sunnuntai, 31 heinäkuu 2005 03:00

RoPSille murskaava opetus

Rovaniemen Palloseura sai Helsingin Jalkapalloklubilta tämän kauden murskaavimman opetuksen jalkapalloliigan kärjen ja tyvipään välisestä erosta.

580987
RoPSilla oli pallo hukassa Töölön jalkapallostadionilla. Maalitilaston kärkeen noussut Juho Mäkelä seuraa RoPS:n Jarkko Hurmeen pallonkäsittelyä.
HJK oli kotikentällään ylivoimainen, ja vieraat joutuivat poistumaan Töölön jalkapallostadionin valotaulun näyttäessä lukemia 7-0.

Lukemissa ei ole ylimääräistä käytännössä yhtään, vaan Klubi olisi voinut höykyttää RoPS:a kaksinumeroisinkin luvuin. Kaikin puolin nöyrtymään ottelussa joutunut rovaniemeläisten maalivahti Jani Viander sai nimittäin maalitilanteiden lisäksi venyä useisiin tiukkoihin torjuntoihin.

- Olisikohan 0-5 ollut tätä ennen suurin tappio liigassa. Esitys oli pannukakku. Onhan tämä valtava pettymys, sillä odotukset olivat isot tullessa pelaamaan kotikaupunkiin, tuumi HJK:a monet vuodet takavuosina edustanut Viander.

Alkuminuuteista asti helteessä ollut Viander joutui nöyrtymään ensimmäisen kerran 20. minuutilla, kun täksi kaudeksi juuri RoPS:sta Klubiin siirtynyt Mika Hänninen teki ensimmäisen HJK-maalinsa komealla saksipotkulla. Neljä minuuttia myöhemmin Juho Mäkelä teki Vianderin pudottamasta irtopallosta 2-0, ja Joakim Jensen minuuttia hänen jälkeensä rangaistuspotkusta taukolukemat 3-0.

- Ekassa maalissa minua rikottiin, ja toisessa olisi pitänyt työntää pallo sivummalle. Ei tämä ollut itseltä mikään loistava peli, vaikka hörppimisiä ei tullutkaan, sanoi Viander.

Tasapeli oli haussa

RoPS:n urakan tasoihin nousussa teki käytännössä mahdottomaksi Zoran Bogesicin ulosajo tilanteessa, josta tuomittiin Jensenin viimeistelemä rangaistuspotku. Hän kaatoi läpiajossa olleen Veli Lammen.

Ensimmäisen puoliajan HJK pelasi hieman lepsuillen, mikä jo ennakoi ennätystylsää päätösjaksoa, mutta tauolta tuli uudestaan latautunut Klubi.

Perparim Hetemaj ja Petri Oravainen viimeistelivät kaksi seuraavaa maalia lähes identtisistä tilanteista, joissa maalintekijä tavoitettiin pitkällä syötöllä keskialueelta. Tilanteissa oli silmiinpistävää valtava tilan ja ajan määrä, jonka vieraiden puolustus lahjoitti.

- Koko joukkueen puolustus oli katastrofi. Ei siellä ollut edes halukkuutta puolustaa. Tällaista joukkuetta vastaan tällä matolla tämä tapa on katastrofi. HJK oli hyvä, ja me hävisimme kuin akat, Viander sadatteli.

- Kun kerran lähdimme hakemaan vähämaalista tasapeliä, ja tulos on tämä, voi sanoa kaiken menneen pieleen. Kahdessa ensimmäisessä maalissa tietyt pelaajat tekivät virheet, ja sitten se ratkesikin, harmitteli päävalmentaja Matti Vikman.

Mäkelä maalitilaston ykköseksi

RoPS:n hengettömyyttä kuvastavat myös ottelun laukausmäärät. Ensimmäinen ja ainoa vieraiden laukaus kohti maalia oli Dejan Godarin löysä vapaapotku ottelun 73. minuutilla. Tämän lisäksi RoPS laukoi kerran ohi. Klubin laukausmäärä RoPS:n kahta vastaan oli 29.

Juho Mäkelä kipusi 6-0 -maalillaan liigan maalintekijätilaston ykköseksi kauden kymmenennellä maalillaan. Viander torjui tilanteessa Oliveiran vedon, mutta puolustus ei pystynyt siivoamaan tilannetta. Markus Halsti teki loppunumerot kaukolaukauksella.

- RoPS:lla ei ollut mitään jakoa. He joutuivat juoksemaan pallon perässä, eikä mikään ole ärsyttävämpää jalkapallossa. Eivät voineet tänään mitään, Mäkelä kertasi.

RoPS oli Helsingissä kapealla 15 pelaajan miehistöllä. Vikman myönsi tiettyjen pelaajien olevan kovan kuormituksen kohteena. Panu Kuuselan, Janne Mahlakaarron ja Raphael Ederehon voidaan odottaa palaavan liigakuvioihin kuukauden kuluttua.

- Kohta pitää ottaa B-junioreita mukaan. Tänään heitä ei kuitenkaan ollut.