perjantai, 25 heinäkuu 2003 03:00

RoPS vaivoin voittoon

Rovaniemen Palloseura otti eilen illalla haltuunsa jalkapallon Ykkösen kärkipaikan voittamalla Oulun Luistinseuran 2–1 (1–1). Sarjakakkosena olevalla TP-47:llä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna kuin RoPS:lla.

460931
Mika Gröhn vei RoPSin 1-0 johtoon.
667362
Petri Jalava iski kulman jälkitilanteesta 2-1 voittomaalin.

Eilinen ottelu ei tarjonnut 886 katsojalle suuria jalkapalloilun hienouksia. Hyväkuntoisella Keskuskentällä nähtiin kuitenkin sitäkin enemmän läheltäpititilanteita ja pahoja harhasyöttöjä.

Kotijoukkueen valmentaja György Hamori oli ottelun jälkeen pahalla tuulella.

– Meillä oli ottelussa 8 selvää maalitilannetta, joista kolme oli 5 metriä tai lähempänä maalia, valmentaja harmitteli.

– Toisaalta taskussa on kolme tärkeää sarjapistettä, joten tyytyväinen täytyy olla.

RoPS:n maalinteko kiikastaa edelleen. Viimeistelyä pääsi kokeilemaan vuorollaan koko kotijoukkueen hyökkäysarsenaali, mutta kun ei mene niin ei mene. Yrityksestä sinipaitoja ei voi syyttää. Samoilla linjoilla oli ottelun loppuhetkillä ratkaissut joukkueen kapteeni Petri Jalava.

– Tehtiin itselle peli vaikeaksi. Se ei ole asenteesta kiinni. Nyt pitäisi vähän onnettarenkin hymyillä, mutta pääasia on, että voitimme.

Jalavan voitto osuma syntyi kulmanjälkitilanteesta. Kapteeni pääsi siirtämään vasemmalta sivustalta tulleen pallon ohi OLS-maalivahti Teemu Parpalan.

– Oli mahtava tunne huomata, että pallo kaiken sen yrittämisen jälkeen painui kuin painuikin maaliin, Jalava kertoi.

I-jakso RoPS:n hallintaa

Pelin alku osoitti joukkueiden välisen eron sarjataulukossa oikeaksi. Ensimmäisen vartin aikana RoPS:lla oli peräti kuusi kulmapotkua, mutta niitä ei saatu hyödynnetyksi.

Avausosuman viimeisteli puolen tunnin jälkeen hyvin pelannut Mika Gröhn, joka sai hyvän ja maltillisen hyökkäyksen päätteeksi keskityspallon Janne Järviseltä. Johtomaalin jälkeen kotijoukkueen ote herpaantui täysin ja sitä seurasikin musta viisi minuuttinen.

Ensin OLS sai rangaistuspotkun, jonka kuitenkin hienon iltapuhteen tehnyt RoPS-maalivahti Ratko Marijanovic torjui. Tilanne ei kuitenkaan herättänyt kotijoukkuetta, vaan seuraavan hyökkäyksen päätteeksi pallo oli kotijoukkueen verkossa. Sinne sen toimitti oululaisten valopilkku, kärkäs laitahyökkääjä Jarno Tenkula.

Maalista syyt saa ottaa niskoilleen Juha Majava, joka siirsi pelivälineen huolimattomasti keltapaidoille. Varma purkupallo pois alakerrasta olisi laukaissut tilanteen, mutta oppia ikä kaikki. Majava ei varmastikaan enää sorru samanlaisiin virheisiin.

RoPS hallitsi avausjaksoa mennen tullen ja oli voinut ratkaista ottelun edukseen jo varhaisessa vaiheessa, mutta toisin kävi. OLS valmentajana yhdenottelun komennuksella toiminut kokenut Jarmo Saarela loihti vierailijoille mainion taktiikan puoliajalla.

– Satsasimme Tenkulaan ja hänen nopeuteensa. Lisäksi saimme RoPS:n hermostumaan. Melkein onnistuimme.

OLS:n vakituinen valmentaja Tero Suonperä oli ottelun aikana A-valmentajakursseilla ja Saarela joukkoineen oli järjestää hänelle mukavan yllätyksen. Vasenta laitaa ylös viilettänyt Tenkula jätti alituiseen oudolla pelipaikalla pelanneen Matti Kutilan jälkeensä ja jakeli namupalloja maalille, mutta kotijoukkueen onneksi maalivahti Marijanovic venyi neljään haamupelastukseen. Ilman hänen panostaan RoPS ei olisi tällä hetkellä Ykkösen kärkipaikalla.

Toisen jakson lopulla molemmissa päissä kenttää nähtiin joukko hyviä maalipaikkoja, mutta ainoa onnistuja oli siis RoPS kapteeni Petri Jalava. Yrityksestä nuorta oululaisjoukkuetta ei voi syyttää.Pirteitä otteita OLS:n riveissä Jarno Tenkulan ohella esitti myös nuorten alle 17-vuotiaiden MM-ryhmään valittu Jarkko Hurme. Poika katkoi hyvin RoPS-hyökkäyksiä ja olipahan hän kerran maaliviivalla pelastamassa kotijoukkueen maalin syntyä. Syyttä Jyrki Heliskoski ei ole luottanut nuoreen oululaiseen rakentaessaan ryhmää elokuisiin MM-kotikisoihin.

Ensimmäisellä jaksolla kentän ehdoton hallitsija oli RoPS:n numero 8 Dejan Godar. Hän laukoi kerran tulisesti ylärimaan, mutta hävisi kuvasta toisella jaksolla. Liekkö kuntopohja pettänyt. Muutoin ottelussa RoPS liikkui paremmin ja hallitsi ilmatilaa.

Kotijoukkueen valmennusjohto sai lisää mietinnän aihetta kun maalintekijä Mika Gröhn jouduttiin vaihtamaan pois nenään tulleen iskun takia.

Ottelun erotuomari vantaalainen Esa Pettersson seurasi tapahtumaa aitiopaikalta, mutta jätti kuitenkin varoittamatta oululaispelaaja. Muutoinkin täytyy todeta, että jos kenttäpelaajat eivät eilen taidoillaan loistaneet, niin oikeudenjakaja jäi todennäköisesti vielä kauemmas parhaastaan.