maanantai, 23 helmikuu 2004 02:00

TP-47 nitisti vähäväkisen RoPSin

Tornion Pallo-47 kukisti Rovaniemen Palloseuran jalkapallon Luleå cupin loppuottelussa sunnuntaina. Torniolaiset väänsivät finaalin 4-0 (0-0) voitoksi vaikka pelasivat lähes koko toisen jakson 10 miehellä.

Torniolaisten kovin kanto mitalipeleihin oli alkulohko, jossa jouduttiin lopulta hakemaan viides sääntö, joka ratkaisi paikan neljän parhaan joukkoon.

TP-47 teki nopeammin turnauksen avausmaalin kuin Anundsjö IF ja se ratkaisi. Molemmat päätyivät tasapisteisiin ja maalierokin oli sama 6-1. TP-47 kukisti yöpelissä Notvikens IK:n 2-0 Jaakko Isterin ja Jarno Tenkulan maaleilla.

RoPSille punaista välierässä

Sunnuntaiaamun välierissä torniolaiset hoitelivat Ruotsin II divisioonassa pelaavan Robertsfors IK:n 3-0 Keijo Huuskon, Jussi Hakasalon ja Tommy Torvikosken osumilla.

RoPS kukisti värikkäässä välierässään IFK Luleån 2-1 (1-0). Pelin loppuessa RoPSilla oli kentällä enää 9 pelaajaa kun Mika Gröhn ja Dejan Godar ajettiin punaisella kortilla ulos toisella jaksolla. Finaalista putosi pois myös varoitustilinsä täyttänyt Matti Kutila.

- Harkitsimme siinä vaiheessa, pystymmekö lainkaan pelaamaan loppuottelua kun sairaslistalle oli aiemmin pudonnut kolme miestä, kertoi RoPS-manageri Jouko Kiistala.

Välierässä Mika Hänninen teki molemmat rovaniemeläisosumat Zoran Bogesicin esityöstä.

Fomitsevin ulosajo herätti torniolaiset

Finaalissa RoPSilla oli käytössä enää 11 pelaajaa ja mm. kakkosmaalivahti Tero Mäkäläinen pelasi ottelun puolustajana! RoPS jaksoi hyvin avausjakson ja toisen jakson alku näytti lupaavalta kun TP:n kazakstanilainen toppari Ilja Fomitsev ajettiin kentältä tämän revittyä läpiajossa ollutta Bogesicia. Torniolaiset käänsivät kuitenkin tukalan tilanteen voitoksi iskemällä reilussa 20 minuutissa neljä maalia.

Ensin pelattiin Jari Hasa läpi ja hän viimeisteli ohi Ratko Marijanovicin. Jatkoa seurasi kun Keijo Huusko ja Jaakko Isteri sahasivat kentän läpi ja Jarno Tenkula teki tyhjiin 2-0. Kaksi viimeistä maalia merkittiin turnauksen torniolaiselle tehohyökkääjälle Keijo Huuskolle. Ensin Tenkula vapautti Huuskon tekemään 3-0 ja päätösosuma oli hieman nolon sorttinen kun maalivahti Marijanovic veti pallon päin Huuskoa, mistä peliväline pomppasi maaliin.

”Liigacupissa eri peli”

- Peli ratkesi heti torniolaisten ensimmäiseen maaliin. Meiltä loppuivat paukut siihen. Suurin ongelma oli ettemme pystyneet kierrättämään turnauksessa lainkaan puolustuspään miehiä sairaslistan takia, Jouko Kiistala arvioi.

- Tästä finaalista on kuitenkin turha tehdä liikaa johtopäätöksiä. Olimme täällä hakemassa pelituntumaa isolla kentällä (65x110 m) ja sitä saatiin. Ensi lauantaina on Torniota vastaan eri peli kun kohtaamme Liigacupissa Lahdessa, Kiistala vakuutti.

Sen turnaus kertoi Kiistalalle, että pelaajahankinnoissa on onnistuttu. Zoran Bogesic oli viidellä maalillaan juuri kaivattu maalitykki. Petri Lehtonen on keskikentän pohjalla kova taistelija ja Jarno Koivisto sekä Lazlo Fekete löytävät paikkansa kunhan liigakausi lähestyy.

Koivisto ja Fekete päätyivät sairaslistalle jo lauantaina. Toppari Matti Kilpelä ei pelannut flunssaisena yhtään ottelua. Kokeilla ollut maalivahti Mäkäläinen onnistui kahdessa pelaamassaan ottelussa tyydyttävästi.

”Kunto kesti hyvin neljä ottelua”

TP-47:n valmennusjohto oli tietysti tyytyväinen turnausvoittoon.

- Saimme hyvät lähtökohdat liigacupiin. Olen erityisen tyytyväinen joukkueen kuntopohjaan, joka kesti hyvin neljä peliä kahdessa päivässä. Molemmilla finalisteilla alkoivat miehet loppua. Meidän permanentista puuttuivat Juha Saario ja Roman Miroshnitsenko, summasi TP:n manageri Kari Vaalto.

Vaaltoa tyydytti mm. uusi maalivahti Aleksandr Mitschuk, joka torjui välierissä rangaistuspotkun. Topparipari Sakari Hiukka - Ilja Fomitsev onnistui vahvasti koko turnauksessa. Keskikentän ilonaiheet olivat vasen laitalinkki Jarno Tenkula sekä Jaakko Isteri. Hyökkäysvitjan terävin oli viisi maalia viimeistellyt Keijo Huusko.

Molempien joukkueiden managerit kritisoivat turnauksen tuomarityöskentelyä.

- Ruotsalaistuomareille turnaus oli koulutustilaisuus. Kovin herkästi tuli kortteja ja ulosajoja. Suomessa monta tuomiota olisi mennyt toisin, arvioi Vaalto.

Torniolaiset pelaavat liigacupia Lahdessa niin perjantaina (FC Jazz) kuin lauantaina (RoPS).