ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 03 joulukuu 2004 02:00

Viander Kyprokselta RoPSiin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran liigajoukkue on vahvistunut hyvinkin mitat täyttävällä maalivahdilla. Joukkueen ykköstorjujaksi tulee kahden vuoden sopimuksella 29-vuotias Jani Viander. Urallaan 13 A-maaottelua pelannut Viander pelaa Kyproksen liigassa vuodenvaihteeseen ja ilmestyy RoPSin harjoituksiin helmikuussa.

278470
Jani Viander on ensi kaudella Rovaniemen Palloseuran ykkösmaalivahti.
- Viander oli meille selkeä ykkösvaihtoehto markkinoilla olevista maalivahdeista, arvioi RoPSin tyytyväinen manageri Jouko Kiistala.

Viander on tottunut urallaan ronskeihin maisemanvaihdoksiin, joten siirtyminen Välimereltä napapiirille ei 191-senttistä ja 91-kiloista maalivahtia hätkäytä.

- Maisema on tosiaan vaihtunut eri syistä useaan kertaan. Toki pelaaja vaihtaa joukkuetta jos ei ole tyytyväinen. Viime kesänä Kypros tuntui hyvältä vaihtoehdolta, mutta asiat eivät ole hoituneet toivotulla tavalla, myönsi Viander.

Limassolissa vuodenvaihteeseen

Hän on pelannut Kyproksen liigan hännillä olevassa Aris Limassolissa kuusi ottelua. Viander on yhä sopimuksen alainen pelaaja.

- Seuran presidentin ja valmentajan kanssa on sovittu, että pelaan täällä vuodenvaihteeseen ja sen jälkeen olen vapaa siirtymään. Muutama matsi tässä vielä tulee, raportoi Viander Limassolista, missä torstaiaamun lämpötila oli +23 astetta.

Kyprokselta Viander lentää ensin Englantiin, missä odottaa tyttöystävä.

- Näillä näkymin harjoittelen Englannissa helmikuulle asti. Rovaniemelle tulen hyvissä ajoin ennen liigacupin alkua.

Stoke osti 100000 punnalla

Suomen liigassa 155 ottelua pelanneelle Vianderille Englanti on tuttu paikka, sillä mies siirtyi sinne Helsingin Jalkapalloklubista vuonna 2001. Aluksi Viander oli lainamiehenä valioliigan Boltonissa, mutta päätyi Stoken omaisuudeksi 100000 punnan siirrolla HJK:sta.

- Vaihtoehdot olivat tuolloin päätyä Boltoniin kolmosvahdiksi tai Stokeen pelaavaksi maalivahdiksi. Stoke tarjosi sopimusta ja tartuin siihen. Ne puolitoista vuotta olivat hyvää kokemusta vaikkei pelipaikka auennutkaan. Manageri vaihtui lyhyessä ajassa kolmeen kertaan ja tilanne oli hankala, Viander muisteli.

Hänet lainattiin välillä kuukaudeksi Tanskan liigan FC Midtjyllandiin sekä Englannissa Plymouthiin ja Brentfordiin.

Viime kevät Israelin liigaa

Vajaa vuosi sitten Vianderin kompassisuunta kääntyi Israelin liigaan.

- Siirtoikkunan loppuhetkillä tuli tarjous Israelista. Ensimmäinen yritys lähteä Israeliin kaatui lumimyräkkään Lontoossa, joten nukuin kentällä ja odottelin uutta lentoaikaa.

Hommassa tuli lopulta niin kiire, että allekirjoitin hepreankielisen sopimuspaperin. En ymmärtänyt siitä mitään, mutta luotin mitä muut kertoivat.

Kevät Israelissa oli Vianderin mukaan onnistunutta aikaa. Plakkariin tuli 15 ottelua Ashdod -nimisessä pääsarjaseurassa.

- Joukkue oli hävinnyt 11 peliä putkeen kun menin sitten. Olin voittamassa heti ensimmäistä ottelua. Nousimme lopulta sarjassa 7:nneksi ja pääsimme cupissa välieriin, Viander kertoi.

- Israelin liiga on ihan hyvätasoinen. Ei sieltä muuten joukkuetta mestareiden liigaan tulisi.

Kyproksen sarja on huomattavasti epätasaisempi.

- Sarjassa on kaksi huippuseuraa (Anorthosis Famagusta ja Apoel Nikosia), joille Suomen kärkijoukkueet tuskin pärjäävät. Muuten Suomessa ei jäädä yhtään jälkeen, Viander arvioi.

Kyprosen sarjan tähtiin kuuluu mm. Ajaxista lähtöisin olevan Nordin Wooter.

Viander on seurannut tarkkaan Suomen jalkapalloliigaan, vaikka onkin ollut muilla mailla viimeiset neljä vuotta.

- Olen hyvin tietoinen, miten siellä pelattiin. Suomen liigan tasosta kertoo varmasti sekin, että liigamaajoukkue voitti juuri Bahrainin. Sarjasta lähtee joka vuosi hyviä tyyppejä Euroopan kentille.

Vianderin mukaan liiga on myös tasoittunut, kun Suomen kärkiseurat ovat joutuneet puristamaan budjettejaan parhaista vuosistaan.

Viander on pelannut useaan otteeseen myös Rovaniemen keskuskentällä. - Niistä peleistä on jäänyt pääasiassa hyviä muistoja.

Voitto ja tasapeli mestareiden liigassa

Tuusulasta syntyisin oleva Viander on pelannut Suomessa liigaa HJK:n ohella FinnPassa, FC Ilveksessä, Pietarsaaren Jarossa ja FC Jazzissa. Ensimmäiset liigapelinsä Viander torjui jo 18-vuotiaana. Kotimaan kenttien huippuhetket ajoittuvat loppusyksyyn 1998, jolloin HJK pelasi mestareiden liigassa. Viander pelasi kolme ottelua ja oli torjumassa tasapeliä Kaiserslauternia vastaan sekä voittoa Benficasta.

A-maajoukkuetehtävät ovat ajoittuneet pääasiassa talvimaajoukkueeseen, mutta onpa tilillä yksi EM-karsintaottelukin. Poikien maajoukkueissa Viander pelasi 24 kertaa.

Kari Pyykkö
© 2004 Lapin Kansa

Luettu 569 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309