ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 13 syyskuu 2003 03:00

Hamorin pesti RoPSissa jatkumassa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuraa pian kahdeksan kuukautta valmentanut unkarilainen György Hamori (47) tiesi odottaa kovaa työmaata, mutta silti pestin vaativuus on yllättänyt.

282937

- Jo nyt voin sanoa, että tämä on ollut valmentajaurani raskain kausi. Samalla tämä on ollut suuri haaste ja haastetta riittää kauden loppuun asti. Toivottavasti tähän pätee suomalainen sanonta: alussa aina vaikeaa, lopussa kiitos seisoo.

Hamori on paljon vartijana kun Lappia yritetään palauttaa jalkapallon liigakartalle. Kilpajuoksua käydään tässä vaiheessa Ykkösen voitosta ja suorasta liiganoususta Tornion Pallo-47:n kanssa. Pelaamatta on kuusi kierrosta.

- Loppurutistuksessa tarvitsemme edelleen töitä, töitä, töitä ja vähän onnea. Missään vaiheessa en ole ajatellut vaihtoehtoa, ettemme olisi sarjassa kahden parhaan joukossa. Luotan, että RoPS on lopulta ykkönen. Kaikki on vielä auki, Hamori muistuttaa.

- Minulle on sanottu, että Ykkönen ei ole koskaan aiemmin ollut niin kovatasoinen kuin nyt. Helppoja pelejä ei ole ollut. Tai oli yksi kun voitimme ensimmäisessä ottelussa toukokuussa PP-70:n Tampereella 5-1. Sen ottelun päälle oli helppo saada yöuni.

"Kompasteluun ei ole enää varaa"

Tampereen jälkeen Hamorilla on ollut hieman vaikeampi nukahdella vaikka joukkue onkin sarjakakkosena. Pisteitä on karkaillut odottamattomissa otteluissa eikä palapeli kentällä ole valmistunut oikein missään vaiheessa. Maalinteko on tökkinyt vaikka tilanteita on tehty roppakaupalla. Hukattuja pisteitä on kuitenkin turha enää murehtia.

- Se on selvä ettei RoPSilla ole enää varaa kompastella. Meilläkin on jäljellä vielä hankalia otteluita (mm. VPS ja VG-60 vieraissa), mutta sama pätee Tornioon. He kohtaavat vieraissa Viikingit, Kraftin ja GBK:n.

- Nyt on viisainta olla katsomatta sarjataulukkoa ja keskittyä oman joukkueen tekemisiin sekä vastustajiin.

Monet muuttujat kesken kauden ovat teetättäneet eniten töitä valmennukselle ja tuoneet harmaita hiuksiakin. Joukkueen runkokin uusiutui vielä kesän aikana melkoisesti.

Hamori olisi kaivannut suurempaa harjoitusvahvuutta. Joukkuetta ovat keventäneet mm. pitkäaikaiset vammat.

- Nytkin olemme joutuneet harjoittelemaan keskimäärin 15 pelaajalla kun määrä pitäisi olla 20-21. Hyvää tilanteessa on se, että mukana on ollut puolenkymmentä seuran omaa junioria.

Hamori kieltää kielimuurin

Uutta Hamorille on ollut myös se, että joukkueessa on monia kansallisuuksia ja kieliä. Kauden aikana on puhuttu useasti siitä, saako Hamori viestinsä perille pelaajille vai törmätäänkö kielimuuriin. Hamori puhuu auttavasti suomea ja englantia.

Hamorin mielestä jalkapallossa ei ole kieliongelmia, sillä laji on itsessään oma kieli.

- Jos en saa puhumalla asioita selväksi, piirrän tai näytän mitä tarkoitan.

Hamorin "tulkkina" on ajoittain toiminut managerin titteliä ensimmäistä kertaa kantanut Jouko Kiistala. Hamorillekaan ei ole jäänyt epäselväksi Kiistalan asema RoPSissa. Silti hän ei ole kokenut tilannetta hankalaksi.

- On selvä, että Jouko on päällikkö täällä. Hän rakastaa RoPSia ja jalkapalloa yli kaiken. Taktiikasta keskustellaan hänen kanssaan ja yhdessä katsotaan, minkälaisia pelaajia joukkueeseen tarvitaan. Haluan olla aina rehellinen ja sen takia kaikki ongelmat puhutaan selväksi. Meillä on ollut näkemyseroja joistakin asioista, mutta sekin on ihan normaalia.

