ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 14 lokakuu 2005 03:00

Pohjoinen ulottuvuus veitsenterällä

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jalkapalloliigan pohjoinen ulottuvuus on ollut veitsenterällä koko kauden. Rovaniemen Palloseuralle putoamisvaara ei ole ennen kokematonta, mutta jumbona päätöskierrokselle lähtevälle Tornion Pallo-47:lle on. Huonoimmassa tapauksessa liigavalot sammuvat Lapista samana syksynä ja liigakartan pohjoisreuna siirtyy Pietarsaaren korkeudelle.

368995
RoPSin toimitusjohtaja-manageri Jouko Kiistala (vas.) ja TP-47:n manageri Kari Vaalto elävät hektistä aikaa. Viikonvaihde ja tuleva viikko näyttävät pelataanko Lapissa liigajalkapalloa ensi kaudella.
Kummallakin on viimeinen voitelu pitkän matkan päässä. RoPS matkustaa Valkeakoskelle ja TP-47 Tampereelle. Sekä Haka että TamU yrittävät vielä korkeimmillaan hopealle.

”Ranteita ei viillellä”

- Jompikumpi palaa nokka lintassa kotiin. Käy niin tai näin, ranteita ei viillellä lauantai-iltana auki, puhisee torniolaisten manageri Kari Vaalto.

Rovaniemellä samassa asemassa oleva Jouko Kiistala on kokenut ahdistavia syksyjä ennenkin.

- Maalinteko on tökkinyt ja valmennuskin. Säilyminen ei ole elintärkeää, mutta tietenkin jatkoa on helpompi rakentaa liigaseurana.

- Kahdesti (1981, 2001) on aiemmin pudottu. Ensimmäisellä kerralla palasimme kaudessa ja toisella kahdessa.

Jumbo putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen karsii innolla takaisin ylös yrittävän Vaasan Palloseuran kanssa. Kahdessa edellisessä karsinnassa alhaalta tullut on suistanut ylemmän tieltään, vuosi sitten IFK Mariehamn Jazzin ja syksyllä 2003 RoPS KooTeePeen. Tosin KooTeePee sai myöhemmin paikkansa takaisin FC Jokerien kuoltua. Liigakarsinta pelataan jo ensi viikolla, keskiviikkona ja lauantaina.

Uusi valmentaja työn alla

Kiistala joutui taas kesken kauden vaihtamaan valmentajaa. Mika Lumijärvi maistoi Kiistalan monoa vuorostaan, ja tilalle tuli tilapäisratkaisuna Matti Vikman.

- Jatkoon haemme valmentajaa pitemmällä tähtäimellä. Vikmanin tulon jälkeen tapahtui sen verran piristymistä, että voitimme muutaman pelin. Viimeiset viikot ovat kuitenkin sujuneet kevään tapaan nihkeästi.

Kiistalan mukaan uusi valmentaja on koko ajan työn alla. Hän myöntää, että epävarmuus sarjapaikasta on häirinnyt neuvotteluja.

Torniolla kahdeksan 0-1 -tappiota

Vaallolla on hauska käsitys RoPS:n taannoisesta piristymisestä ja muutamasta peräkkäisvoitosta.

- RoPS otti kolmella sivurajaheitolla yhdeksän pistettä. Me vastaavasti hallittiin pelejä pitkin kautta, mutta hävittiin jatkuvasti, jopa seitsemän kertaa putkeen yhdessä vaiheessa. Meillä on kahdeksan 0-1 -tappiota.

- Keväällä vakuutin, ettei meille tule toisen kauden kirousta, mutta niinpähän vain tuli. Kivaahan tämä silti on, vaikka välillä kovaakin. Kun ei enää ole kumpaakaan, täytyy ymmärtää väistyä, TP:n huiman nousun 1980-luvun pohjamudista läheltä nähnyt ja rakentanut Vaalto toteaa.

- Meillä ei ole valmentajan (Oleg Eprintsev) vaihtoa pohdittu. Oleg on kuulunut kalustoon toistakymmentä vuotta ja kokenut melkein yhtä paljon kuin minä. Ei sellaista taivalta voi hetkessä unohtaa ja miestä erottaa.

”Huuskoa ollut usein ikävä”

Norjan Lynniin paremmille palkoille Torniosta lähtenyt Keijo Huusko oli tärkeä maalinsylkijä kaudella 2004.

- Keijo on enemmänkin istunut Lynnin vaihtopenkillä, mutta kuitannut hyvää palkkaa. Häntä on kieltämättä ollut ikävä monesti kauden aikana, Vaalto tunnustaa.

- Yritetään ottaa ainakin piste Tampereelta, koska tasapisteissä RoPS putoaa suoraan. Meillä on verkosto valmiina liigassa jatkamiseen, mutta suunnitelma Ykkösenkin varalta.

Kiistala on taistellut Rovaniemellä parempien olosuhteiden puolesta kausi kauden jälkeen. Viivytystaistelu on ollut liigan päättäjille jatkuva kammotus, eikä visio Napapiirillä ole vieläkään valmis ja varma.

- Parhaillaan täällä äänestetään yhtyneen kaupungin valtuustosta. Toivoa on, että uudet valtuutetut tekevät päätöksen jalkapallostadionista Keskuskentälle tai Lapinaukealle, jossa on lämmitettävä keinonurmi ja tarvittava valaistus.

- Liigalisenssin myöntämiseen tarvitaan nimenomaan päätös moisesta, ei pikaista rakentamista, Kiistala ajattelee RoPS:n mahdollisen säilymisen myötä talvella odottavaa kelpoisuuskäsittelyä.

Vaikka Kiistala ja Vaalto ovat kilpailijoita kovimmasta päästä, keskinäinen kunnioitus on korkealla. Sen pukee sanoiksi Vaalto.

- Kiistala on Rovaniemelle kuin Guy Roux Ranskassa Auxerrelle. Roux on Auxerressa niin kunnioitettu hahmo, että jos patsasta ei vielä ole, se varmaan tehdään. RoPS on puolestaan Kiistalan ansiosta tuonut Rovaniemelle niin paljon julkisuutta, että Jouko ansaitsisi Roux´n kaltaisen arvostuksen.

Urheilutieto
© 2005 Lapin Kansa

Luettu 560 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309