Otteluraportti: RoPS - FC KooTeePee | Kierros 11 | Veikkausliiga 2008

RoPS vs FC KooTeePee
3 0
(1 : ) (0 : )

Tiedot

Ottelupäivä: 06.07.2008
Otteluaika: 18:30
Tuomari: Petteri Kari
 
Yleisöä : 1.582

Aloituskokoonpano

Maalivahti
Puolustaja
Keskikenttä
Hyökkääjä

Päävalmentaja

Aikajana

Vaihto ajassa 45 ::<img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/in.png' />Zeddy Saileti <br> <img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/out.png' />Daniel Bauer Vaihto ajassa 73 ::<img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/in.png' />Juha Majava <br> <img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/out.png' />Titi Essomba Vaihto ajassa 83 ::<img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/in.png' />Antti Peura <br> <img src='/images/com_joomleague/database/events/soccer/out.png' />Philip Edeipo Maalit Min. 9 ::<img src='/images/com_joomleague/database/persons/2008/edeipo.jpg' /><br />Philip Edeipo Maalit Min. 59 ::<img src='/images/com_joomleague/database/persons/2008/saileti.jpg' /><br />Zeddy Saileti Maalit Min. 63 ::<img src='/images/com_joomleague/database/persons/2008/chibwe.jpg' /><br />Chileshe Chibwe Syötöt Min. 9 ::<img src='/images/com_joomleague/database/persons/2008/essomba.jpg' /><br />Titi Essomba

Tapahtumat

Aika Tapahtuma
09MaalitPhilip Edeipo (1 - 0)
09SyötötTiti Essomba (1 - 0)
45Kentälle Daniel Bauer (Keskikenttä)
 Vaihtoon Zeddy Saileti (Hyökkääjä)
59MaalitZeddy Saileti (2 - 0)
63MaalitChileshe Chibwe (3 - 0)
73Kentälle Titi Essomba (Hyökkääjä)
 Vaihtoon Juha Majava (Keskikenttä)
83Kentälle Philip Edeipo (Hyökkääjä)
 Vaihtoon Antti Peura (Hyökkääjä)

 Kooste

RoPS jyräsi hampaattoman Kotkan

RoPS käveli vierailija FC KooTeePeen ylitse maalein 3 – 0. Ottelun maaleista vastasivat Philip Edeipo, Zeddy Saileti ja Chileshe Chibwe. Sarjan hännänhuipuksi juuttunut kotkalaisryhmä ei pystynyt missään vaiheessa laittamaan isäntiään edes ahtaalle.

RoPSin ja FC KooTeePeen kohtaamisen lähtökohdat olivat mielenkiintoiset. Kauden ennakkoveikkailuissa molemmat oli arvioitu sarjan häntäpäähän. RoPS on kuitenkin pelannut odotettua paremmin ja Kotka huonommin. Voitolla RoPSilla oli mahdollisuus repäistä jo turvallisen tuntuinen kaula putoamiskahinoihin. Vastaavasti vielä ilman voittoa ollut Kotka oli pakkovoiton edessä, muuten sarjapaikan säilyttäminen alkaisi näyttää erittäin vaikealta. RoPSille paineita lisäsi se, että nyt se oli ensimmäistä kertaa selvä ennakkosuosikki.

RoPS tuli uudella kenttäryhmityksellä peliin

Ottelua ennen RoPSin valmentaja Valeri Bondarenkolla oli positiivinen ongelma. Pitkään loukkaantuneena ollut Daniel Bauer palasi kentälle. Bauerin poissa ollessa keskikentän keskustassa pelannut Chanda Mwaba oli kuitenkin esittänyt niin hyviä otteita, ettei hänen komentamisensa penkille tullut kyseeseen. Lisäksi Bondarenko halusi palata alkukauden tavaramerkkiin, eli hyvin organisoituun hyökkäyspeliin ja ylhäällä tapahtuvaan karvaukseen. Virolaisvelhon ratkaisu oli siirtyä käytännössä kolmen kärjen ja kolmen keskikenttämiehen ryhmitykseen. Samalla valmentaja oli kiinnittänyt huomiota myös muutaman edellisen pelin ongelmaan, jossa topparit olivat jääneet liian yksin vastustajan hyökkäyksissä. Topparit eivät olleet saaneet keskikentän pohjalla pelanneelta Mika Nurmelalta riittävää tukea. Nyt ”Nure” osoitti todellisen ammattimiehen otteita pelaten ruutunsa virheettömästi. Nämä seikat tekivät RoPSin ”paketista” erittäin vahvan.

