maanantai, 09 elokuu 2004 03:00

Yksi puolustusvirhe koitui turmioksi

Rovaniemen Palloseura ei ole vielä tämän kauden aikana pystynyt yllättämään turkulaisjoukkueiden maalivahteja. Keväällä TPS kaatoi RoPSin Rovaniemellä 2-0 ja Inter kotonaan peräti 4-0. Eilen RoPS haastoi taas TPS:n. Pisteet jäivät Turkuun maalein 1-0 (0-0).

374999
Dalibor Djuric katkoi terävästi TPS-hyökkäyksiä.
RoPS oli Interin vieraana todella luokaton, mutta nyt, sarjan puolivälissä, rovaniemeläiset näyttivät aivan toisenlaista pelimoraalia. Viimeksi RoPS ei Turussa edes taistellut, tällä kertaa se laittoi TPS:n oikeasti ahdingolle. RoPS yritti Interiäkin vastaan tukkia alakertansa tiukasti, mutta ei siinä onnistunut. TPS:aa vastaan RoPSin isot topparit Petri Jalava ja Dalibor Djuric katkoivat terävästi TPS-hyökkäyksiä.

TPS-kärjet Jarno Auremaa ja Gabor Szilagyi olivat ilman tilaa. Szilagyi oli päässyt avaukseen lähinnä siksi, että tehomies Mikko Hyyrynen joutui huilaamaan eilisen pelin korttitilin täytyttyä. Szilagyista ei ole vaivaa minkään joukkueen puolustukselle. Hän ei saa palloa haltuun, ei syötettyä, ei harhautettua eikä lauottua.

Douglas pimennossa

Jos oli RoPS-puolustus järjestäytynyt kurinalaisesti ja TPS:n keskikentän Jarno Heinikangas ja Marco Casagrande olivat paahtavassa helteessä väsyksissä, niin hyvin pelasi kotijoukkueenkin peräpää. RoPSin yksinäinen kärki, ilmetty Suomen Edgar Davids, Stuart Douglas ei saanut palloa vaikka kuinka huuteli ohjeita. Miehen ensimmäinen puoliaika meni kiukutteluun ja turhaan jälkiselittelyyn.

- Tiesimme, että vetäytyminen tuottaa TPS:lle ongelmia. TPS ei saanut ensimmäisellä puoliajalla kuin muutaman paikan ja nekin maalivahti Ville Wallén hoiteli loistavasti, RoPS-luotsi Mika Lumijärvi analysoi taktiikkaansa.

Hän oli ennen ottelua korostanut myös TPS:n juoksutilan pois ottamista. Toteutus toimi hyvin ja TPS:n valmennusjohto oli toisen puoliajan alussa pakotettu vaihtoihin.

Toppari kärkeen

Yksi niistä herätti katsomossa kummastusta, mutta osoittautui ihmettelyn jälkeen nerokkaaksi vedoksi. TPS:n päävalmentaja Kari Ukkonen otti 69. minuutilla kärkimies Szilagyin vaihtoon ja heitti tilalle kaksi kuukautta loukkaantuneena olleen toppari Juha Virkin.

Mies toi heti sähinää kentälle ja RoPSin takalinja oli helisemässä, kun keskikentällä hääri räväkkä vaihtomies Jukka-Pekka Tuomanen. 88. minuutilla pamahti. Jarno Heinikangas taisteli RoPSin kulmalipulla pallon väkisin itselleen Djuricilta ja keskitti keskelle. RoPS purki pallon, mutta jälkitilanteesta Tuomanen sai nostettua pallon Virkille, joka nosti pallon kauniisti maaliin yli vastaan tulleen Wallenin.

- Siinä tuli karmea puolustusvirhe eikä yksikään puolustajamme pitänyt omaa miestään kiinni. Ylöspäin kyllä ollaan lähdössä innokkaasti eikä yhtään seurata tilannetta loppuun, Lumijärvi manaili.

Häntä harmitti maali vietävästi siksikin, että Zeddy Sailetilla oli hetkeä aikaisemmin ollut tuhannen euron paikka sijoittaa pallo seitsemästä metristä TPS:n verkkoon. Veto suuntautui ulkotolppaan.

- Kun taistelet tasapäisesti 87 minuuttia ja häviät, niin harmittaahan se, Lumijärvi totesi.

Hyvän joukkueen merkki on se, että se pystyy voittamaan huonollakin pelillä. TPS pysähtyi usein RoPSin muuriin, mutta sai silti kammettua voiton.

- RoPS pelasi tosiaan meiltä tilan pois. Sen keskikenttä oli tiivis emmekä saaneet rakennettua tilanteita. Siksi kolmeen pisteeseen pitää tällä kertaa olla erityisen tyytyväinen, Kari Ukkonen summasi huoahtaen.

RoPS kohtaa ensi viikolla vieraissa MyPan ja sunnuntaina kotonaan kuuden pisteen ottelussa Jaron.