Jalava kärkimieheksi loppukaudeksi

Kaksikko on keskustellut mm. joukkueen parhaan pelaajan Petri Jalavan loppukauden pelipaikasta. Jalavan nosto topparin tontilta hyökkäyksen targetiksi on toiminut todella hyvin.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jalava nostetaan hyökkääjäksi loppupeleihin. Goran Nestorov pelaa hyvin puolustuksessa, joten sekin puoli on kunnossa, Hamori näki.

Matti Hiukka on yksi kesän hankinnoista. Hän on ollut selkeä pettymys tähän mennessä. Maalintekijäksi hankittu pelaaja ei ole tehnyt vielä maaliakaan Hamorin komennossa.

- Matin kanssa on asioista keskusteltu. Hän osaa paljon enemmän kuin on näyttänyt. Itseluottamus palaa onnistumisilla ja niitä Matti nyt kaipaa, Hamori arvioi. Hän toivoo Hiukan onnistumisia jo sunnuntain kotiotteluun FC Kuusankoskea vastaan. Yksi maali saattaisi poksauttaa ketsuppipullon kunnolla auki.

Liigaan noustava pysymään

György Hamori on RoPSissa 1+1 vuoden sopimuksella. Optiovuoden käytöstä on jo keskusteltu seuran johdon kanssa.

Molemmilla on haluja yhteistyön jatkamiseen tämän kauden lopputuloksesta riippumatta.

- Mitään ei ole vielä allekirjoitettu, Hamori kertoi.

- Asiat on sovittu aika pitkälle, kertoi toimistusjohtaja-manageri Jouko Kiistala.

Hamori sanoo huomanneensa, että aluksi ihmiset epäilivät oliko hän oikea valinta RoPSille.

- Kaikki haluavat menestystä ja nopeasti. Toki minäkin haluan, että RoPS nousee veikkausliigaan, mutta sinne pitää nousta jäädäkseen. Se asettaa omia vaatimuksia.

Hamori vakuuttaa, että osaa valmentajana paljon enemmän jos vain saa vapaat kädet toimia.

- Tämä ei suinkaan tarkoita etteikö nyt olisi ollut vapaita käsiä.

Kolmen vuoden pesti olisi valmentajalle paras ratkaisu. Vuodessa ei jalkapallojoukkuetta rakenneta.

Hamori tietää RoPSin valmentajan paikan tuulisuuden, mutta ei ota siitä paineita. Hän sanoo viihtyneensä Rovaniemellä.

- Kaikki oli erilaista. Ilma on puhdasta ja ihmiset ystävällisiä. Rovaniemellä on hyvä maine jalkapallokaupunkina.

Eniten mies kaipaa perhettään (vaimo, 2,5-vuotias poika ja 9-vuotias tyttö), joka oli kesällä 2,5 kuukautta Rovaniemellä, mutta palasi Budapestiin tytön koulunkäynnin vuoksi.

Ikuinen opiskelija

Vapaa-ajan ongelmia Hamorilla ei ole. Hän sanoo opiskelevansa valmentamista koko ajan vaikka on hankkinut yliopistosta valmentajan ja urheiluopettajan pätevyyden. Jalkapallomaailman tapahtumia hän seuraa tiiviisti internetin avulla.

Parin tunnin rupattelun aikana hän palaa useaan otteeseen hankkimaansa ns. UEFA:n valmentajalisenssiin, joka oikeuttaa valmentajan tehtäviin ulkomailla. Hän myöntää tehneensä lisenssin eteen paljon töitä. Hamorin materiaali arvioitiin Unkarissa lisenssin hakijoiden parhaaksi.

Ennen RoPSin tarjousta Hamorilla oli pöydällä muitakin vaihtoehtoja. Hän siirtyi Rovaniemelle Ferencvarosin farmijoukkueen valmentajan tehtävistä.

- Olen ollut aika kärkäs sanomaan ja arvostelin Unkarin jalkapallojohtajia monesti. Siitä ei oikein pidetty. Jos olisin mielistellyt, olisi valmentajaura saattanut edetä nopeammin ja paremmin, Hamori aprikoi.

Niin jalkapallohullu Hamori ei ole etteikö muutakin elämää ole.

- Pidän kalastuksesta. Auringon nousu, veden liplatus ja lintujen laulu kesäaamuna on aina hieno kokemus.

Budapestissa Hamori teki töitä myös ongelmanuorten parissa. Vielä päivää ennen Rovaniemelle muuttoa hän työskenteli tässä projektissa.

- Se on henkisesti raskasta työtä enkä palaa sinne ainakaan lomajaksoilla.

Kari Pyykkö
2003 Lapin Kansa

Luettu 1112 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309