ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 20 huhtikuu 2008 15:17

RoPS taistelee keskikastin sijoituksista

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy viikon kuluttua. Kaudesta voi ennakoida tasaista. Kärkipäähän on tarjolla moniakin joukkueita. Vahvimmiksi suosikeiksi nousevat TPS, Haka, FC Honka, Liigacupin voittanut Inter ja mestari TamU, vaikka se Liigacupissa kompuroikin pahasti.

Kauden yllättäjä voi olla FC Lahti, jolla on sarjan vaarallisin kärkipari Rafael - Sadik. HJK on pelannut harjoituskaudella aneemisesti, ja joukkueella on krooninen maalintekijäpula. Toki Liigacupin menestyksellä ei ole aiemmillakaan kausilla ollut suurta merkitystä itse sarjakaudella.

RoPSin valmistautuminen liigaan ei olisi enää voinut olla vaikeampaa. Lisenssipäätöksen viipyminen ja Kari Virtasen lähtö eivät olleet vielä tarpeeksi, vaan vaikea talvi huipentui valmentaja Tom Saintfietin potkuihin. Paljon on puhuttu miehen autoritäärisestä johtamistavasta ja sosiaalisten taitojen puutteesta, jotka olivat potkujen taustalla. Kuitenkin ongelmia oli muitakin.

Pelilliset vaikeudet näkyivät lumiseen Puukatsomoon asti. Saintfiet markkinoi itseään hyökkäävään lyhytsyöttöpeliin uskovana valmentajana. Kuitenkin hänen alaisuudessaan joukkue pelasi erittäin passiivista ja varovaista jalkapalloa. RoPS puolusti kurinalaisesti, mutta hyökkäyspeliä ei käytännössä ollut. RoPSin nykyinen pelaajamateriaali soveltuu hyökkäävämpään pelitapaan ja monien pelaajien henkilökohtaiseen taitoon. Näitä vahvuuksia Saintfiet ei ehtinyt tai halunnut käyttää. Oliko kyse RoPSin materiaalin aliarvioimisesta ja samalla Veikkausliigan tason yliarvioimisesta, vai sitten puhtaasta ammattitaidottomuudesta?

Saintfietin työtä harjoituskaudella jatkoi kakkosvalmentaja Matti Helin. Harjoituskauden loppu sujuikin lupauksia antavasti. RoPS palasi hyökkäävään pelityyliin ja selvä peli-ilo ja vapautuneisuus ovat näkyneet joukkueesta. Kenttäryhmitys muutettiin hyökkäävämmäksi ja luovuttiin passiivisesta kahden keskikentän ankkurin pelitavasta. Harjoituspelit sujuivatkin kohtuullisen hyvin, vaikka Bodenissa tappio tulikin.

Koko ajan oli kuitenkin selvää, että RoPS etsii uuttaa päävalmentajaa. Vajaat kaksi viikkoa ennen sarjan alkua seura julkisti sopimuksen kokeneen Valeri Bondarenkon kanssa. Bondarenko on hankkinut kannuksensa lähinnä Viron pääsarjatasolla. Hän on toiminut myös Viron maajoukkueen kakkosvalmentajana. Miehen ansioluettelosta löytyy Viron mestaruuksia ja lukuisia cupin voittoja. Erityisen tärkeänä pidän Bondarenkon mittavaa kokemusta eri Eurocupeista vuosien varrella. En siksi, että odottaisin RoPS:n nousevan heti eurokentille, mutta valmentajan kansainvälisestä kokemuksesta on valtava hyöty myös kotimaan kentillä. Todella nopealla aikataululla ja tiukassa paikassa RoPS onnistui pestaamaan ennakkoon arvioiden kyvykkään ja kokeneen ammattivalmentajan.

Harjoitusotteluissa näkyi RoPSin pelaajaringin kapeus. Seurajohto reagoi tilanteeseen hankkimalla nigerialaisen hyökkääjän Philip Edeipon. Keskikentällä on riittävästi leveyttä ja monipuolisia pelaajia. Kapean puolustuspään poissaolojen varalta esimerkiksi Daniel Bauer voi laskeutua puolustukseen. George Chilufya ei enää seuraan palaa, joten varatopparin joukkue tarvitsisi.

Kauden alku on RoPS:lle erityisen tärkeä ja samalla vaikea. Toukokuun loppuun mennessä joukkue pelaa peräti kahdeksan ottelua, joista puolet kotikentällä. Koko kautta ajatellen pisteitä olisi pakko kerätä jo kauden alusta asti. Tilanne on haasteellinen harjoituskauden vaikeudet huomioiden.

Toivottavasti RoPS lähtee tulevaan kauteen rohkeasti. Etenkin kotikentällä RoPSin vahvuus piilee hyökkäysvoimassa. Ensi kaudella Rovaniemeltä ei haeta helppoja pisteitä. Seuran tekemät uudet pelaajahankinnat ovat vaikuttaneet onnistuneilta. Jos RoPS säästyy pahoilta loukkaantumisilta, uskon RoPSin taistelevan alemman keskikastin sijoituksista. Urheilumedia on arvioinut RoPS:n sijoittuvan häntäpäähän. Näistä arvioista ei ole täällä ennenkään välitetty, viime keväänä IS-Veikkaaja arvioi RoPS:n sijoittuvan Ykkösessä sijalle 9.

MARKKU SAUKKO

Luettu 424 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309