perjantai, 29 huhtikuu 2005 03:00

RoPSille tappio ”Oolannin sodassa”

Rovaniemen Palloseura jätti paikkansa käyttämättä ja palaa tänään napapiirille ilman pisteitä Jalkapalloliigan avauksesta Ahvenanmaalta.

616583
RoPS järjesti Maarianhaminan IFK:n maalille riittävästi vaarallisia tilanteita, mutta verkkoon palloa ei saatu. Tässä taistelee Dejan Godar yhdessä ottelun ainoa maalintekijän Erik Sandvärnin kanssa. RoPSin pelaajista taustalla hyvin pelannut libero Markus Paija. Vasemmalla kotijoukkueen maalivahti Sami Sinkkonen.
377233
RoPSin hyökkääjällä Antti Peuralla oli vieraiden paras maalipaikka. Kuvan tilanteessa Maarianhaminan maalivahti Sami Sinkkonen pompottaa keskityspalloa.
708712
RoPSin toppari Petri Jalava nostettiin tappiotilanteessa hyökkäyksen kärjeksi. Kuvassa Jalava taistelee ilmaherruudesta IFK Maarianhaminan toppareiden Jens Polvanderin ja maalintekijä Erik Sandvärnin (vas.) kanssa.
Kotijoukkue IFK Maarianhamina sen sijaan onnistui toisen jakson 77. minuutilla, kun ruotsalaistoppari Erik Sandvärnin pusku painui roikkuna yläriman ja Jani Vianderin selän kautta verkkoon. Tämä halvan makuinen osuma takasi liiganousijalle voiton ”Oolannin sodassa” tuloksella 1-0 (0-0).

Voittomaalin tekijä oli tuttu mies RoPSin topparille Petri Jalavalle, sillä molemmat pelasivat samassa joukkueessa Norjassa muutama vuosi sitten. Pohjois-Ruotsin Jällivaarasta kotoisin oleva Sandvärn ehti piipahtaa myös Portugalissa ennen siirtoa Ahvenanmaalle.

Peura puski metristä yli

- Meillä oli ottelussa ihan riittävät paikan tehdä maaleja, mutta ne jäivät jostakin syystä tekemättä. Varsinkin avausjakso oli meidän selvää hallintaa, näki RoPSin valmentaja Mika Lumijärvi.

Paikoista paras oli RoPSin nuorella hyökkääjällä Antti Peuralla avausjaksolla, kun hän puski Janne Mahlakaarron hyvästä kulmapotkusta pallon yli noin metrin päässä maalista.

- Pallo olisi saattanut mennä jopa suoraan maaliin. Meillä oli avausjaksolla hyvä suma kulmureita, mutta naapuri ehti aina aavistuksen ennen pallolle, Lumijärvi totesi.

Antti Peuran piikkiin tappiota ei toki vieritetty.

- Kunhan ”Pena” onnistuu ensimmäisen kerran liigassa, homma taatusti aukeaa. Nämä pelit vielä kasvattavat maalintekijää. Muuten hän teki hyvin töitä ja ehti auttamaan myös puolustusta, Lumijärvi analysoi.

RoPS liikkeellä ohuella miehistöllä

- Muutenkin porukalle on nostettava hattua taistelusta. Oletan, että muillakin joukkueilla tulee olemaan vaikeaa täällä. Yleisö tukee IFK:ta erittäin hyvin ja on se kuuluisa 12. pelaaja joukkueelle, Lumijärvi sanoi.

IFK:n historiallista liiga-avausta ja voittoa todisti paikan päällä Ahvenanmaan kaikkien aikojen yleisöennätys 2768 katsojaa.

RoPS oli liikkeellä varsin ohuella miehistöllä, kun Jarkko Hurme oli pois pelikiellon vuoksi sekä Raphael Edereho ja Ville Syväjärvi vammojen takia.

- Pelipaikkoja jouduttiin jälleen veivaamaan eikä se aina hyvää tee. Panu Kuusela pelasi kuitenkin vasempana pakkina loisto-ottelun ja Matti Kilpelän suoritus oikeana pakkina ansaitsee hatunnoston. Hänellä on polvikierukkavamma ja nähdyn perusteella todella kova kipukynnys. Matti otettiin vaihtoon vasta parikymmentä minuuttia ennen loppua, Lumijärvi totesi.

Paijakin lähellä maalintekoa

RoPSin parhaimmistoon kuuluivat myös maalivahti Jani Viander, libero Markus Paija sekä lopussa hyökkäykseen siirretty toppari Petri Jalava. Puolustuksen miehet olivat onnistui tasoituksessa, kun Jalava pääsi jatkamaan Panu Kuuselan sivurajaheitosta. MIFK:n maalivahti Sami Sinkkonen pudotti pallon, mutta kukaan saanut sisään maalialueella pomppinutta palloa.

Markus Paija oli onnistua avausjakson lopulla, mutta pusku kulmurista osui maaliviivalla olleen kotijoukkueen pelaajan polveen.

Toinen jakso alkoi IFK:n lievällä hallinnalla. Maali syntyi vaihdosta tulleen David Carlssonin sisäänpäin kiertäneestä kulmapotkusta. i Erik Sandvärn puski takatolpalta IFK:n liigahistorian ensimmäisen osuman.

- Ansaittu voitto pelitilanteisiin ja maalipaikkoihin nähden. Meillä oli tarvittava onnikin mukana, myönsi IFK:n päävalmentaja Pekka Lyyski.

Maarianhamina pelasi samanlaisella 4-5-1 -systeemillä kuin RoPS. Kotijoukkueen vyörytys puri 2. jaksolla paremmin kun Janne Mahlakaarto jäi RoPSin keskikentällä liian yksin Zeddy Sailetin ja Dejan Godarin hyökkäysinnostuksessa.

RoPSin kausi jatkuu helatorstaina Vantaalla, kun se matkustaa tuoreen liigacupmestarin AC Allianssin vieraaksi. (KP)