ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 08 marraskuu 2007 10:15

”Operaatio Sambia” nousun tehosekoitin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtaja Jouko Kiistala näkee liiganousun taustalla selkeän strategisen muutoksen. Kun tämän kauden joukkuetta ei pystytty riittävästi vahvistamaan kotimaisilla pelaajilla, otettiin "operaatio Sambia" tehokäyttöön.

Zeddy Sailetin ja George Chilufyan kontakteilla joukkueeseen saatiin tuhdisti lisää taitoa ja nuoria pelaajavoimia Afrikasta.

- Saimme selvästi tasokkaampia pelaajia kuin esimerkiksi edellisen liiganousun (2003) jälkeiselle kaudelle. Lisäksi he ovat nuoria. Vanhin oli vain 22-vuotias. Tekemisellä on nyt jatkuvuutta, vakuutti Kiistala.

Jatkuvuutta pitkillä sopimuksilla

Jatkuvuuden takaavat pitkät sopimukset sekä se, että RoPS lunasti pelaajat omikseen.

Sambialaisten sopimuspapereita on tarkistettu kauden lopulla. Keskikentän Chanda Mwaba ja puolustuksen Stephen Kunda aloittavat ensi kaudella viiden vuoden RoPS-komennuksen. Maalitykki Nchimunya Mweetwan sopimus kattaa neljä seuraavaa vuotta, Chileshe Chibwen pesti jatkuu kolme kautta ja George Chilufyan ensi kauden.

RoPS-ikoni Zeddy Sailetin kanssa on tehty ensi vuoden kattava pelaaja-valmentaja -sopimus. Sailetista tulee joukkueen kakkosvalmentaja ja hän pelaa tarpeen mukaan.

Sailetin valmentajapesti alkaa jo Sambiassa, sillä hänen tehtävänään on harjoituttaa sinne palaavaa RoPS-rykmenttiä. Ryhmään voi liittyä uusiakin kasvoja.

- Sambian projektiin liittyy määrättyjä ajatuksia koskien myös jatkoa. Toki kotimaan pelaajamarkkinatkin katsotaan, löytyykö sieltä meille tarpeellisia pelaajia. Käytännössä tarvitsemme yhden vahvistuksen jokaiselle osa-alueelle, Kiistala raamitti.

Sambiaan RoPS-akatemia?

RoPS on sitoutunut Rovaniemellä Kemijoki-Akatemiaan, mutta Kiistalan mukaan toinen nuoria pelaajia kehittävä akatemia saattaa syntyä jatkossa Sambiaan.

- Seurana olemme siellä hyvässä maineessa ja akatemia-ajatuksesta on jo alustavasti keskusteltu. Malli, millä se voisi Sambiassa toimia, on vielä kehittelyssä, Kiistala kertoo.

RoPS ei aio jäädä murehtimaan sitä "jos oman kylän pojista ei tulekaan riittävästi liigatason pelaajia".

- Nykyinen mallimme on vähitellen hyväksytty. Palautteen mukaan hyvät peliesitykset ja menestys ovat yhä ratkaisevat asiat. Sen voi tarkistaa vaikka yleisömääristä. Edelliskaudella meidän keskiarvo oli 835 katsojaa - nyt lopulle 1300. Liigastatus tulee nostamaan yleisömääriä edelleen. Rovaniemellä on tällä hetkellä positiivinen vire asian suhteen, koki Kiistala.

RoPS ei ole Kiistalan mukaan ainoa seura Suomessa, jolla on selkeää materiaalipulaa ns. omista pelaajista.

- Isommillakin paikkakunnilla on ollut vaikeuksia iskukykyisten joukkueiden kasaamisessa. Pelaajamäärät ovat olleet laskussa. Rovaniemen tilanteeseen tuli notkahdus sen jälkeen kun Rovaniemen Reipas ja Lappi lopettivat jalkapallotoiminnan.

- FC Lynx on RoPSin ohella tehnyt hyvää juniorityötä, mutta ongelmana on ettei omista ole noussut montakaan pelaajaa suureen rooliin edustusjoukkueessa. Tätä päivää on sekin, että pienten seurojen kasvattamat lupaavat pelaajat viedään nopeasti muualle, Kiistala muistuttaa.

Valmiina 13 sopimusta

RoPSissa puntaroidaan parhaillaan A-juniorijoukkueen perustamista vuoden tauon jälkeen.

- Pelaajamäärän kanssa ollaan siinä ja siinä. Jos löytyy riittävästi pelaajia, toimihenkilöt sekä mahdollisesti yhteistyö FC Lynxin suuntaan, joukkue luultavasti myös syntyy, Kiistala arveli.

RoPSilla on tällä hetkellä valmiina 13 sopimuspelaajaa. Sambialaisten lisäksi jatkopestin omaavat Janne Turpeenniemi, Juuso Majava, Joonas Kiistala, Juha-Pekka Inkeröinen, Jukka Yrjänheikki, Arto Vikman sekä Antti Uimaniemi. Näistä RoPSin kasvatteja ovat kaikki paitsi Uimaniemi.

"Karo puhuu vähän mutta tekee paljon"

Kiistalan mukaan yksi oleellinen menestyksen kulmakivi päättyneellä kaudella oli valmentajan vaihdos. RoPS purki Jukka Ikäläisen sopimuksen viime syksynä ja pestasi Kari Virtasen tilalle.

- Nyt voi sanoa, että valmentaja on tehnyt töitä ja joukkue myös. "Karo" on todella sitoutunut tehtävään. Hän tekee enemmän ja puhuu vähemmän, kuului Kiistalan analyysi miehestä, joka vastailee puhelimeensa hyvin harkitusti.

Virtanen jatkaa RoPSin päävalmentajana myös ensi kaudella.

Kiistala ei epäile liigalisenssin saantia

Liiga tuo mukanaan monenlaisia haasteita ja vaatimuksia. RoPSin kohdalla suurimmat vaateet kohdistuvat puutteellisiin kenttä- ja katsomo-olosuhteisiin. Kiistala onkin saanut kommentoida tilannetta vuosia turhautumiseen asti.

- Olosuhteet ovat yhä iso kynnys, mutta en epäile hetkeäkään etteikö meille liigalisenssiä myönnetä. Tärkeintä on nyt saada kaupungilta selkeä suunnitelma ja toteutusaikataulu. Meille kelpaavat kaikki mallit, kunhan homma tehdään ajallaan ja kerralla kunnolla.

RoPS nousi liigaan 400000 euron budjetilla. Kiistalan mukaan vuodesta tulee myös taloudellisesti varsin hyvä.

- Liigaan lähdemme noin 600000 euron budjetilla.

Kari Pyykkö
© 2007 Lapin Kansa

Luettu 1236 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309