Kotijoukkueen vahva alku

RoPS aloitti vahvalla rynnistyksellä. Jo ottelun ensimmäisellä minuutilla Bauer tälläsi pallon hieman ohi maalin. Ottelua oli pelattu alle kymmenen minuuttia, kun kotijoukkueen vyörytys tuotti tulosta. Chanda Mwaba ja Nurmela pelasivat kauniin syöttökuvion päätteeksi pallon Titi Essomballe, joka vapautti älykkäästi Philip Edeipon vetopaikkaan. Nigerialainen ei erehtynyt vaan sijoitti pallon varmasti alanurkkaan. Ottelun alkuhetkien rynnistyksessä Kotka oli täydellinen vastaantulija. Pallo poltti pelaajien jaloissa ja puolustajien avaukset karkasivat järjestään yli sivurajojen tai suoraan aggressiiviselle vastustajalle. Ensimmäiseen kontrolloituun hyökkäykseen vierasjoukkue pääsi vasta, kun ottelua oli pelattu lähes 25 minuuttia. RoPS sortui johtomaalin jälkeen liialliseen pitkän pallon pelaamiseen. Pitkältä sairaslomalta palannut Bauer oli epävarma ja antoi useita harhasyöttöjä, joita KooTeePee ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään. RoPS loi silti maalipaikkoja, mutta sortui ratkaisevalla hetkellä hätäilyyn. Silti ensimmäisen puoliajan jälkeen taululla olisi voinut olla hyvin useammankin maalin johto. Esimerkiksi Mika Nurmela ampui pari vaarallista vapaapotkua ja läpikarannut Chileshe Chibwe revittiin nurmen pintaan ainakin yleisön mielestä rangaistuspotkun arvoisesti.

Saileti ratkaisi pelin

Toiselle jaksolle RoPS vaihtoi keskenkuntoisen Bauerin pois, ja tilalle tuli RoPS-legenda Zeddy Saileti. Näytti siltä, että joukkueen isähahmon tulo kentälle rauhoitti peliä, ja joukkue alkoi pelata nättiä ja itsevarmaa lyhytsyöttöpeliä. Kotkaa vietiin taas lujaa. Saileti vapautti Edeipon vetopaikkaan, mutta häntä rikottiin varoituksen arvoisesti. Tilanteesta seuranneen, noin 20 metristä tulleen vapaapotkun, maestro-Saileti ampui itse maalin vasempaan ylänurkkaan. Peli ratkesi käytännössä tähän osumaan, eivätkä kotkalaiset itsekään enää uskoneet mahdollisuuksiinsa. RoPS jatkoi painostustaan ja teki vielä kolmannen maalin Chibwen karattua laidaltaan läpi ja viimeistellessä varmasti.

Kotijoukkueen riveissä lukuisia onnistujia

Ottelu oli RoPSille helppo. Puolustuslinja ei joutunut edes todelliseen testiin. Suuri ansio tästä kuuluu Nurmelalle, joka suojasi erinomaisesti puolustusta, eikä lähtenyt riskialttiisti hyökkäämään. Philip Edeipo näytti viimein kykyjään hyökkääjänä, ollen vahvana ja nopeana alati vaarallinen. Zeddy Saileti pelasi erinomaisen toisen puoliajan. Myös Chanda Mwaba sai kiemuroillaan muutamaan otteeseen kotkalaiset näyttämään kakkosdivisioonatason pelaajilta.

FC KooTeePeen tilanne näyttää heikolta

Voitto nosti RoPSin 16 pisteeseen ja kuudennelle sijalle liigassa. Kotkalla on kasassaan vaivaiset kaksi pistettä. Kotkan esitys oli ajoittain luokattoman heikko. Voidaan sanoa, että se ei pystynyt muutaman minuutin jaksoa lukuun ottamatta pelaamaan liigatason jalkapalloa. Selvästikin jatkuvat tappiot ovat syöneet joukkueen itseluottamuksen olemattomiin. Maalivahti Janne Henriksson esitti muutamia huipputorjuntoja, muttei pystynyt yksin pitämään joukkuettaan pystyssä. Kenttäpelaajista muutamaan otteeseen väläyttelivät Tamas Gruborovics ja Olof Hviden-Watson.

