ROPSKAUPPA.FI                              
maanantai, 03 marraskuu 2003 02:00

"Paluu pääsarjaan iso asia RoPSille ja Rovaniemelle"

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseura huristeli takaisin jalkapallon liigakartalle nopeammin kuin seuran virallinen tavoite oli. Toimintasuunnitelma olisi antanut vielä yhden optiovuoden valmistautua liigaan, mutta joukkueen alkutalven kova vire käänsi kelkan nousuun.

 

- Kun urheillaan, silloin on hyvä myös menestyä. Paluu pääsarjatasolle on minun mielestäni iso asia RoPSille ja Rovaniemelle. Sillä on huomattava pr-arvo, arvioi toimitusjohtaja-manageri Jouko Kiistala.

Nousun taustalla Kiistala näki joukkueen tason nousun sitten ensimmäisen divarivuoden.

- Meillä oli nyt pykälää parempi joukkue kuin edelliskaudella.

Yhteen lohkoon muutetun Ykkösen hyvä taso oli Kiistalalle positiivinen yllätys. Sarjassa säilyi mielenkiinto loppuun asti.

Mikään helppo kausi RoPSilla ei noususta huolimatta ollut. Suurimmat ongelmat kulminoituivat maalintekoon.

- Jos meillä oli maalintekijä Jumalan armosta, hän olisi paukuttanut 25 osumaa. Tekopaikoista ei tosiaan ollut pulaa. Tuurilla ei ollut juurikaan tekemistä asian kanssa. Maalintekijä tekee maalin paikasta, näki Kiistala.

Onneksi maalinteko sujui silloin kun sitä kipeimmin tarvittiin, kauden tärkeimmällä hetkellä.

Jossittelun paikkoja mahtuu kauteen paljonkin, eikä Kiistala jaksanut niitä juuri muistella.

- Sandor Matusin maalivahtipeliin menetimme kuitenkin alkukaudesta suoria pisteitä, totesi Kiistala Unkariin jo alkukaudesta passitetusta veräjänvartijasta.

Hankinnoilla uusi onnistunut suunta

Pelaajahankinnoille löytyi kesällä uusi, onnistunut suunta. Serbia-Montenegrosta tuli kesken kauden tukku runkopelaajia.

- Ilman heidän panostaan, emme olisi yltäneet tähän tilanteeseen. Seuran omat kasvatit pystyvät pelaamaan muutaman hyvän ottelun, mutta pitkällä jänteellä suoritukset vielä heittelevät. Se on ihan normaalia.

Kroaatti Dejan Godar oli selkeä ykköshankinta.

- Nyt meillä oli pitkästä aikaa oikea ja taitava pelintekijä, arvioi Kiistalan kolmen vuoden jatkopestin tehnyttä taituria.

Kiistalan mukaan vierastyöläisten pelit ja elämä sujuvat aina paremmin jos joukkueessa on useampia pelaajia samasta kulttuurista. Viihtyminen on iso asia.

- Kyllä mahdollisten ulkomaalaishankintojen suunta edelleen Balkanilla, Kiistala myönsi.

Jalavalle vuoden jatkopesti

RoPSilla on ensi kaudelle valmiina kahdeksan pelaajasopimusta. Tuorein nimi paperissa on kapteeni - toppari - hyökkääjä Petri Jalavalta, joka jatkaa Rovaniemellä vuoden pestillä. Monipuolinen Jalava oli juuri sellainen kotimainen hankinta, jota seura tarvitsi.

Uusi kasvoja ensi kaudella ovat Ruotsista palannut Matti Kilpelä sekä Närpiössä 11 maalia 11 ottelussa tehnyt kroaatti Zoran Bogesic.

Toinen sopimusvuosi alkaa puolestaan Mika Hännisellä, Mika Gröhnillä sekä unkarilaisella Norbert Kerenyillä.

Joukkueen veteraaniosastoon kuuluvalle Zeddy Sailetille ensi kausi on jo 11:s Rovaniemellä. Sambialaisen vahvistus -statuksesta keskusteltiin kesällä katsomossa moneen otteeseen.

Jouko Kiistalan mielestä Saileti on täydessä kunnossa yhä vahvistus joukkueelle. Liigakarsintakin sen näytti ja valittiinhan hänet mm. Ykkösen toukokuun pelaajaksi.

- Sen jälkeen tuli polvivamma, jota Zeddy aristeli pitkälle syksyyn. Mies ei kuitenkaan vaivoistaan juuri valittele.

RoPSin toinen sambialainen George Chilufya lähtee kotimaahan ilman jatkopestiä.

Puolustaja Juho Kirjonen ei jatka Rovaniemellä. - Hän oli turhan loukkaantumisherkkä. Mittariin taisi tulla kymmenen täyttä peliä.

Markus kotiin ilman sopimusta

Joukkueen paras maalintekijä, unkarilaishyökkääjä Tibor Markus palasi kotimaahan ilman uutta sopimusta. Kiistalan mukaan 12 maalia tehneen Markuksen tilanne katsotaan loppuvuoden aikana.

Ensi kaudelle RoPS tarvitsee Kiistalan mukaan 2-3 vahvistusta.

- Vahvistuksia tarvitsemme läpi linjan jokaiselle osa-alueelle. A-junioreista edustusjoukkueen rinkiin nousee 2-3 pelaajaa. Liigaringin kooksi tulee 20 pelaajaa.

Liigabudjetti 500000-600000 euroa

Liiganousu kasvattaa RoPSin ensi kauden budjettia jonkin verran.

- Itse asiassa budjetti ei ole pudonnut kovin paljon liigavuosista. Olemme pitäneet tiettyä valmiutta nousua ajatellen. Ensi kauden budjettiraamit ovat 500000-600000 euroa, Kiistala ynnäili. Tämä kausi pyöritettiin 350000 eurolla.

Liigaseurojen keskibudjetti on noin miljoona euroa.

- Tämän hetken selkeä suuntaus muualla on, että budjetteja leikataan 20-30 prosenttia pienemmäksi, tiesi Kiistala, joka on ennustanut tämän suuntaista kehitystä jo pitemmän aikaa.

Talveen tuo uutta rytmiä uudelle henkiin puhallettava liigacup, johon kutsun saa 16 joukkuetta (14 liigasta ja kaksi ykkösestä). Cup pelataan neljässä lohkossa turnauksina. Jokaiselle tulee vähintään kolme ottelua. Peliareenoina ovat Suomen parhaat hallit. Pohjoisin paikka tulee olemaa Botnia-halli Mustasaaressa.

Liigan otteluohjelma rytmitetään uudelleen ettei talvi pääse enää yllättämään ratkaisupelejä.

- Kausi alkaa todennäköisesti toukokuun alussa ja mestari on selvillä lokakuun puolivälissä. Toivoa sopii ettei liiga hankaloittaisi meidän otteluja kohtuuttomasti. Päättyneen kauden perusteella otteluita sai pelata melkein miten seurat halusivat. Vielä toiseksi viimeisen kierroksen pelejä pelattiin useampana päivänä. Emme vastusta tällaista mallia, mutta säännön pitää koskea kaikki seuroja, lähetti Kiistala terveisiä liigan päättäjille.

Kari Pyykkö
2003 Lapin Kansa

Luettu 983 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309