torstai, 04 syyskuu 2003 03:00

RoPSin tasapelissä tappion maku

Tornion Pallo-47:n Ukrainan apu Viktor Zhak alkaa olla jo ison luokan painajainen Rovaniemen Palloseuralle. Pelikello ehti pyöriä 93 minuuttia kun Zhak päästi torniolaisyleisön piinasta ja järjesti RoPSille synkän kotimatkan Ykkösen tärkeässä kärkiottelussa keskiviikkoiltana Pohjan stadionilla. Pisteet jaettiin maalein 1-1 (0-0).

540518
RoPSin Goran Nestorov (vas.) seuraa TP-47:n kapteeni Kimmo Halmkronan puskua.

Zhak on nyt ratkonut kolme viimeistä joukkueiden välistä kohtaamista vaikkei juuri muuten kentällä näy. Viimeksi kesäkuussa Zhak pamautti vasurillaan TP-47:lle arvokkaat vieraspisteet Rovaniemeltä. Nyt ukrainalainen keskikenttämies joutui odottamaan vuoroaan yliajalle kunnes vasuri taas heilahti 25 metristä. Onneakin oli rutkasti mukana, sillä pallo käänsi suuntaa George Chilufyan jalasta ja painui RoPS-vahti Ratko Marijanovicin ulottumattomiin alanurkkaan.

"Lyhyt kotimatka parasta"

RoPS pelasi hyvän ottelun ja olisi jo ansainnut voiton joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa. Tasapeli takaa TP-47:lle yhä viiden pisteen karkumatkan rovaniemeläisiin kun seitsemän kierrosta on pelaamatta. RoPS on juuttumassa liigakarsijan paikalle ellei Tornio kompuroi ratkaisevasti jäljellä olevissa otteluissa.

- Tämä harmittaa tosi paljon. Sama kaveri pääsi vetämään samasta paikasta kuin Rovaniemellä. Tuota takaiskua emme olisi tarvinneet. Ainoa positiivinen ajatus tällä hetkellä on, että kotimatka on lyhyt, manasi RoPSin kapteeni Petri Jalava, joka piti maalillaan vieraiden toiveita yllä loppusekunneille asti.

- Kyllä nyt aletaan taistella ensisijaisesti liigakarsijan paikasta. Tässä sarjassa ei ole helppoja pelejä, joten sunnuntaina on luvassa kova koitos Rakuunoiden kanssa Lappeenrannassa, tuumi Jalava jatkosta.

RoPSin valmennusjohto pisti Jalavan heti aloituksesta kärjen target-mieheksi ja sen tehtävän "Jallu" hoiti jälleen vakuuttavasti. Maalinteko onnistui heti 2. jakson ensimmäisellä minuutilla. Vaihdosta tullut unkarilaiskärki Tibor Markus kaivoi pallon päädystä ja siirsi sen Jalavan ulottuville. Suora veto vei pallon yläriman kautta TP-47:n maalivahdin Henri Sillanpään selän taakse.

Lisäminuutit torikokouksesta

Jalava myönsi, että ottelussa oli paikallispelin ja muutenkin tärkeän pelin latinki ja se näkyi myös kentällä. Otteet olivat ajoittain ronskeja vaikka pelistä selvittiin neljällä varoituksella. Torniolaisten tasoitus pohjustettiin 2. jakson alkuhetkien torikokouksella kun TP:n ukrainalaiskärki Roman Miroshnitsenko junttasi päällään suoraan RoPSin Dejan Godarin kasvoihin. Torikokous ja miesten erottelu toisistaan kesti ne minuutit, jotka helsinkiläistuomari Tero Nieminen lisäsi otteluaikaan. Sen turvin TP-47 tuli tasoihin.

- Jalkapallo on joskus tällaista. Se, että sama kaveri tulee perättäisissä kohtaamisissa ja lataa pallon verkkoon samasta paikasta tuntuu jo ihmeelliseltä, totesi RoPSin mykistynyt valmentaja György Hamori.

Omiaan Hamori kuitenkin kiitti hyvästä taistelusta. Onni vain ei ollut mukana loppuun asti. Toisaalta mies harmitteli toisen jakson hukattuja paikkoja kun Tornio nosti tappiotilanteessa miehistystään. Lähimmäksi maalia pääsi Dejan Godarin kulmapotku, joka osui ylärimaan.

Tornion tekopaikat olivat kortilla koko ottelun. Maalinedustaruuhkia riitti, mutta valmista ei syntynyt. Toisen jakson vyörytys ennakoi kuitenkin RoPSille hankalaa pelin loppua. RoPSin puolustus pelasi tarkasti koko kamppailun ja piti kotijoukkueen kärjet irti pallosta maalintekosektorissa. Juho Kirjosen paluu suoraan aloitukseen oli tervetullut asia. Se takaa valmennusjohdolle vaihtoehtoja jatkossakin. Kirjonen vaihdettiin tunnin pelin jälkeen jalkakramppien vuoksi.

Fairplay-meininki unohtui

TP-47 riehaantui totaalisesti tasoitusmaalista ja toki aiheesta. RoPSin valmentaja Hamori ihmetteli kuitenkin joidenkin käyttäytymistä ja tuulettelua vieraiden pelaaja-aition edessä. Sillä hetkellä ei fairplay-meiningistä ollut tietoakaan.

TP-47:n päävalmentaja Kari Vaalto totesi, että tärkein asia ottelussa toteutui: oma joukkue ei hävinnyt kamppailua.

- Emmekä ole hävinneet RoPSille yhtään peliä kolmeen vuoteen. Porukka jaksoi nytkin uskoa omiin mahdollisuuksiin loppuun asti. RoPSin maalin jälkeen otimme tarkoituksella riskejä ja se kannatti.

"Takki ei ole auki"

Vaalto vältteli puhumasta suorasta liiganoususta, mutta myönsi että jatkoa ajatellen tasapeli oli arvokas asia.

- Peli kerrallaan mennään eikä takki ole auki. VPS tulee seuraavaksi Tornioon.

Lapin hegemoniakoitos jäi Vaallon mieleen railakkaana tapahtumana.