torstai, 24 huhtikuu 2003 14:00

"Voittamisen kulttuuri hyvällä tasolla"

Tornion Pallo-47 on osoittautumassa lyömättömäksi joukkueeksi Rovaniemen Palloseuralle. Tuore Ykköscupin voittaja vieraili keskiviikkoiltana hyisellä Lapinaukealla ja kuittasi harjoitusottelussa 1-0 (0-0) voiton Viktor Zhakin viime hetken maalilla.

002414
RoPSin George Chilufya TP-47:n Valeri Resentnevin (vas.) ja ottelun ainoan maalin tehneen Viktor Zhakin (oik.) purituksessa torstai-illan harjoitusottelussa.

- Voittamisen kulttuuri alkaa olla hyvällä tasolla. Nytkin pelattiin hyvällä asenteella vaikka RoPS hallitsikin toista jaksoa. Tosiasia on kuitenkin, ettemme ole hävinneet RoPSille yhtään ottelua kahteen vuoteen. Se luo hyvät lähtöasetelman sarjaan, näki torniolaisten valmentaja Kari Vaalto.

Zhak Ukrainasta ratkaisi

TP-47 oli kyllä melkoisessa pinteessä varsinkin toisen jakson ja kaksi minuuttia ennen pelin päättymistä syntynyt maali oli vasten ottelutapahtumia. Vastaisku oli torniolaisten harvoja hyökkäyksiä koko jaksolla. Roman Miroscnitshenko vapautettiin pitkällä pystysyötöllä ja tämä tarjoili pallon maalin eteen. Puoliajalla vaihdosta tullut Viktor Zhak runnoi pelivälineen verkkoon. Zhak ehti kolmen päivän matkustelun jälkeen Ukrainasta Tornioon keskiviikkoaamuna eikä ollut muuten vielä omalla tasollaan.

RoPSin raamikasta topparia Petri Jalavaa harmitti pelin jälkeen, sillä joukkue hävisi kiirastorstaina samanlaisella viime hetken maalilla AC Oululle.

- Nuo pitää saada pois ennen sarjaa, Jalava totesi.

Hämminkiä RoPSin pelissä aiheuttaa edelleen puolustuksen kolmen miehen ryhmitys. RoPS on pelannut viimeiset vuosikymmenet neljän miehen puolustuksella, joten sen puolesta on uutta ilmassa.

- Aika vähän olen tällaisella puolustussysteemillä pelannut enkä esimerkiksi Juhon (Kirjonen) kanssa koskaan aiemmin. Saksalaisvalmentaja Melzig kokeili tällaista Tepsissä, mutta huonolla menestyksellä, Jalava muisteli.

Kolmen miehen puolustuslinjan toimivuus vaatii tiukkaa puolustamista jo keskikenttäpelaajilta, joten siinä on monella työsarkaa.

Saileti veti ylärimaan

Pallo vei välillä miehiä Lapinaukean hiekalla, mutta pelillisesti homma oli RoPSilla hieman paremmin kontrollissa. Tilanteitakin syntyi kiitettävästi, mutta TP:n maalivahdin Henri Sillanpään taakse palloa ei saatu. Lähimpänä onnistumista avausjaksolla oli Zeddy Saileti, jonka veto kilahti yläriman kautta yli. Toisella jaksolla Sillanpää esitti yhden haamupelastuksen napatessaan vaihdosta tulleen Mika Hännisen lähilaukauksen.

RoPSista näkyi hyvin katkonut topparipari Petri Jalava - Juho Kirjonen sekä nuori keskikenttämies Juha Majava, joka ottaa koko ajan lisää roolia. TP:n vahvin osa oli puolustus Kimmo Halmkronan ja maalivahti Sillanpään johdolla.

Molempien joukkueiden seuraava virallinen ottelu on Suomen cupin 3. kierroksella. RoPS reissaa kakkosessa pelaavan Kajaanin Hakan vieraaksi sunnuntaina 4.5. ja TP-47 matkustaa PS Kemin puntariin lauantaina 3.5. Ykkösen pelit TP-47 aloittaa 16.5. ja RoPS 18.5.

RoPS: Sandor Matus, Petri Jalava, Juho Kirjonen, Norbert Kerenyi, Jari Gröhn (65. Matti Kutila), Juha Puro, George Chilufya, Juha Majava, Zeddy Saileti (72. Mika Hänninen), Matias Turpeinen, Tibor Markus.

TP-47: Henri Sillanpää, Kimmo Halmkrona, Iiro Kylmänen, Konstantin Saenko, Anatoli Bulgakov (69. Jouni Talvensaari), Jussi Hakasalo, Jaakko Isteri (45. Valeri Resentnev), Juha Saario (45. Viktor Zhak), Jarno Koivisto, Mikko Barsk (45. Arto Hakala), Roman Miroscnitshenko.