuran menestyksen hiipumisen myötä.

Nykymuotoisen toiminnan yksi käynnistäjä oli Esko Janhunen. Esko kavereineen kyllästyi monien katsojien negatiiviseen asenteeseen. Pelaajia, valmentajia ja seurajohtoa haukuttiin. Eskon mielestä oman seuran kannustaminen piti olla iloinen asia, sen piti näkyä ja kuulua. Myöskään tappion hetkillä omaa seuraa ei saisi hylätä. Jos kotijoukkue on selvästi tappiolla ja osa yleisöstä poistuu, kuuluu kannattajaryhmästä laulu: "Rotat jättää laivan"...

Juuri oivaltavat ja tasokkaat laulut ovat Tokan tunnusmerkki. Ei olekaan yllätys, että monien sanoitusten takaa löytyy kulttuurin ammattilaisia. Esko Janhusen ja Ville Kiljusen ideatehtaalta monet mehukkaat sanoitukset ja sovitukset ovat lähtöisin.

Ryhmän jäseneksi pääsee yksinkertaisesti liittymällä mukaan kannattajakuoroon pohjoiskatsomoon. "Etelän jaoston" huomioiden Tokkaan kuuluu kymmeniä jäseniä, mutta lisää otetaan mukaan.

Tokka halusi virallistaa asemansa tekemällä yhteistyötä RoPSin ja Veikkausliigajoukkeiden kannattajaryhmien kanssa. Tokan johtohahmo Ari Hietanen kertoo seurajohdon suhtautumisen olleen myönteistä. Fanikulttuurin merkitys on RoPSissa ymmärretty. Toimitusjohtaja Jouko Kiistala esimerkiksi järjestää edullisesti joukkueen pikkubussin vieraspelien fanimatkoja varten.

"Ei väkivaltaa"

Myös varainhankintaa Tokan toiminnan rahoittamiseksi suunnitellaan seuran kanssa. Veikkausliiga on pyrkinyt organisoimaan ja kehittämään fanitoimintaa. Hietanen on osallistunut Veikkausliigajoukkueiden kannattajaryhmien kokouksiin, joissa on sovittu yhteisistä pelisäännöistä. Jalkapallokulttuurin lieveilmiöihin Tokalla on jyrkkä kanta. "Väkivalta ei kuulu meidän porukkaan", Hietanen korostaa.

Tokan innokas kannustus ei ole jäänyt pelaajilta huomaamatta. Jokaisen ottelun jälkeen pelaajat käyvät kiittämässä kannattajiaan. Mika Peura (15) koki hienon hetken viime syksyn liigakarsintaottelun jälkeen, kun seuraikoni Zeddy Saileti lahjoitti pelipaitansa nuorukaiselle.

Antti Alakangas (19), on yksi innokkaimpia tokkalaisia. RoPSin kannattaminen on abiturientin ykkösharrastuksia. Antti seuraa kaikki kotipelit. Viimeisten kausien aikana ei sellaisia esteitä ole tullut, että kotipelejä olisi väliin jäänyt.

"Se on järjestelykysymys, usein pitää menoja miettiä niin, ettei vain pelejä jää väliin", Antti toteaa. Kauden aikana hän käy myös useissa vieraspeleissä. Tokan Antti näkee tiiviinä kaveriporukkana, jota yhdistää "sininen sydän".

"Rovaniemen Palloseura on kuin Lapin kultaa, ikuisesti arvokasta vaikka tulis turpaan!"

Markku Saukko
© 2008 Lapin Kansa

Luettu 1873 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309