ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 31 heinäkuu 2004 03:00

Ihmemiehen kautta miehet pelikuntoon

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

RoPSin fysioterapeutin Jari Alamäen asiakkaina jalkapalloilijoita ympäri Eurooppaa.

031066
Vain tehokkaan harjoittelun ja terveenä pysymisen myötä urheilija saa itsestään kentällä parhaan irti, Jari Alamäki korostaa.
184843
Kiitokset saadusta avusta komeilevat ACL:n vastaanoton seinällä.

175743

Kun RoPSin sairaslistalla on useampia miehiä, joukkueenjohdon katseet kohdistuvat fysioterapeutti Jari Alamäkeen. Kokemusta ja konsteja riittää, vaikka ihmeidentekijäksi mies ei tunnustaudukaan.

- Seitsemän miestä loukkaantuneena on paljon, mutta sunnuntaina kaikki ovat kentällä, Alamäki lupaa jo alkuviikosta, päiviä ennen kuin RoPSin edustusjoukkue on edes matkustanut Tampereelle United-otteluun.

Alamäki ei taidoistaan huutele, eikä puhu pelaajista, asiakkaistaan, edes nimillä.

- Pitkäaikaisesta akillesjänteen vammasta kärsineelle pelaajalle tämä on testipäivä, katsotaan ovatko hoidot tehonneet. Takana on pitkä lepo, ja ellei muu auta, edessä puhdistusoperaatio, hän toteaa leikkausta peläten.

Jari Alamäki vastaa tällä kaudella RoPSin liigajoukkueen fysiikkavalmennusohjelmista - kuten on tehnyt viimeiset kymmenen vuotta. Lentopallojoukkue Perungan Poikien kanssa konsultointi on jatkunut reilut kolme kautta - Alamäki muun muassa taltutti PerPon Normunds Veinbergsin hyppelehtivän olkapään viime joulukuussa pelikuntoon. Muutkin Rovaniemen alueen valmentajat tietävät, kenen puoleen kääntyä.

Apua saaneet ovat fysioterapeutille kiitoksen velkaa. Vastaanoton seinillä Valtakadulla komeilee pelipaitoja, joiden nimetyt selkämykset puhuvat vakuuttavaa kieltään: nivusvammaiset jalkapalloilijat Jari Ilola ja Teemu Tainio sekä lentopalloilija Johanna Helppikangas ovat luopuneet omistaan.

Lisäksi viidakkorumpu on puhunut, ja nyt kaukaisimmat jalkapalloilijat tulevat Euroopan kentiltä Rovaniemelle saakka saamaan apua. Jos hoitojakso on pidempi, he ovat valmiita asumaan koko sen ajan hotellissa. Palloilijoita täällä käy ympäri Suomen.

Kaikki viestivälineet ovat käytössä, kun hätä on suurin.

- En yleensä anna diagnooseja puhelimessa, mutta olen konsultoinut Ruotsiin eräästä polvivammasta. Faksilla olen antanut lausunnon ulkomaalaiselle lääkärille, joka leikkasi tutun urheilijan ja halusi kuulla näkemykseni. Viimeiseen saakka tapellaan puukkoja vastaan, mutta leikkaukselta ei aina voi välttyä.

Pukukopille kesken pelin

Alamäki osasi aavistaa RoPSin pitkän sairaslistan. Liigassa pelaajat vahvempia ja peli nopeampaa.

- Kun Mika Lumijärvi tuli valmentajaksi, kierrokset harjoittelussa nousivat liigatasolle. Pelaajien elimistö reagoi kun kuormitus nousee, Alamäki selittää.

Jalkapalloilijat altistuvat erityisesti lantion seudun vammoille. Nivuksen, taka- ja etureiden vammat ja lonkankoukistajat ovat yleisimpiä vaivan paikkoja. Aggressiivisissa lajeissa akillesjänteetkin ovat kovilla. Rovaniemen Fysio- ja Lääkäripalvelu ACL Oy on saanut nimensä polven eturistisiteen mukaan, juuri sen mihin taklauksissa sattuu.

Paha tälli parantuu hitaasti.

