ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 17 elokuu 2005 03:00

Sympaattinen herrasmiespelaaja

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Sambialaista Zeddy Sailetia (36) voidaan perustellusti kutsua herra RoPSiksi. Kuluva kausi on Sailetin 12. sinipaidoissa, mikä tekee hänestä joukkueensa kokeneimman pelimiehen. RoPS-kausiensa aikana - hyökkääjänä ja keskikenttäpelaajana pelaava - Saileti on pelannut Veikkausliigassa 247 peliä, joissa hän on heiluttanut maaliverkkoa 59 kertaa.

  RoPSin kaikkien aikojen ottelutilastossa Saileti on piikkipaikalla, maalitilastossa hänen edellään on ainoastaan edesmennyt hyökkääjävirtuoosi Ari Tegelberg. Tegelbergin syrjäyttämiseen maalitilaston kärjestä Sailetilla on matkaa vielä yli 20 maalia, mutta jos Zeddyn paikat ja asenne pysyvät kunnossa, niin muutaman kauden jälkeen hän johtaa myös sitä tilastoa.

Taitojensa lisäksi Zeddy Saileti tunnetaan hyvänä tiimipelaajana. Veikkausliigan virallisilla internetsivuilla häntä kuvaillaan osuvasti sympaattiseksi herrasmiespelaajaksi. RoPSin valmentajan Matti "Kolli" Vikman kuvailee Sailetia kaikkien kaveriksi, jonka esitykset ovat vain parantuneet iän myötä.

Zeddyn reitti Rovaniemelle

Okei, Saileti on siis pelimies isolla p-kirjaimella, mutta miten hän alun perin päätyi Sambiasta Rovaniemelle?

- Tämä onkin pitkä tarina, Zeddy sanoo naureskellen ja ottaa paremman asennon penkillä.

- Kun Roger Milla loisti vuoden 1991 MM-kisoissa, niin Jouko Kiistala (RoPSin toimitusjohtaja) kiinnostui afrikkalaisten pelaajien palkkaamisesta.

- Joukon ystävä ja hänen nuorempi veli opiskelivat Lontoossa ja heillä oli sambialainen opiskelukaveri. He kertoivat hänelle, että eräs suomalainen jalkapalloseura etsii afrikkalaisia pelaajia.

Sailetin maanmies lähti Sambiaan tehtävänään löytää RoPSille hyökkäyspään vahvistus.

- Kun hän saapui Sambiaan, niin kaikki suosittelivat hänelle minua. Olin silloin huippukunnossa ja yksi maani parhaista pelaajista.

Saileti sanoo, että RoPS ei ollut ainoa hänen palveluksistaan kiinnostunut seura. Tulevan joukkueen valinta oli vaikeaa, sillä hän sai tarjouksia monista eksoottisista maista.

- Aluksi ajattelin mennä pelaamaan Saudi-Arabiaan... En kuitenkaan tiennyt mitään suomalaisista ja suomalaisesta jalkapallosta, siksi halusin nähdä tämän paikan.

- Tulin tänne koeajalle, sitten huomasin, että täällä ei ole yhtään hullumpaa, joten päätin jäädä.

Zeddyn helppo sopeutuminen

- Minulla ei ollut Rovaniemellä suuria sopeutumisvaikeuksia, mutta kaikenlaisia pikkujuttuja kuitenkin, Saileti muistelee.

Suurimmat "pikkujutut" liittyivät säätiloihin. Sambiassa Zeddy oli tottunut kulkemaan shortseissa ja aluspaidassa lähes ympärivuoden, Suomessa häntä odottivat pakkassäät ja lumipyryt.

- Tiesin, että on olemassa syksy, kevät, talvi ja kesä, mutta Sambiassa ne olivat kaikki lähes samanlaisia. En tiennyt, minkälaisia vuodenajat ovat Suomessa.

Lapin yöttömät yöt tulivat sambialaiselle myös yllätyksenä. - Sambiassa pimeys tulee aina tiettyyn aikaan, joten tietenkin oletin niin käyvän myös täällä.

- Kun kerron sambialaisille ystävilleni, että täällä on päiviä, jolloin aurinko ei laske, niin he eivät usko minua, Saileti pohtii ja nauraa.

Zeddyn Alice-vaimo ja heidän kaksi tytärtä asuvat Sambiassa, mutta ovat käyneet Rovaniemellä useasti. Heidän visiittinsä ovat Zeddylle tärkeitä.

- On ollut hienoa nähdä, että hekin viihtyvät täällä erinomaisesti.

Zeddyn lapsuus

Ndolan kaupungissa, Pohjois-Sambiassa, syntyneen Zeddy Sailetin lapsuutta ja nuoruutta eivät leimanneet ankeat olot. Päinvastoin. Zeddyn kaivoksessa työskennellyt isä ja kotitaloutta opettanut äiti kasvattivat yksitoistalapsisen perheensä pienessä Luanshyan kaupungissa, jossa ei tekemisestä ollut pulaa.

- Elämä oli pelkkää urheilua. Pelattiin jalkapalloa, lentopalloa, tennistä... Kaikki varusteet saimme meitä sponsoroivilta Luanshyan kaivoksilta, Saileti muistelee silminnähden onnellisena.

- Siihen aikaan siellä ei ollut rahasta pulaa.

Sailetin ollessa vielä pikkupoika jalkapallo oli jo valikoitunut hänen lajikseen. Hän edusti 18-vuotiaaksi saakka FC Roan Unitedia.

- Nuorempana pelasin joskus keskikentän laidalla, mutta useinmiten uloimpana hyökkääjänä. Nykyään pelaan hieman lähempänä keskikenttää.

Myös monet Sailetin ystävät ja perheenjäsenet valitsivat kuningaslajin omakseen. Kaksi Zeddyn kolmesta veljestä pelasivat jalkapalloa, heistä nuorempi pelaa yhä Sambiassa. Myös Zeddyn isä "futasi". Hänet tunnettiin miehenä, joka pelasi kentällä lähes jokaista pelipaikkaa.

- Maalivahtina hän ei pelannut koskaan, muuten hän pelasi kaikkialla, Zeddy toteaa ja hekottaa päälle.

Zeddyn tulevaisuus

Zeddy Saileti on rautaisessa kunnossa. Siitä todisteena ovat tällä kaudella tehdyt seitsemän maalia, joka on yli kolmasosa RoPSin maaleista. Suorituksen arvoa nostaa se, että Saileti ei ole puhdas hyökkääjä. Hän raataa koko kentällä, ja laskeutuu usein puolustuslinjaan saakka.

Sailetilla on kissamaiset refleksit ja terävät juoksuaskeleet, mutta ikä alkaa painaa hänenkin jaloissa.

- Innostus jalkapalloon alkaa olla lopussa. Sopimukseni loppuu ensi vuonna, enkä ole vielä päättänyt, haluanko uusia sitä, Zeddy pohtii vakavoituneena.

- Voihan se olla, että menen jäähdyttelemään johonkin aladivarin seuraan, sillä jalkapallon pelaamista on vaikea lopettaa, se on veressäni.

- Tai yksi vaihtoehto on, että ryhdyn valmentajaksi. Haluaisin työskennellä nuorten parissa, Saileti heittää.

Entäpä jääkö Saileti Rovaniemelle vai suuntaako hän takaisin Sambiaan?

- En vielä tiedä... Se, missä olen peliurani jälkeen, riippuu myös perheestäni.

Pekka Värre
© 2005 Lapin Kansa

Luettu 595 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309