Kautonen: Turhautuminen näkyy otteissa

Kotkan valmentaja Tommi Kautonen tunnusti suoraan, että jatkuvat tappiovat syövät nuoren joukkueen itseluottamusta. Kotka kärsi kolmannen perättäisen tappion, kun RoPS otti kotipisteet 3-0 lukemin.

- Kun onnistumisia ei tule ja pallo ei pompi meille tuurillakaan, niin tottakai se syö joukkuetta ja itseluottamusta. Tietynlainen turhautuminen näkyy otteissa.

Pelaajiaan Kautonen ei silti lähtenyt moittimaan. RoPS sai painetta heti alusta alkaen kotkalaisten maalille ja vieraat olivat varsinkin ottelun ensimmäisen puolituntisen aikana kovan paineen alla.

- Pojat kyllä yrittävät sen minkä pystyvät, mutta jatkuvan paineen alla ei ole helppo pelata. Otteisiin tulee pelkoa ja se taas heijastuu heti itseluottamuksen puutteena ja pallon menetyksinä, Kautonan analysoi. RoPSin voittoa hän ei kuitenkaan kyseenalaistanut.

- Parempi joukkue voitti, siitä ei ole epäilystä. RoPS oli vahvempi fyysisesti ja joukkueessa on taitoa. Varsinkin Mika Nurmela oli jälleen todella hyvässä iskussa, Kautonen totesi.

Omaa tulevaisuuttaan valmentaja Kautonen ei ole miettinyt.

- Menen joka aamu työpaikalle FC KooTeePeen valmentajana ja annan joukkueelle kaiken sen tiedon ja osaamisen, mitä miehestä löytyy. Jos jotkut sitten tekevät toisenlaisia ratkaisuja, niin se on heidän asiansa, Kautonen kuittasi puheet mahdollisesta valmentajanvaihdoksesta.

Bondarenko: Taktiikka toimi hyvin

RoPS-käskijä Valeri Bondarenko oli tyytyväinen sekä pisteisiin, että tapaan, jolla kotijoukkue jatkoi hyviä kotiesityksiään. Voitto oli rovaniemeläisille jo neljäs kotoisella Keskuskentällä.

- Taktiikkamme onnistui tänään mainiosti. Tarkoitus oli saada painetta vastustajan maalille heti alusta alkaen. Johtomaali tuli nopeasti ja se helpotti pelaamista. Siihen olen hieman pettynyt, että avausjakson painostus ei tuonut enempää osumia. Menetimme liikaa tilanteita ja pallot karkailivat, Bondarenko totesi.

RoPS pelasi avausjakson voimakkaaseen myötätuuleen, mikä selvästi vaikeutti syöttötyöskentelyä. Lisäksi RoPS-pelaajat kirmasivat tilanteisiin liiankin innokkaasti. Hieman rauhallisemmalla otteella Kotkan uhrautuva puolustus olisi avautunut ehkä helpommin.

Toisella jaksolla RoPS puski vastatuuleen ja yllättäen pallo pysyi paremmin joukkueen hallussa. Peli ratkesi nopeasti Zeddy Sailetin ja Chileshe Chibwen osumiin viiden minuutin sisällä. Sailetin vapariveto suoraan yläpesään yli kotkalaismuurin oli kauden komeimpia Rovaniemellä.

- Toinen jakso oli selvästi parempaa. Hienoja sommitelmia, Bondarenko totesi saman, minkä runsaat 1600 katsojaa näkivät kentän reunalle hyvin koleassa ja tuulisessa Napapiirin kesäillassa.

RoPS-luotsi oli tyytyväinen pisteiden lisäksi loukkaantuneiden pelaajien tervehtymiseen. Daniel Bauer pelasi hyvän avausjakson ja reisivammasta toipunut Antti Peura pääsi myös tositoimiin toisella jaksolla.

- Bauerille teki hyvää pelata yksi jakso, mutta ei ollut viisasta peluuttaa häntä täyttä aikaa. Takana on sentään polvileikkaus ja edellisestä pelistä on aikaa kaksi kuukautta. Pelaajatilanne on nyt hyvä, kun Mweetwakin pystyy aloittamaan harjoittelun tällä viikolla, Bondarenko kiersi diplomaattisesti kysymyksen mahdollisista lisähankinnoista.