- Magneettikuvausten jälkeen tietää yleensä saman tien että tulossa on leikkaus ja 6-9 kuukautta sivussa.

Jari Alamäki on seurannut tälläkin kaudella kaikki RoPSin kotiottelut. Pari kertaa hänet on hälytetty kesken pelin pukukopille, vaikka tontti onkin joukkueen lääkäri Markku Kerolan hoidossa. Usein Alamäki yrittää saada pelaajia kuntoon vielä tuntia ennen pelin alkua, kuten viimeisimmässä kotiottelussa Allianssia vastaan.

- Sen muistan että Ari Tegelberg oli pöydällä 1994 vielä samana päivänä, kun teki hattutempun pelissä Ilvestä vastaan, Alamäki muistelee pyynnöstä ikimuistoisia työpäiviä, joilla on ollut onnellinen loppu.

Liigapelaajat tunnollisia

Ei ole yllättävää, että Jari Alamäki painottaa fysioterapeuttina ennaltaehkäisyn merkitystä.

- Pelaajasopimuksiinkin kannattaisi liittää fysioterapeutin ja lääkärin lausunnot. Niiden perusteella vahvistusta kaipaaviin asioihin osattaisiin puuttua ajoissa. Tämä ajattelu ei tosin toimi vielä miljonääriliigoissakaan, hän kritisoi.

SM-tason urheilijat tosin tietävät vastuunsa. Venyttely muistetaan, mutta lihastasapainoa horjuttaa liian yksipuolinen harjoittelu.

- Jalkapalloilijoilla koville joutuvat reiden etuosat ja lonkankoukistajat. Silloin tulee revähdyksiä esimerkiksi potkun saatossa, Alamäki kuvailee.

Esimerkiksi etureiden toisen asteen repeämän paranemisnopeuden Alamäki tietää suoraan 2-3 viikoksi. Juoksussa tulevat pehmytkudosvammat hän haluaakin karsia kokonaan pois.

- Siihen vaaditaan järkevää harjoittelua ja lihashuoltoa lepopäivinä, kun syödään hyvin. Jos ei venyttele, ei vaivalla hankkimaansa voimaa saa peleissä edes käyttöön.

Alamäen mukaan kaikki muut paitsi kontaktivammat ovat ”tyhmiä vammoja”.

- Esimerkiksi kramppi on revähdyksen esiaste, johon pitäisi suhtautua sillä vakavuudella.

Keltainen kortti usein laiha lohtu

Kontaktitilanteet taas ovat luku sinänsä, eikä niihin voi varautua etukäteen. Keltainen kortti ei jalkapallokentällä paljon lohduta, jos avainpelaaja joutuu viikkojen kuntoutukseen. Riskit riippuvat pelipaikasta ja pelaajan koosta. Raskastekoinen pelaaja märällä kentällä on pahin mahdollinen yhdistelmä.

- Jos kaveri taklaa rumasti, nivelsiteet voivat mennä kolmesta kohden rikki. RoPSin toppari sai tällin kylkeen tippuessaan pääpallosta.

Muitakin pahoja tilanteita on nähty.

- Jos luun ja luukalvon väliseen ahtaaseen paikkaan tulee mustelma, se on kipeä. Jalkapöydän vamma voi esimerkiksi vaatia 25 hoitokertaa akupunktioneuloilla. Luunmurtuma olisi melkein helpompi hoitaa, ammattilainen kertoo.

Useimmiten vammoihin tepsivät erilaiset sähköhoitomuodot. Alamäki käyttää mikrovirran lisäksi akupunktioneuloja ja ultraääntä.

- Näpit ja kliiniset testit ovat tärkeimmät. Niillä vamma haetaan kiinni, hän kuvaa.

Kotihoito on tärkeässä osassa, samoin yksilöllisyys. Alamäen mukaan jokapojan ohjelmia ei olekaan. Niitä ACL tekee myös työterveyspotilaille, joiden vaivat ovat tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

- Enimmäkseen alaselän ja olkapään vaivoja, ammattilainen tarkentaa.

Katja Haavisto
© 2004 Lapin Kansa

Luettu 4564 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309